Snart sjakk-VM: – Har dårlig tid sammenlignet med alle andre i historien

Magnus Carlsens travle VM-oppladning kalles «unik». – Jeg har fortsatt masse tid, sier han selv.

Slik ser en sjakkspiller ut i 2021. Magnus Carlsen konsentrerer seg under Champions Chess Tour-finalen, som ble spilt på internett.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I helgen sikret Magnus Carlsen sammenlagtseieren i Champions Chess Tour. Dermed fullførte han en hektisk periode med turneringer.

Nå kommer et taktskifte for sjakkverdensmesteren. Om syv uker starter nemlig VM-kampen mot Jan Nepomnjasjtsjij. Tiden frem til da går til forberedelser.

– Den fasen er veldig kort. Vishy Anand hadde opp mot ett år med forberedelser, og det siste halvåret spilte han hvert fall ikke turneringer, forklarer sjakkekspert Atle Grønn.

– Har Carlsen dårlig tid nå?

– Han har dårlig tid sammenlignet med alle andre i historien. Men Magnus har lykkes med sitt opplegg. Han kjenner seg selv og er ekstremt erfaren, sier Grønn.

Carlsen: – Masse tid

Dette blir Carlsens femte VM-kamp i langsjakk. Han har vunnet alle de fire foregående.

Carlsen har som regel spilt en del turneringer i VM-årene og dermed brutt med tradisjoner i sjakk-eliten. Tidligere mestere har nemlig brukt måneder på forberedelser. I sjakk innebærer det hovedsakelig å forberede hvilke åpninger man kan spille i VM-kampen, blant annet for å overraske motstanderen.

Den forberedelsesperioden er altså uvanlig kort for Carlsen. Men han er ikke bekymret.

– Jeg har fortsatt masse tid til å hvile og «fintune» ting frem til VM, sier Carlsen til Aftenposten.

Vidt forskjellig fra rivalen

Den siste tiden har Carlsen vært meget opptatt. Fra slutten av august har han spilt fire turneringer, med ikke mer enn én dags pause mellom turneringene.

– Det er sprekt å spille så enormt mye den siste tiden før VM, sier Atle Grønn.

– Det er ganske unikt. Han kaster seg på flyet, spiller tre partier i Makedonia og så rett tilbake til Oslo og fortsetter, sier Grønn og ler.

Motstander Nepomnjasjtsjij har valgt en annen tilnærming. Han spilte bare i Norway Chess i samme periode.

Én ting som skiller Carlsen fra andre, er hvor stor vekt han legger på «spilletrening» mot andre verdensklassespillere frem mot VM.

Selv bruker Carlsen deltagelsen i World Cup i Russland i sommer som et eksempel.

– Den måneden var på én måte uheldig, siden det ikke ble noe treningsleir. Men jeg fikk veldig god spilletrening. Jeg følte at jeg trengte det, sier Carlsen.

Jan Nepomnjasjtsjij er Magnus Carlsens VM-motstander.

Hemmelighold

Mens Carlsen har spilt turneringer, har teamet hans jobbet med åpningsforberedelser til VM. De neste ukene skal Carlsen sette seg grundig inn i dette arbeidet.

I sjakk-VM er det alltid stort hemmelighold rundt hvem som er i dette teamet. Grunnen er at noen spillere er spesialister på spesifikke åpninger. Dermed kan navnene i teamet fortelle motstanderen hva han bør forberede seg på.

Stormester Jon Ludvig Hammer har vært med i Carlsens team flere ganger tidligere. I år er han imidlertid ikke med, bekrefter han til Aftenposten.

På generelt grunnlag forteller Hammer hva han tror Carlsens team jobber med fremover:

– Innsatsen som gjøres nå, handler om å forutse hva motstanderen skal gjøre i åpningene og helst lage en overraskelse for motstanderen. Kanskje forbereder de en åpning de ikke har spilt på ti år, slik at motstanderen ikke forventer akkurat det, forklarer Hammer.

VM-kampen mellom Carlsen og Nepomnjasjtsjij starter 24. november.

Publisert: