Norges beste øver på det som er mangelvare

Verdensmester Jarl Riiber og hans nye lagkamerater øver på noe som skal gi uttelling om 2,5 år.

Kombinertgjengen liker seg best på toppen. Jens Lurås Oftebro (f.v.), Espen Bjørnstad, Jarl Riiber og Einar Lurås Oftebro må samle all mulig erfaring fra høydetrening.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi har liten erfaring med høyde og er nødt til å trene på det. Derfor er vi her, sier hovedtrener Peder Sandell.

Han har tatt med seg fem av landslagets syv utøvere opp på 2100 meters høyde i Park City i USA. Det var der, i Utah, at OL ble arrangert i 2002. Det amerikanske kombinertlandslaget har sin basepå dette vintersportstedet.

Jørgen Graabak måtte være hjemme på grunn av en vond akilles, mens Magnus Krog er hjemmeværende da familien venter sitt andre barn.

Disse to har erfaring med høydetrening, men noen av de ferskeste i landslagstroppen er debutanter på slike tre ukers samlinger.

– Alt gjøres med tanke på OL i Beijing i 2022, opplyser Sandell.

Han er ny hovedtrener etter at Kristian Hammer takket for seg etter VM-sesongen, og har ansvaret for langrenn. Tom Hilde er hopptrener, mens sportssjef Ivar Stuan har tatt på seg flere oppgaver.

Les også

Flere av veteranene har gitt seg.

Bakke i høyden? En sjeldenhet

Årsaken til at gjengen valgte å dra til fjellene i USA, er at det ikke er flust av hoppbakker i høyden. Det finnes én i Tyrkia, og en annen i franske Courchevel, men anlegget i Park City egner seg best. I de bakkene sanket spesialhopper Simon Ammann to gull for 17 år siden.

Beijing må nødvendigvis få hoppbakker til sitt OL, men de er foreløpig ikke påbegynt.

– Det viktigste nå er ikke å få høydeeffekt. Den vil i så fall bare bli en bonus. Det handler om å akklimatisere seg til høyden på en fornuftig måte, med tanke på OL. Alt vi gjør blir dokumentert. Vi må ha mer erfaring, sier Sandell.

For det føles annerledes å hoppe i høyden enn i lavlandet. Utøvere sier at det er oppleves tyngre, som om det er bakvind hele tiden. Derfor er det viktig å bli kjent med kroppen sin og hvordan den reagerer. Det krever øvelse og tid.

Varmt og godt i Park City-området. Da passer det fint med et bad.

Nye utøvere inn

Utskiftningene på laget har vært stort. De siste årene har veteraner som Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien, Magnus Moan og Jan Schmid lagt opp. De hadde mye erfaring med trening i tynn luft. Nå skal den nye generasjonen hente inn kunnskap på dette feltet.

Kombinert har sterk støtte og god hjelp fra Olympiatoppen, som kan mye om høydetrening.

Snittalderen i landslaget er 23 år. Det er veldig mange år siden den var så lav. Derfor håper sportssjef Ivar Stuen at Norge har et lag som kan holde på i mange år fremover. Og det at gjengen er i høyden nå, egner seg ypperlig for å teste ut ting.

– Jeg vet at Jarl er i sitt ess, legger Stuan til.

Den regjerende verdensmesteren benyttet sjansen til høydetrening den gangen for to år siden da skulderen ble operert. Da dro han til Sierra Nevada i Spania og kombinerte trening og rehabilitering.

Gåing og løping – alt må gjøres litt forsiktig i tynnluften.

VM kommer i stor fart

Kommende vinter er det ikke noe mesterskap, men som Stuan minner om:

– VM i Oberstdorf i 2021 kommer rimelig kjapt.

Han mener Norge har et godt utgangspunkt med verdensmester Riiber i front, omgitt av aktive som gjerne vil gi ham kamp. Og selv om nykommerne Einar og Jens Lurås Oftebro har mye å lære, så vartet de opp med flere gode resultater i verdenscuprenn forrige sesong. Espen Dahlhaug Bjørnstad etablerte seg i verdenstoppen. Det lover godt.

Stuan er overbevist når han sier:

– Norge har nå en ung gruppe som er i dytten, med god selvtillit og godt humør.

Publisert:
 1. Jarl Riiber
 2. Kombinert

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 5. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet