Dette skiller kvartfinalelagene

De åtte kvartfinalistene har mange likheter, men noen viktige forskjeller i spillet. Her er noen av dem.

Robin van Persie (t.v.) og Arjen Robben har levert på høyt nivå i hele VM.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Når Nederland og Costa Rica møtes lørdag kveld, blir det en kamp mellom laget med flest og færrest scoringer så langt. De åtte gjenværende lagene har scoret totalt 68 ganger. Kun 14, eller litt flere enn 20 prosent, har kommet på dødball. Det er lavt, og speiler at stadig flere ser på egne dødballer like mye som en kontringsmulighet for motstander som en målsjanse for seg selv. Det gjør at lagene er forsiktige med å sende opp mange spillere. Tyskland har vært farligst på dødballer, med tre av sine ni mål i denne delen.

Skyter mest

Belgia er ikke mestscorende, men aller mest ivrige til å skyte. 81 ganger har de avsluttet mot mål. 55 av skuddene eller headingene har truffet innenfor stengene. Colombia, som unisont blir hyllet for sin sprudlende offensive fotball, har 46 avslutninger. Nederst på også denne listen: Costa Rica. Med et snitt på åtte avslutninger pr. kamp, har kun Iran av de 32 som deltok skutt sjeldnere.

Til gjengjeld topper VMs sensasjonslag en annen liste. Sammen med Tyskland er de alene av de gjenværende om å angripe oftere enn én av fem ganger sentralt i banen. Samlet statistikk når angrepshalvdelen deles inn i tre like store deler, viser at lagene angriper bredt.

Helt "på kanten"

Aller mest "på kanten" er Frankrike. Der kommer kun 15 prosent av angrepene i midten. "Les Bleus" er laget som sender nest flest innlegg inn

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

foran motstanders mål, bak Argentina. Tyskland -Frankrike blir altså kampen mellom det "bredeste og smaleste" laget. Sammen med Colombia er Frankrike også laget med størst forskjell mellom hvilken side de angriper. Begge er høyrevridde.

Kanskje er de argentinske angriperne bedre skolert i regelverket enn de belgiske. Mer sannsynlig forteller nok argentinernes ene offside mot belgiernes 17 historien om hvor ofte pasningene i eget lag går fremover, og hvor dypt motstander møter dem. Argentinas "nål og tråd-pasninger" tvinger motstander dypt i banen.

Liker du kamper hvor det smeller i taklinger og dueller? Da bør du se på Brasil. 105 ganger har de taklet, og selv blitt møtt med samme middel 109 ganger, begge er overlegent flest. Belgia har for eksempel sluppet unna med 39 taklinger mot seg, Argentina med sine mange driblere med 64. Brasil, laget vi ynder å dyrke for lekenheten, er et nærkampslag.

Pasningssikre og utslått

Til gjengjeld er de vel et "pasningslag"? Joda. 2102 pasninger er relativt mye. Men det er nesten tusen færre enn Tyskernes 3060. Dessuten treffer Toni Kroos og co. med ti prosent flere enn Neymar og kompisene, 84 mot 74 prosent. Det må vel være synonymt med suksess? Nei. Høyest treffprosent har Italia. De sitter hjemme foran tv-skjermen og følger resten av VM.

Kan vi lese hvem som vinner ut fra alle denne statistikken? Hadde det bare vært så enkelt. Dette vidunderlige mesterskapet virker å fungere på samme måten som første gang du testet "Rubiks kube". Uansett hvordan du vender og vrir blir det aldri de fargene du regner med som dukker opp.

Publisert:
  1. Sportsblogger

Mest lest akkurat nå

  1. I kveld kan snøen komme

  2. Nils Arne Eggen (80) er død

  3. Planlegger barnehage til 150 millioner ved Mosvatnet

  4. Ny fabrikksjef hos Nortura Forus

  5. Advarer mot glatte veier i Sirdal

  6. Nytt trenerteam på plass i lokal klubb