Indiske investorer vil kjøpe seg opp i Viking og satse mot Europa

Skal stå klar med store millionsummer.

Publisert: Publisert:

Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen (t.v.) og styreleder Stig H. Christiansen i Viking Fotball AS (t.h) er i konkrete forhandlinger med indiske investorer som vil kjøpe seg stort opp i Viking. – Det handler om å bygge og trygge klubben, sier Christiansen. Foto: Anders Minge

 • Stig Nilssen

JÅTTÅVÅGEN: Viking er i konkrete forhandlinger med en utenlandsk gruppering som ønsker å skyte inn store millionsummer, satse mot Europa og bli største eier i klubben.

– Jeg kan bekrefte at det finnes slik interesse og at dette var tema på et styremøte i Viking Fotball AS mandag kveld. Vi er klare for å gå i ytterligere dialog med investorene for å få vite mer, sier styreleder Stig H. Christiansen til Aftenbladet.

Det er ikke bare på banen det skjer store ting rundt Viking for tiden.

I kulissene har klubbens administrasjon over tid jobbet med en gruppering utenlandske investorer som har meldt sin interesse for å gå inn med store millionsummer i klubben.

Konkrete møter og samtaler

Interessen dukket for første gang opp da Viking før sommeren inviterte eksisterende aksjonærer til emisjonen som ble avsluttet 15. september. I en emisjon trykkes det opp nye aksjer som selges til aksjonærer for å tilføre frisk kapital til selskapet.

Viking Fotball AS fikk inn 10,5 millioner kroner fra dagens eiere i emisjonen, et beløp som verken er høyt nok til å friskmelde klubben økonomisk eller egnet til en større satsing sportslig.

Les også

Dette er de 10 største eierne i Viking nå

Viking avslørte den gang at de hadde fått henvendelser fra interessenter i utlandet, men at de ikke rakk å formalisere interessen innen emisjonsfristen. Men daglig leder Eirik W. Henningsen har fortsatt dialogen med investorene.

Nå har møtene, samtalene og det Viking opplever som en veldig reell interesse, begynt å konkretisere seg.

Inderne har besøkt Viking

Det skal være flere utenlandske investorer som er interesserte i å kjøpe seg opp i Viking, men det er en indisk gruppering som viser størst interesse og har kommet lengst.

Aftenbladet er kjent med at inderne har vært i byen, besøkt stadionet og gjort en grundig og inngående analyse av Viking og klubbens situasjon. Den indiske grupperingen har også nylig hatt flere møter med daglig leder Eirik W. Henningsen.

– Dette er utvilsomt spennende. Vi ser jo at slike ting som dette skjer i den internasjonale fotballverdenen nå. Men vi må få vite hva de vil med Viking, hva som er planen og hvilke krav de setter. Så må vi sette dette sammen og se om det er greit, understreker styreleder Stig H. Christiansen overfor Aftenbladet.

Vil tilføre store millionsummer

Selv om det gjenstår en god del arbeid før planene blir virkelighet, skal det allerede være skissert et opplegg for hvordan den indiske grupperingen av investorer skal gå fram for å kjøpe seg opp i Viking.

I første omgang vil det være snakk om å gjennomføre en ny emisjon hvor også nye investorer kan delta. I en slik emisjon kan den indiske grupperingen kjøpe 15 millioner aksjer. Det vil gi Viking Fotball AS 15 millioner kroner i første omgang.

Les også

Viking-helten hadde sesongkort på Lerkendal i mange år. Nå drømmer han om å slå barndomsheltene.

Etter en slik emisjon vil det totalt være 55 millioner aksjer i Viking. Det betyr at den indiske grupperingen da vil eie 27,3 prosent og suse opp som den klart største eieren i Viking Fotball AS (se faktaboks).

Den indiske grupperingen skal allerede ha gitt et muntlig tilsagn til å kjøpe 15 millioner aksjer og dermed tilføre Viking 15 millioner kroner.

Samtidig skal det bare være snakk om en start på eierforholdet.

– Vil bygge og trygge klubben

Planen er å opprette et fond med langt større midler som skal investeres i klubben over flere faser de neste årene. I teorien kan utenlandske investorer overta alle aksjene i klubben. Da må de i så fall kjøpe ut eksisterende aksjonærer.

– Havner Viking på utenlandske hender nå?

– Det er ikke målet vårt, i utgangspunktet ønsker vi ikke å selge Viking. Vi har denne dialogen for å få inn flere investorer og mer kapital slik at vi kan bygge videre og trygge klubbens framtid. Det er stor forskjell på å finne nye kapitalkilder og det å selge klubben. Det siste er ikke målet vårt, understreker styreleder Christiansen.

Henningsen: – Interessen er i aller høyeste grad reell

Det er Vikings daglige leder som har hatt møtene med investorgruppen og som nå har fått klarsignal av styret til å fortsette forhandlingene. Eirik W. Henningsen har hatt flere møter med representanter for den indiske grupperingen både her i byen og andre steder de siste månedene.

Viking-trener Bjarne Berntsen har ikke brukt rare kronene på overgangsmarkedet etter at han overtok som trener før fjorårssesongen. Nå kan både han og klubben gå spennende tider i møte. Foto: Kristian Jacobsen

De skal også ha vært på befaring på SR-Bank Arena nylig. Samtalene om hvordan investorene skal bli aksjonærer og eiere i Viking er på et konkret plan.

– Ja, interessen er i aller høyeste grad reell. Investorene er fascinerte av ryddejobben som er gjort i Viking, sier Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen til Aftenbladet.

Tre årsaker bak interessen

Ifølge Henningsen er det tre hovedårsaker til at den indiske grupperingen ser på Viking som et investeringsobjekt som kan gi en mulig avkastning i framtiden: Akademiet, det sportslige potensialet og klubbnavnet.

Viking har i flere år drevet god utvikling i akademiet og har i stor grad klart å skjerme utviklingsavdelingen i de vanskelige, økonomiske tidene.

Det gjenspeiles på banen hvor G16-laget leder nasjonal eliteserie og er klar for NM-finalen. Juniorlaget spiller semifinale i cupen mot RBK neste uke og ligger også an til å vinne det nasjonale seriesluttspillet.

Les også

Viking jakter nye markeder – dro til India for å finne svar

Inderne skal ha uttrykt stor tilfredshet med måten Viking tenker og jobber på rundt utvikling av spillere. Dessuten er navnet «Viking» noe som klinger godt for dem. Investorene skal også ha et klart inntrykk av at tilførsel av kapital kan legge til rette for å ta ytterligere skritt.

– Kort vei til Europa

– De mener det er kort vei til toppen i Norge og deretter videre ut i Europa. Totalen er spennende for dem, sier Henningsen som også har utarbeidet og presentert et grundig og stort dokument om situasjonen i klubben, potensialet og Viking ser for seg i framtiden.

– Hvem er disse investorene?

– Det kan jeg ikke svare på nå, men jeg håper å kunne lette på sløret om kort tid, svarer Vikings daglige leder.

Etter det Aftenbladet kjenner til, skal interessen ha sammenheng med Henningsens tur til India i fjor vinter og den indiske prøvespilleren som viste seg fram i Viking.

Vikings daglige leder vil ikke si hvem de indiske investorene er, men Eirik W. Henningsen håper å kunne lette på sløret om kort tid. Foto: Jarle Aasland

I likhet med styreleder Stig H. Christiansen, er Henningsen opptatt av å understreke at dette ikke handler om å selge klubben til utlandet eller bygge et luftslott.

Han sier Viking har en sunn, jærsk holdning til interessen og at ingen skal ta av. Det skal uansett handle om å bygge stein på stein.

– Trenger kapital

– Men skal vi konkurrere med de beste lagene i Norge og se ut mot Europa, trenger vi kapital på linje med klubbene vi kjemper mot, påpeker Henningsen.

Han har også vært i kontakt med flere av de største eierne i Viking for å høre hvordan de stiller seg til interessen fra utlandet. Tilbakemeldingene har ifølge Henningsen vært positive.

Les også

Her er Vikings siste bønn til aksjonærene

I første omgang er det snakk om en rettet emisjon som tilfører Viking 15 millioner kroner. Henningsen vil ikke si noe konkret utover det, men bekrefter at det er snakk om langt høyere summer på sikt dersom partene lander en avtale.

Aftenbladet har fått opplysninger om at de indiske investorene ser på muligheten for å investere i et par andre klubber i Europa også, og at det kan være snakk om å skape et samarbeid og synergi mellom dem.

Dette er blitt ganske vanlig i internasjonal fotball, men Viking kan bli den første klubben med et slikt eierskap i Norge.

De 10 største Viking-aksjonærene i dag

1. Stavanger Investering AS: 9,73%
2. Tveteraas Invest AS: 9,40%
3. Stiftelsen Viking: 6,50%
4. T S Holding AS: 6,08%
5. Sparebanken1 SR-Bank ASA: 5,08%
6. Goggen AS: 3,93%
7. Håkon Nyland AS: 3,45%
8. Hodne Invest AS: 2,95%
9. Offside Investering AS: 2,93%
10. BD Trading AS: 2,89%

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt55001961315
2Molde5410146813
3Brann531195410
4Kristiansund523013769
5Vålerenga6231910-19
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Fotball
 2. Viking
 3. Eliteserien
 4. Mye lest