Spydhåpet fra Osterøy tror OL-medalje er realistisk

Sigrid Borge (23) sier hun har alt hun trenger hjemme på Osterøy for å nå verdenstoppen i spyd.

Publisert: Publisert:

HØYE AMBISJONER: Sigrid Borge reiser ikke lenger til store mesterskap bare glad for å delta. Nå er hun på medaljejakt. Foto: Eirik Brekke

  • Roar Lyngøy
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

OSTERØY: – Her har jeg gode fasiliteter og trenere rundt meg, og vi er kommet dit vi er i dag herfra. Jeg har det så fint her, sier Borge når vi møter henne i forbindelse med trening på Hatland på Osterøy.

De som har levd noen år forbinder spydkast for kvinner med Trine Hattestad. Hun vant både OL, VM og EM. Superkastet på 69,48 meter i år 2000 var ny verdensrekord.

Etter Hattestad har det vært musestille rundt spydkast for kvinner i Norge. Frem til nå. Sigrid Borge begynner å nærme seg og har allerede en personlig rekord på 63,28 meter fra to år tilbake.

TOLV ØKTER I UKEN: Sigrid Borge legger ned rundt 24 timer hver uke på trening. I bakgrunnen treningspartnerne Vår Eik Litland (16) og Kjetil Stokke (27). Foto: Eirik Brekke

VM-kravet er allerede i boks, og Borge skal til Doha i september. Det store, store målet der fremme er OL i Tokyo neste år.

– I VM er målet å komme til finalen, det vil si topp tolv og så topp åtte. Når det gjelder OL tenker jeg at jeg i hvert fall skal greie å kvalifisere meg. Målsettingen der blir medalje, sier Borge.

– Du er ikke redd for å snakke om medalje?

– Nå har jeg vært med i noen store mesterskap, og det er ikke lenger en tanke at det holder å delta. Nå er det på tide å kjempe om medaljene, og det er ikke lenger skummelt å snakke om det. Jeg kjenner dem jeg konkurrerer mot, sier Borge.

Trener Helga Reigstad snakker ikke akkurat ned eleven.

– Det er realistisk for henne både å kaste 70 meter og å ta OL-medalje, kommer det fra Reigstad.

Studielån og sponsorer

Foreløpig er det alt annet enn fett betalt å holde på med spydkast for Borge. Hun studerer til å bli lærer, samtidig som hun trener rundt 24 timer i uken.

– Jeg får finansiert dette ved hjelp av lokale sponsorer. Og så er jeg student og har studielån der det meste går til idrett. På grunn av økonomien er det ikke tema å flytte hjemmefra, så jeg bor fortsatt på jenterommet.

– Det går fint å bo hjemme, men når man blir litt eldre hadde man jo satt pris på å bo for seg selv, sier Borge og smiler.

Det er hektiske dager med lærerstudiene i Bergen, trening på Osterøy og konkurranser i hele verden.

– Jeg har egentlig ikke tid til både studiene og idretten. Det blir en god del skippertak, men jeg har heldigvis fått tilpasset praksisen min slik at jeg har kunnet ta den her på Osterøy.

VARIERT TRENING: Det er mye som skal sitte for å kaste langt i spyd. Sigrid Borge sammen med treningspartnerne Vår Eik Litland (16) og Kjetil Stokke (27). Foto: Eirik Brekke

12 treningsøkter i uken

Borge sier at hun lar seg inspirere av den norske friidrettssuksessen, med blant annet Karsten Warholm og Ingebrigtsen-brødrene.

– En har ikke lyst til å ligge på halen. Du ser jo hvor gøy det er og hvor mange muligheter en får hvis en gjør det bra. Det er utrolig kjekt å være med den gjengen, sier 23-åringen.

For å komme nettopp dit er hun villig til å ofre en del.

– Om vinteren har jeg tolv treningsøkter i uken, to om dagen. Det blir rundt 24 timer i uken. Tirsdag og torsdag har jeg det fælt: Da er det trening klokken syv om morgenen, fordi trenerne mine har en jobb de skal rekke.

Hun er sikker på at det er lærer hun har tenkt å bli når spydkarrieren en gang er over.

– Ja, på barneskole. Det er så kjekt! Det er fint å ha det å falle tilbake på, for i spydkast vet man aldri hva som skjer. Plutselig ryker et kne eller to.

Thorkildsen var idolet

Borge er optimist foran kommende sesong. Hun har konkrete og høye målsettinger.

– Jeg tenker over 65 meter i år, hvis jeg får gjort den tekniske delen som jeg skal. Fysisk er jeg mye bedre, og hodet er en annen plass. I helgen hadde jeg den beste tekniske økten jeg noensinne har hatt, og da blir du utrolig glad. Det handler om å gjøre alt det rette og være tålmodig.

AMBISJONER: – Jeg tenker over 65 meter i år, sier Sigrid Borge. Foto: Eirik Brekke

– Du begynner faktisk å nærme deg Trine Hattestad?

– Målet er å klare et kast på 70 meter en gang i tiden. Det er jo et fint, rundt tall. Hattestad satte verdensrekord da hun satte sin norske rekord, og du skal virkelig ha dagen. Alt skal stemme for å kaste så langt, sier 23-åringen.

Hun er for ung til å huske Hattestad.

– Jeg visste ikke om henne før jeg var 13–14 år. Alt dreide seg om Andreas Thorkildsen – han var det store idolet. Det var nok hans prestasjoner som fikk meg til å prøve spyd, som er en ganske brutal idrett. Jeg synes det er ekstremt fascinerende og har alltid likt å se på spyd, sier Borge.

Les også

Sjekk forskjellen på bruken av Brann-stallen

Drev med fotball og håndball

Som barn var hun aktiv i fotball og håndball. Det satt langt inne å slutte på håndballen, men spyd har sine fordeler.

– I en individuell øvelse som spyd er det en selv som bestemmer hvor god en kan bli. Du kan jobbe så mye du vil og være så sta du vil for å oppnå målene.

Borge ser for seg at hun skal holde på med spyd i mange år til, og trolig har hun de beste årene foran seg.

– De sier at man i snitt er best som spydkaster som 28-åring. Hun som ble verdensmester i London var 36. Hun som vant OL var 21, så det er forskjellig fra person til person.

– Så lenge jeg forbedrer meg og holder meg på et visst nivå, er dette noe jeg kan drive med lenge, hvis det går an å leve av det. Jeg kan ikke være arbeidsledig spydkaster og bo hjemme resten av livet, sier Borge og ler hjertelig.

En ting som virker helt sikkert, er at Borge kommer til å bli værende på Osterøy.

– Ja, er du gal? Savnet kommer fort når jeg er borte en liten stund. Jeg er ekstremt glad i bygden min, og jeg må ha fjell og fjord rundt meg.

Det første store på plakaten er Trond Mohn Games 22. mai. Borge håper å få være med i noen Diamond League-stevner også, men årets store mål er VM i september.

TRENER OG ELEV: Helga Reigstad (til v.) har vært trener for Sigrid Borge helt siden hun begynte å kaste spyd. – Sigrid har alltid nådd sine mål, sier Reigstad. Foto: Eirik Brekke

De små detaljene

Trener Helga Reigstad har vært der i alle år Borge har kastet, og kommer til trening rett fra lærerjobben på ungdomsskolen ved siden av anlegget. Hun har sett stor progresjon hos eleven.

– Hvis alt går etter planen kommer hun til finale i VM. Hun skal være topp ti på rankingen i år. Og 65 meter kommer hun til å klare i år – det skulle hun hatt i fjor. Kanskje det kommer allerede i Trond Mohn Games, sier Reigstad.

– Hva med den magiske 70-meteren?

– Det er realistisk for henne både å kaste 70 meter og å ta OL-medalje. OL-kravet er 64 meter, og det vil hun klare lett! Det fine med Sigrid er at hun har nådd alle sine mål fra hun var 15–16 år, sier Reigstad.

– Sigrid er glad i all trening. Nå er det å lete etter de små detaljene i kosthold, mental trening, søvn, planlegging. Alt teller.

Verdensrekorden i spyd for kvinner er 72,28 meter, satt av tsjekkiske Barbora Spotáková i 2008.

Publisert:

Les også

  1. Sigrid Borge greide VM-kravet i spyd

  2. Friidrettsforbundet satser på to nye lokale utøvere mot Tokyo-OL

  3. Norges beste spydkaster lever på studielån. Nå håper forbundet hun kan få Olympiatoppen-stipend.

  4. Borges egen dom over sesongen: – Jeg kan ikke få sekseren

  1. Friidrett
  2. Sigrid Borge
  3. Andreas Thorkildsen
  4. Osterøy
  5. Osterøy IL