De nordiske landene danner felles front i UEFA-kaoset

Fotballpresident Yngve Hallén vurderer å droppe støtten til Michel Platini etter dagens krisemøte.

Yngve Hallén utenfor flyplassen i Geneve etter at han og fotballedere fra hele Europa har diskutert krisen i UEFA.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

NYON/GENEVE: Det europeiske fotballforbundet (UEFA) hadde innkalt fotballedere fra hele kontinentet til samling i bånn torsdag, for å finne en måte å håndtere at president Michel Platini er suspendert i 90 dager.

Der kom styret og presidentene frem til at de står bak franskmannen inntil saken mot ham er avgjort.

— Vi har diskutert det juridiske rundt saken, og har bedt de juridiske organene i FIFA og CAS (idrettens ankeinstans) om å behandle saken så raskt som mulig, sier fotballpresident Yngve Hallén til Aftenposten utenfor flyplassen i Geneve etter samlingen.

Michel Platini er suspendert av FIFA, men er klar til å kjempe.

Han og de andre lederne er opptatt av at Platini skal få en rettferdig rettergang. Ender det med at han ikke dømmes for lovbrudd, kan han stille som presidentkandidat på den ekstraordinære FIFA-kongressen i slutten av februar neste år.

Les også

UEFA samles til krisemøte: Seks ubesvarte spørsmål som krever svar

UEFA og Norges Fotballforbund har foreløpig ikke tatt stilling til de moralske aspektene rundt FIFAs omstridte utbetaling på 17 millioner kroner til Platini i 2011.

— Det hadde vi ikke tid til i løpet av noen timer her, men det er klart at det kom frem informasjon her som jeg vil ta med meg til mitt forbundsstyre og diskutere der, sier Hallén.

Skal diskutere moral med de nordiske lederne

Både før, underveis og etter dagens møte rådslo han med sine nordiske kollegaer. De fikk innvilget en kaffepause i forhandlingene, og er blitt enige om å samles om litt over en måned for å ta en større diskusjon rundt de moralske aspektene i saken.

Det er store kulturelle forskjeller innad i UEFA. Utbetalingen til Platini er møtt med fordømmelse i landene nord i Europa. Fotballedere fra andre deler av verdensdelen ser ikke problemet på samme måte. Derfor vil de nordiske presidentene møtes for å finne en felles vei videre.

Fotballpresident Yngve Hallén snakker i telefonen utenfor UEFAs hovedkvarter i Nyon.

— Det blir lettere å diskutere det på et slikt møte, enn når hele Europa er samlet, sier Hallén.Fotballpresidenten presiserer at det moralske aspektet er like viktig som det juridiske når NFF skal finne ut om de skal støtte Platini i presidentvalget (hvis han ender opp med å stille).

— Det er en viktig debatt, og selv om den er tøff og vanskelig, så gleder jeg meg til å diskutere det med Forbundsstyret, sier Hallén.

Les også

Tidligere UEFA-president med krass kritikk av Platini

Han utelukker på ingen måte at de nordiske landene kan komme til å gå imot Platinis kandidatur om han stiller, selv om det vil ødelegge tanken om en felles, europeisk blokk.

— Jeg tror at Norden kommer til å stå samlet, og jeg tror det er flere land som kommer til å bli med sammen med oss, sier Hallén.

30. juli, da det var blitt klart at Platini kom til å stille som presidentkandidat, var Hallén klar på at franskmannen ville få NFFs støtte.

Til Bergens Tidende omtalte han Platini som «en god kandidat», og la til at «for oss er det svært viktig at vi får en samlende president med støtte fra alle deler av verden. Vi kjenner Platini godt, men gleder oss likevel til å se hans program for FIFA».

Nå er tonen en helt annen, og torsdag sa Hallén at Platinis kandidatur helt klart er svekket.

Kan ende opp med å gå mot Platini

Ved de to forrige FIFA-kongressene – hvor Sepp Blatter endte opp med å bli gjenvalgt begge ganger – understreket Norges Fotballforbund viktigheten av å stå sammen med Europa. Slik kunne man få mest mulig gjennomslag og få gjennom de reformene man så nødvendig for å få i gang flest mulig reformer.

I 2011 overtalte Platini de europeiske landene til å stemme for Blatter, mot at sveitseren lovet å sette i gang reformer i FIFA.

Før sommerens kongress fikk Hallén og NFF krass kritikk for at de ventet så lenge med å utelukke å stemme på Blatter. Dette fordi de ville avvente en felles europeisk støtte til motkandidaten, Prins Ali av Jordan.

Den støtten kom først dagen før kongressen startet, noe som også var dagen etter at en rekke FIFA-ledere ble dratt ut av sine hoteller i Zürich og arrestert, mistenkt for korrupsjon.

Arkitekten bak alle de felleseuropeiske veivalgene, og mannen NFF har fulgt i tykt og tynt? Den nå suspenderte Michel Platini.

— Det har jeg tenkt mye på, men jeg tror vi skal avvente situasjonen litt, men det er klart at tankene går gjennom hodet på en i slike saker, sier Hallen.

Nå kan altså de nordiske landene ende opp med å vrake Platini selv om franskmannen skulle stille som presidentkandidat.

Publisert: