I kveld kan dinosauren i tysk fotball rykke ned

Hamburg er eneste klubb som har spilt i 1. Bundesliga siden 1963.

Hamburg er en dinosaur i tysk fotball. Derfor er det ikke rart at klubbens maskot heter Dino Hermann. Her sammen med Per Ciljan Skjelbred i fjor sommer.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken 17.00 i ettermiddag spiller HSV kvalikkkamp om Bundesliga-plass mot Greuther Fürth. Første kamp i Hamburg endte 0-0. Taper Hamburg er det første gang i klubbens historie at den rykker ned.

En dinosaur

Klubbens røtter går helt tilbake til 1887. I 1963 ble Tysklands første profesjonelle serie, Bundesliga, startet opp. HSV var et av de 16 lagene som ble invitert til å delta den første sesongen.

Og Hamburg er faktisk det eneste laget som aldri har rykket ned fra den øverste divisjonen siden starten i '63. Klubben vant cupvinnercupen i 1977 og serievinnercupen i 1983. Bundesligaen ble vunnet i 1979, 1982 og 1983. Denne sesongen ble katastrofalt dårlig. HSV endte tredje sist med kun 27 poeng på 34 kamper. Det var så vidt de unngikk direkte nedrykk.

– Vi har fortsatt sjansen til å berge plassen, og vi akter å benytte den, sier nederlandske Rafael van der Vaart.

Ciljan på utlån

Per Ciljan Skjelbred vil nok også holde et øye med kampen i ettermiddag. Han er leid ut fra Hamburg til Hertha Berlin, men har kontrakt med Hamburg en sesong til.

– Vi stortrives i Berlin. Det går bra på banen, vi bor fint og barna (Jonathan og Eline) har det veldig bra her. Jeg blir gjerne, men har ett år igjen av kontrakten i Hamburg. Jeg skulle gjerne hatt en avklaring, sa Ciljan til adressa.no for en måned siden.

Ciljan fikk lite tillit i Hamburg, mens det var helt motsatt hos nyopprykkede Hertha Berlin. I februar var han også med på å slå Hamburg 3-0 på bortebane.

– Rart, men ingen personlig seier eller noe for meg. Jeg har fortsatt kompiser i klubben, og føler med dem når det går dårlig sportslig, sa Ciljan.

Store konsekvenser

I Hamburg bites det negler for harde livet, og avisen Hamburger Morgenpost har sett på konsekvensene av et eventuelt nedrykk.

For fansen vil det selvsagt være hjerteskjærende. Hamburg kalles gjerne «dinosauren» på grunn av sitt lange liv på øverste nivå, og på hjemmearenaen viser «Bundesliga-klokken» at klubben har vært i øverste divisjon i over 50 år. Kun et par tusen Hamburg-fans har fått billett til dagens bortekamp, men det ventes at mangfoldige tusen ser kampen på storskjerm i Hamburg.

– Fansen er utrolig bra, nå er det på tide at de får noe tilbake, sier Rafael van der Vaart.

740 arbeidsplasser berøres direkte av et nedrykk, som ville vært økonomisk katastrofe både for klubben og byen Hamburg. TV-inntektene vil bli halvert, og klubben vil også tape mye i sponsorpenger.

SPORTSDØGNET

Publisert:
 1. Tysk fotball
 2. Hamburger SV

Mest lest akkurat nå

 1. Mr. Bryne om Pøbelkunsten: - Skulle nesten tro at grisene holder kunstverket rent

 2. De var et av Norges største rockeband. Så raknet det

 3. Utagerende og truende person på Stokka

 4. Veien mellom Suleskard og Brokke er åpnet

 5. Navnet frigitt etter dødsulykke på Sørlandet

 6. Du skal lete lenge etter en bedre grillopplevelse enn den du får her