Ny dokumentar tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland: – Min egen mor dopet meg

Rystende dopingdokumentar slippes like før friidretts-VM i London.

HAR HOPPET AV TIL USA: Grigorij Rodtsjenkov hevder at han hadde en sentral rolle i et statsstyrt russisk program som skulle sørge for russisk idrettssuksess, koste hva det koste ville. Utøverne dopet seg i stor stil, og få ble tatt fordi sporene ble så godt skjult.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Grigorij Rodtsjenkov er en av hovedmennene bak avsløringene om systematisk dopingbruk i russisk idrett. Som ung var han en svært lovende idrettsutøver som gjorde alt for å nå toppen.

– Jeg forsto at noen brukte noe. Det ene året var vedkommende utøver ingenting, det neste året hadde han masse muskler. Selvsagt begynte jeg også å bruke det beste av det beste. Alle steroidinjeksjonene ble foretatt av min egen mor, forteller Rodtsjenkov i den helt ferske dokumentarfilmen Ikaros.

Les også

Friidrettsforbundets ufravikelige krav: Må dekke til tatoveringer for å få delta i VM

Skulle lage dopingdokumentar

FILMSKAPER: Bryan Fogel kontaktet Rodtsjenkov i forbindelse med et filmprosjekt. Det skulle bli større enn han kunne ha ant på forhånd.

Senere ble Rodtsjenkov en ledende figur i russisk antidoping, med ansvar for hovedlaboratoriet i Moskva. Det var han også da amerikaneren Bryan Fogel tok kontakt. Fogel ville gjennomføre et eksperiment der han skulle se hvor god effekt dopingbruk hadde på hans prestasjoner som syklist – og hvor lett det var å skjule dopingen.

Fogel hadde fått tips om at Rodtsjenkov kunne være en god mann å snakke med, og som kunne hjelpe ham med å skape et «Lance Armstrong-scenario» der man dopet seg i stor stil uten å bli tatt for det.

Fogel dokumenterte alt med videokamera, og mens opptakene pågikk ble den russiske dopingen rullet opp av Verdens antidopingbyrå (WADA).

Bergens Tidende har sett filmen Ikaros, som tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland. Rodtsjenkov valgte å flykte til USA der han nå lever på hemmelig sted. Kone og barn er igjen i Russland – de har fått inndratt passene sine. Russisk påtalemyndighet har også åpnet straffesak mot Rodtsjenkov.

MOSKVA-LABEN: Grigorij Rodtsjenkov ledet det WADA-godkjente Moskva-laboratoriet der man skal ha gått systematisk til verks for å skjule dopingbruk.
Les også

Rystende tall før VM i London: En av syv var dopet under OL samme sted

– Fremragende juksemakere

Det er ikke rart at Rodtsjenkov har valgt å flykte, for i dokumentaren kommer han med flere sterke påstander: Dopingen i Russland var satt i system, det var reinspikka juks under OL i Sotsji, og president Vladimir Putin visste om alt.

– Vi er fremragende juksemakere, sier Rodtsjenkov.

Under Sotsji-OL i 2014 skal Rodtsjenkov ha vært med på å bytte urinprøver hos russiske utøvere som ble testet: Man kastet den opprinnelige prøven som ville ha avgitt positivt svar, og erstattet den med en ren prøve som var avgitt tidligere.

– Alt ble gjort rent, og Putin var fornøyd, sier Rodtsjenkov i dokumentaren.

Putin: - Umulig og utenkelig

President Putin har tidligere sagt dette til russisk fjernsyn:

– Vi har aldri hatt et dopingprogram i Russland. Dette er umulig og utenkelig. Jeg kan ikke engang huske navnet på han avhopperen, har Putin sagt med henvisning til Rodtsjenkov.

AVVISER: – Vi har aldri hatt et dopingprogram i Russland, sier Vladimir Putin.

Den tidligere sjefen for det russiske laboratoiet er imidlertid blitt hørt av WADA, som i november 2015 sa at forholdene var verre enn de hadde fryktet, og at Russland drev med statsstøttet doping.

I mai 2016 hadde The New York Times en større sak der Rodtsjenkovs påstander kom på trykk. Han sa at svært mange av de russiske OL-medaljevinnerne hadde vært dopet. Han sa også at den systematiske dopingen skal ha foregått i tett samarbeid med Russlands idrettsdepartement og landets etterretningstjeneste FSB.

19 russere i VM

WADA ønsket at Russland skulle bli utestengt fra forrige sommers OL i Rio de Janeiro, men Den internasjonale olympiske komite (IOC) valgte å skyve ansvaret over til de internasjonale særforbundene. Kun friidretten (IAAF) fulgte oppfordringen.

Før jul i fjor kom den endelige WADA-rapporten. En uavhengig kommisjon ledet av Richard McLaren kom frem til at over 1000 utøvere spredt over 30 idretter deltok i Russlands statsstøttede dopingprogram mellom 2011 og 2015, og at over 500 positive prøver ble forfalsket.

Les også

Russland er fortsatt utestengt - men 19 russere får likevel stille i VM

– Urinprøvene ble tuklet med, det kan vi si med 100 prosent sikkerhet. Moskva-laben beskyttet dopede russiske utøvere i et statsdrevet system, har McLaren uttalt.

Når friidretts-VM i London starter denne helgen, er Russland fortsatt suspendert fra å delta i internasjonal friidrett.

19 utøvere har imidlertid fått dispensasjon til å være med på nøytralt grunnlag. Vinner en russer i London, kommer ikke nasjonalsangen til å bli avspilt.

Publisert: