Svensk storavis: - Norge i playoff ville vært en drømmetrekning

Taper Norge mot Italia blir vi neppe beste treer, og trolig heller ikke seedet i omspillet. Danmark og Sverige er mulige motstandere.

KAN MØTE NORGE: Zlatan og Sverige har fått mye juling i det siste. Her fra kampen mot Russland, der det ble 0-1-tap.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Skjebnen er i Norges hender: Slår vi Malta og Italia i de to siste kampene er EM-billetten i boks. Ferdig arbeid.

Men dersom Norge slår Malta og taper/spiller uavgjort mot Italia – som mange tror vil skje – blir vi nok nummer tre i gruppen bak Italia og Kroatia. Den beste treeren får også direkte EM-billett. Det kan i teorien bli Norge, men Ukraina eller Ungarn ser ut til å ta den plassen (se forklaring under).

Mot lillebror Norge har Sverige et psykologisk overtak.

Da ender Norge som ett av åtte lag i et siste omspill der de fire vinnerne får EM-billett. Før trekningen skal lagene deles i seedet og useedet pulje, men hvordan «UEFA national team coefficient ranking» blir seende ut til slutt er ikke godt å si. UEFAs siste oppdatering er fra 15. juni og dermed lite oppdatert.

Etter at siste kvalikkamp er spilt, blir treerlagenes kamper mot det dårligste laget i åtte av de ni gruppene (det er kun fem lag i gruppe I, så der blir alle resultatene stående) strøket. Med andre ord blir poengsummene uten kampene mot jumboene utgangspunktet for hvilket treerlag som går rett til EM.

Les også

Kroatia-sjefen sparket etter tapet for Norge

Sverige eller Danmark?

Mulige motstandere i et omspill per i dag er Tyrkia, Israel, Ukraina, Irland, Slovenia, Ungarn, Sverige og Danmark. Men den beste treeren går altså rett til EM.

Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Sjansen er relativt stor for at Norge blir useedet og trekker enten Sverige eller Danmark, som fort blir seedet. Sverige-Norge hadde vært midt i blinken, synes den svenske storavisen Aftonbladet.— Norge hadde vært en drømmetrekning, sier Sportbladet.se-sjef Pontus Carlgren til Bergens Tidende.

— Det handler en hel del om det mentale, og mot lillebror Norge har Sverige et psykologisk overtak når det gjelder fotball, fortsetter han.

Etter Sveriges stygge tap mot Østerrike ser det ikke så lyst ut med tanke på en topp to-plassering.

— Alt tyder på at det blir play off nå. Der burde Sverige fortsatt ha en ganske god mulighet til å ta seg videre. Vi kan jo ikke få Portugal denne gangen eller lag av det kaliberet. På den andre siden imponerer jo ikke det svenske laget for tiden, sier Carlgren.

- 30 prosent sjanse for seeding

Tallekspert Eskil Åsmul har på oppdrag for Bergens Tidende sett nærmere på Norges seedingmuligheter.

— Jeg tipper at vi har cirka 30 prosent sjanse for å bli seedet i en eventuell playofftrekning, sier Åsmul.

Norge ligger bedre an enn det ser ut som.

Han har tidligere hjulpet blant annet Egil "Drillo" Olsen med å regne ut Norges kvaliksjanser.

— Nøkkelgruppene er A, D og I hvor vi håper at Tyrkia, Skottland og Albania havner i playoff. Skjer to av de tre, så ser det bra ut, sier Åsmul.

Han sier dette om den harde kampen om å bli beste treerlag:

— Dette er veldig åpent, for både Ungarn og Ukrainas poeng er sårbare for endringer i bunnen av tabellen, så Norge ligger bedre an enn det ser ut som. Norge får 13 poeng pluss det vi tar mot Italia, og målforskjellen er dårlig (ca 0). Et tap mot Italia gjør det vanskelig men ikke umulig, kanskje 15 prosent sannsynlig. Uavgjort mot Italia gir oss 14 poeng og en god sjanse, kanskje så stor som 50 prosent, sier talleksperten.

— Men Ungarn er fortsatt favoritt til å ta denne plassen, mener Åsmul.

Slik er stillingen i de ulike gruppene:

Gruppe A:

Island (19 poeng) og Tsjekkia (19) er klare for EM.

Tyrkia (12) kjemper med Nederland (10) om 3. plass og omspill. Tyrkia møter Tsjekkia borte og Island hjemme. Nederland på sin side har jumboen Kasakhstan borte og Tsjekkia hjemme.

AVGJØRELSEN: Her setter Gylfi Sigurdsson inn straffemålet som avgjorde kampen mot Nederland.

Begge lag er trolig for langt bak til å bli beste treer totalt sett. Tyrkia har gjort unna begge sine kamper mot Kasakhstan og vunnet begge, dermed trekkes de seks poengene. Nederland har spilt mot og slått Kasakhstan en gang, og de tre poengene strykes.

Gruppe B:

Wales (18 poeng) og Belgia (17) er så godt som EM-klare.

Israel (13) og Bosnia (11) kjemper om omspillsplass. Kypros (9) har også en teoretisk sjanse. Israel møter Kypros hjemme og Belgia borte, mens Bosnia møter Wales hjemme og Kypros borte.

Begge lag er trolig for langt bak til å bli beste treer totalt sett. Israel slo tabelljumbo Andorra i begge kampene, og de seks poengene vil bli strøket.

Gruppe C:

Spania (21 poeng) er så godt som klar for EM. Slovakia (19) og Ukraina (16) kjemper om den andre direkteplassen.

Ukraina får minst 3. plass.

Med sine 16 poeng til nå er det mulig å bli beste treer totalt sett. Men resultatene mot tabelljumboen skal strykes. Per i dag er det Makedonia som Ukraina slo hjemme. Da er de nede på 13 poeng. Bortekampen mot Makedonia gjenstår, og eventuelle poeng der vil også strykes. Ukraina har Spania i siste kamp, og med tap også der vil de ende på 13 poeng på treertabellen. Med seier er de oppe i 16 poeng, og trolig beste treer som gir EM-billett.

Gruppe D:

Tyskland (19 poeng) er så godt som klar for EM. Polen (17) ligger an til å slå følge.

Irland (15) kan få omspill, men Skottland (11) har fortsatt en teoretisk sjanse.

Denne gruppen får neppe beste treer. Resultatene mot jumbo Gibraltar strykes, og der ryker seks poeng for Irland.

Gruppe E:

England (24 poeng) er EM-klar. Sveits (15) ligger også godt an.

Slovenia (12) har 3. plassen men kan tas igjen av Estland (10) og Litauen (9). Slovenias gjenstående kamper er Litauen hjemme og San Marino borte.

Denne gruppen får neppe beste treer. Slovenia er nede i 9 poeng når man trekker de tre poengene fra første kampen mot San Marino.

Gruppe F:

Nord-Irland (17 poeng) og Romania (16) ligger an til EM-spill i Frankrike.

Ungarn (13) har 3. plassen, men kan i teorien hentes inn av Finland (10). Det skjer neppe ettersom Ungarn skal møte bunnlagene Færøyene og Hellas, mens Finland har topplagene Romania og Nord-Irland igjen.

Kyle Lafferty har akkurat satt inn 1-1 mot Ungarn, som kan bli Norges motstander i en playoff.

Gruppen kan få beste treer. Per i dag strykes resultatene mot tabelljumbo Hellas. Ungarn har spilt en kamp mot Hellas, den endte uavgjort. Da er de nede i 12 poeng. Vinner de mot Færøyene og Hellas (denne strykes) ender Ungarn med 15 poeng.Dersom Hellas går forbi Færøyene og sistnevnte ender sist i gruppen, endrer situasjonen seg ettersom Ungarn slo Færøyene i første av to kamper. Da risikerer Ungarn å miste de seks poengene mot Færøyene, og Ungarn vil da ende på 13 poeng (19 minus seks).

Gruppe G:

Østerrike (22 poeng) er klar for EM. De ser ut til å få følge av Russland (14).

Sverige (12) ligger an til omspill, men må passe seg for Montenegro (11). Svenskene har også sjansen til å gå forbi Russland, men da må «söta bror» slå Liechtenstein og Moldova i sine to siste kamper, og samtidig håpe at Russland går på en smell mot enten Moldova eller Montenegro.

Moldova ser ut til å ende sist i gruppen, dermed strykes deres resultater i jakten på beste treer. Sverige har slått Moldova en gang og mister de tre poengene på treertabellen.

Gruppe H:

Norges gruppe, og denne gruppen er vidåpen. Foran de to siste rundene ligger Italia (18 poeng) an til EM-plass sammen med Norge (16).

Kroatia har 3. plassen med 15 poeng. De har anket straffen på ett minuspoeng og står derfor med opprinnelig poengsum, men kan altså gå ned til 14. Norge har skjebnen i egne hender: Vinner vi mot Malta (hjemme) og Italia (borte) er Norge klar for EM. Kroatia har Bulgaria (hjemme) og Malta (borte) – trolig to seirer. Da vil Kroatia gå forbi Norge dersom Per-Mathias Høgmo og hans menn ikke vinner begge sine kamper.

La oss da si at Norge blir treer. Vinner vi mot Malta (kampen strykes i kampen om beste treer) og taper mot Italia, ender Norge på 13 poeng på treertabellen (mister alle seks poengene mot Malta).

Gruppe I:

Portugal (15 poeng) ligger an til EM-plass.

Så kjemper Danmark (12) og Albania (11) om 2. plassen. Danmark har bare en kamp igjen (Portugal borte), mens Albania har to (Serbia hjemme og Armenia borte).

Dermed er det en del som tyder på at Danmark ender i omspill. Denne gruppen består av kun fem lag, dermed strykes ingen resultater. 12 poeng per nå ser ut til å være for lite for danskene til å bli beste treer.

Publisert: