Håndballtopp trekker seg i protest mot IHF-presidenten

Dommersjefen i det internasjonale håndballforbundet – Roman Gallego – trekker seg i protest. Spanjolen mener at IHF-president Hassan Moustafa blander seg inn i hvilke dommere som skal dømme hvilke kamper internasjonalt.

OMSTRIDT: President i det internasjonale håndballforbundet Hassan Moustafa, her foran det gullvinnende danske laget i Rio-OL i 2016.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Gallego (65) skriver i en mail til flere internasjonale medier, blant annet VG, at saken er spesielt viktig mindre enn to måneder før OL i Tokyo.

– Han (Moustafa) tviler på upartiskheten til nordiske dommere som dømmer nordiske lag, skriver Gallego i mailen.

Det ble bråk i Egypt etter at det norske dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven dømte VM-kampen hvor Sverige med nordmannen Glenn Solberg som trener, slo vertsnasjonen under VM i januar. Ifølge svenske Aftonbladet skal egyptiske medier ha krevd protest, men den kom ikke.

– Dette kom overraskende på. Utover det har vi ingen kommentarer, sier Lars Jørum til VG. Han ønsker ikke å kommentere Gallegos påstand om at egyptiske Hassan Moustafa tviler på upartiskheten til nordiske dommere.

BRÅK ETTER TAP: Egypterne, her ved Yehia Elderaa, likte dårlig at det var norske dommere da det ble tap for Sverige (med norsk trener) under håndball-VM i januar.

Dette var den eneste kampen Egypt tapte i ordinær tid, før de røk ut av VM etter et stort drama med fire ekstraomganger mot Danmark i kvartfinalen. Det norske paret dømte fem VM-kamper, men ingen norske dommere er tatt ut til å dømme i OL. Både det norske kvinne- og herrelandslaget er klare for OL-turneringen i Japan.

Det internasjonale håndballforbundet har siden år 2000 vært styrt av Hassan Moustafa. Han regnes som kontroversiell og det har vært gjentatte anklager om korrupsjon. Men Moustafa har styrt håndballverden videre. I 2013 og 2017 var det ingen motkandidat da 76-åringen ble gjenvalgt.

– Jeg tenker at de beste dommerne må bli nominert til de største kampene uansett kjønn, nasjonalitet. Uansett hvor mange par som kommer fra et land, uansett hvilket språk deltagende lag og dommere snakker, mener Ramon Gallego som dømte en rekke internasjonale finaler som aktiv dommer – blant annet den klassiske VM-finalen mellom Norge og Frankrike på Lillehammer i 1999

– Jeg kjenner ikke denne saken fra alle sider, men jeg slik jeg kjenner dommerne er de mest opptatt av å dømme kvalitativt godt uavhengig av hvem de dømmer. Alle dommere har et hjemland og noen naboland, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG. Han synes IHF til nå har løst dommersituasjonen i store mesterskap godt.

TRAKK SEG: Roman Gallego.

– I Norge tror vi på at faglig arbeid på dommersiden – som annet utviklingsarbeid – skal være tuftet på faglighet. Det er faglige ressurser som skal stå for det.

– Hva sier du til Gallegos påstand om at Moustafa blander seg i nominasjonene?

– Det kjenner jeg ikke til. Men det er fjernt fra en norsk måte å tenke ledelse på. Jeg kan ikke blande meg inn det dommerfaglige arbeidet til Øyvind Togstad, Ove Olsen eller Per Morten Sødal, beskriver Lio.

VG har kontaktet det internasjonale håndballforbundet for å få en kommentar fra Hassan Moustafa. Men har foreløpig ikke fått svar. Det har heller ikke dansk TV 2 fått fra hovedkvarteret i Sveits.

Publisert: