Stadig flere vil utsette OL, men toppsjefen trosser presset: – Vil være den minst rettferdige løsningen

Brasils OL-komité og USAs idrettsforbund er de siste i rekken som ber om at OL i Tokyo skal utsettes, men IOC-sjef Thomas Bach står på sitt i et nytt intervju.

IOC-president Thomas Bach ønsker at OL og Paralympics skal gå som planlagt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Lørdag ytret Bach igjen at han fortsatt vil at OL skal gå som planlagt. Det uttalte han i et tysk radiointervju, melder nyhetsbyrået DPA.

– En kansellering ville ødelagt den olympiske drømmen til 11.000 idrettsfolk fra 206 nasjoner. Kansellering ville vært den minst rettferdige løsningen, sa Bach i intervjuet.

IOC-toppen mener at det vil være altfor komplisert å utsette et OL og at det ikke kan sammenlignes med å utsette for eksempel en fotballkamp.

Men samtidig som Bach insisterer på at OL ikke blir flyttet på, forteller kilder til nyhetsbyrået Reuters at de japanske arrangørene har begynt å se på mulighetene for å utsette lekene.

– Omsider har vi blitt bedt om å lage flere scenarioer i tilfelle en utsettelse. Vi arbeider med å lage alternative planer – plan B, C og D, og ser på forskjellige utsatte tidshorisonter, sier en av kildene tett på OL-organisasjonskomiteen i Tokyo.

To av Japans mest berømte olympiere, Saori Yoshida og Tadahiro Nomura, tok fredag imot OL-ilden og sto for tenningen av fakkelen.

Viser til fotballen

Tysklands idrettspresident Jürgen Kessing mener IOC bør gjøre som Det europeiske fotballforbundet (Uefa), som tirsdag besluttet å utsette EM i fotball til 2021.

– Jeg skulle ønske at de fulgte eksempelet fra fotballen og i likhet med EM også utsette OL i Tokyo med ett år, sa Kessing til DPA.

Det forslaget støttes av USAs svømmesjef Tim Hinchey.

«Det vil være en løsning som gir en klar vei fremover og lar alle utøvere forberede seg for et trygt og vellykket OL i 2021», skriver Hinchey i et åpent brev til USAs olympiske komité.

Friidrettstoppen Sebastian Coe forventer et snarlig svar på OL-spørsmålet.

– En avgjørelse rundt sommer-OL kan fort bli veldig åpenbar i dagene og ukene som kommer. Som jeg sa i forrige uke, synes jeg ikke OL skal bli arrangert for enhver pris – i alle fall ikke på bekostning av utøvernes sikkerhet, sier Coe ifølge Sky Sports.

Coe er president i Det internasjonale friidrettsforbundet. Britnen, som i sin aktive karriere tok flere olympiske medaljer på løpebanen, var selv sjef for arrangørkomiteen da London holdt sommer-OL i 2012.

Idrettspresident Berit Kjøll og norsk idrett kom før helgen med nye takter overfor IOC.

Idrettsforbundet snudde

Også Norges idrettsforbund (Nif) har nå bedt om at OL ikke gjennomføres før koronapandemien er under kontroll. Det ble gjort klart i et brev fra Nif til nettopp IOC-president Thomas Bach fredag.

– På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig er det hverken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, skrev den norske idrettspresidenten Berit Kjøll fredag.

Nif støttet tidligere Bach i håpet om å gjennomføre OL, noe som førte til kritikk fra blant andre Johan Kaggestad.

– Det er snaut fem måneder igjen. Jeg ville allerede nå ha sagt at det er urealistisk å gjennomføre et OL i sommer. Det blir ikke like forhold for utøverne, og man ser jo at antidopingarbeidet delvis er lagt på vent som følge av pandemien, sa Kaggestad til Aftenposten før helgen og la til:

– Det er mye rundt internasjonal toppidrett som nå er annerledes. Det er bare å utsette lekene til vi har normale tider igjen.

OL i Tokyo skal etter planen starte 24. juli.

Publisert: