Tiril Eckhoff gikk på ny smell etter VM: – Jeg satt der og funderte på om det virkelig var dette jeg ville drive på med

Lurte på om det var noen vits å fortsette som skiskytter.

Tiril Eckhoff skal gå på hjemmebane i Kollen i helga. Men denne sesongen har ikke vært så enkel.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

HOLMENKOLLEN: – Det har vært en litt sånn drittsesong, egentlig, sier Tiril Eckhoff og smiler.

Hun kan smile nå. I de to siste verdenscuprundene i OL-byen Pyeongchang og i Kontiolahti har hun vist at hun fortsatt kan være en av verdens beste. Og i helgen kommer verdenscupen til Holmenkollen.

Men hun smilte ikke da verdensmesterne skulle kåres i Østerrike i februar. Det var en deprimert Tiril Eckhoff som kom tilbake til Hotel Edelweiss i vakre Hochfilzen søndagen etter at det hele var over. Hun hadde gått inn til en 11.-plass på fellesstarten. Det var hennes beste prestasjon i mesterskapet.

Les også

Eckhoff om skrekk-snittet på standplass: – Det er j*vlig dårlig

Tiril Eckhoff under VM i Hochfilzen. Mesterskapet ble en såpass stor nedtur at hun begynte å lure på om det var noen vits å fortsette som skiskytter.

Blåmandagen

Det sto i skarp kontrast til det som hadde skjedd 12 måneder tidligere. Hun ble verdensmester både individuelt og på stafett på hjemmebane i Kollen.

– Mandag etter VM i år må være det vi kan kalle en skikkelig blåmandag. Da satt jeg der og funderte på om det virkelig var dette jeg ville drive på med.

Det har vært en sesong med mye motgang for Eckhoff. Før annenplassen på sprinten i Pyeongchang var hennes beste plassering en 7.-plass. Den kom i åpningsrennet i Östersund i november.

– Jeg har stilt meg selv spørsmålet om og om igjen: Er det verdt det? Er det verdt å trene ræva av deg og gjøre den jobben som skal til, være borte i tre uker av gangen og leve som en amøbe hvor det eneste handler om spise, sove, trene og så gå dårlige skirenn?

Det er slik Tiril Eckhoff ønsker at det skal være. I Kontiolahti sist helg tok hun sesongens første seier foran Laura Dahlmeier (t.v.) og Darja Domratsjeva.

– Hva ble svaret? Er det verdt det?

– Kjæresten min (Ånund Lid Byggland – red.anm.) og trener Geir Isene klarte og overbevise meg at jeg har et enormt potensial. På spørsmålet om det er verdt det, er svaret både ja og nei, sier hun og gliser fortsatt.

Hun har ristet av seg skuffelsen. Det hjalp stort med en seier i Kontiolahti. Den første denne sesongen.

I helgen er det avslutning av verdenscupen i en arena hun kjenner fra oppveksten og hvor hun treffer gode minner etter hvert eneste stavtak. Der var her hun ble verdensmester.

Les også

Det norske supertalentet som plutselig ble borte: - Skulle gjøre det helt store og da smalt det

Må gjøre noen OL-grep

Men selv om det har vært den smilende utgaven av Tiril Eckhoff som har danset rundt i løypene de siste helgene av verdenscupen, så innser hun at endring i opplegget må til.

– Jeg må jo gjøre ting annerledes.

Og det er skytingen som er problemet. Hun er en av verdens raskeste skiskyttere i løypa, men på skytebanen har blinkenes hvitmalingen fått utallige skuddsår denne vinteren.

– Jeg prøvde jo å ta et grep rundt skytingen foran denne sesongen. Du har jo sett hvordan det har gått.

Derfor er hun nå i tenke- og evalueringsboksen. Det er der det blir lagt en ny plan for neste sesong: OL-sesongen. Skytetrener denne sesongen har kvinnetrener og broder Stian Eckhoff vært. Det er ikke sikkert det blir slik neste sesong.

– Jeg må finne noen som kan hjelpe meg, sier 26-åringen fra Fossum.

Publisert:
 1. Tiril Eckhoff
 2. Holmenkollen
 3. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 2. Veien åpen igjen etter trafikk­ulykke på E39 ved Sola­splitten

 3. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

 5. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

 6. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet