Eliteserie-profilens onkel vant fredsprisen: – Å fy, det er på tide!

Tromsø-spiller Mushaga Bakenga (26) mener det var på tide at hans onkel, Denis Mukwege, nå får Nobels fredspris for arbeidet for voldtektsofre i Kongo.

Mushaga Bakenga var ute på treningsfeltet, da nyheten om at onkelen hadde vunnet Nobels fredspris kom. Tromsø-spilleren fikk seg dermed en overraskelse da han møtte pressekorpset etter treningen.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fredag formiddag ble det klart at den kongolesiske legen Denis Mukwege (63) sammen med Nadia Murad blir tildelt Nobels fredspris i år.

Mukwege får prisen til stor glede fra hans familie i Norge, deriblant nevøen Mushaga Bakenga.

Tromsø-spilleren var ute på treningsfeltet da nyheten ble offentliggjort, og viste ikke noe før han møtte journalistene etter økten.

– Det er på tide! Er du seriøs? Å fy, det er på tide altså. Han har fortjent det lenge. Nå ble jeg rørt altså, utbrøt Bakenga da han fikk beskjeden om onkelens fredspris.

#tbt 2010 in Congo w/ pastor Samuel aka my grandpa & Dr Mukwege aka my uncle! Two of my rolemodels, the way they have changed and helped so many people in Congo is unbelievable! #proud #lafamilia

Skal besøke ham i desember

«Legen Denis Mukwege har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo», heter det i begrunnelsen.

Legen og gynekologen, som har spesialisert seg på å behandle kvinner som er blitt voldtatt av Rwanda-militsen i Kongo, er blitt nominert til prisen flere ganger.

– Det er en av de største anerkjennelsene man kan få. Vi vet at han har vært favoritt mange ganger, og så har han vunnet alle andre fredspriser rundt om i verden, så det var egentlig bare den som manglet, sier Bakenga.

Tromsøs trønderske angriper, som er sønn av Mukweges søster Fiffi Mukwege Namugunga (48), forteller at han har tett kontakt med onkelen i Kongo. Etter at den norske sesongen er over skal Bakenga besøke familien i det sentralafrikanske landet. Da blir det også naturlig å besøke onkelen på sykehuset hvor han jobber.

Les også

Treneren mener Sarpsborg 08 gikk i en felle. Et møte før den sensasjonelle Europa-triumfen ble vendepunktet.

Gir perspektiv

26-åringen er stolt og imponert over den jobben hans onkel gjør for kvinnene som kommer til hans senter.

– Det er ekstreme forhold. Jeg tror ikke folk skjønner hvor ekstremt grotesk den krigføringen har vært, sier Bakenga, som også forteller at onkelen tidvis har levd med sterkt press fra krefter som ikke ønsker at han skal gjøre det han gjør.

– Han er blitt truet på livet og hatt folk hjemme til seg som skulle drepe ham, og akkurat kommet seg unna. Han har levd under stor fare, forteller han.

Les også

– Jeg prøver å forstå faren min, jeg kan ikke være bitter på ham

26-åringen fortalte i 2015 til Adressa hvordan onkelens innsats, og det han selv opplevde i landet, hjelper ham til å sette fotballen i perspektiv.

– Folk drepes i kriger hele tiden. Det er ikke lenge siden mange mistet livet i en flystyrt. Onkelen min jobber med slike ting nesten hver uke, og har mange veldig sterke historier å fortelle. Jeg spiller fotball og er blitt skadet. Det er ikke verre enn det. Litt på grunn av hva jeg har opplevd tidligere, handler det om å sette pris på det positive i livet. Sett i lys av det er denne skaden en «ikke-sak», sa da 22 år gamle Bakenga til avisen etter at han hadde fått en alvorlig skade i akillesen.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Nobels Fredspris
 3. Tromsø IL
 4. Webview

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 2. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 3. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 4. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 5. Rogaland gir så det svir til TV-aksjonen og topper fylkes­statistikken

 6. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake