Daglig pumpes det ut 1500 bettingreklamer på norsk TV. Under OL fortsetter dette.

– Reklamen fungerer, og den skader, sier Spillavhengighet Norge.

Utenlandske spillselskaper pøser inn stadig mer penger i reklame opp mot nordmenn. Under OL blir det også bettingreklame.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Under OL i Sør-Korea er det Discovery som har senderettighetene. Flere av Discovery-kanalene sendes fra utlandet og kan dermed vise reklame for utenlandske bettingselskap.

Til NTB opplyser Discovery at de også vil sende reklame for utenlandske bookmakere under OL, men de lover å skjerme sendingene der det er norsk deltakelse.

Les også

Atle har tapt 7 millioner kroner: - Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt.

– Vi kommer til å vise såkalt bettingreklame på Eurosport-kanalene. Slik annonsering er tillatt på disse TV-kanalene. Vi vil imidlertid kun vise slik reklame under konkurranser der ingen nordmenn deltar, for eksempel i en hockeykamp mellom USA og Sverige, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks.

Les også

Utenlandsk spillreklame kan kuppe OL-sendingene. Det bekymrer norsk idrett.

Toppene i norsk idrett har jobbet aktivt for å påvirke Discovery til å respektere at Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har enerett i det norske spillmarkedet. Nå blir det altså en mellomting, der bettingreklamen kun blir vist når ingen norske er med.

– Dette tilsvarer måten vi gjør det på i dekningen av norsk fotball, der vi ikke viser denne type reklame under kamper i Eliteserien eller landslagets kvalikkamper, sier Skoland videre.

Lotteritilsynet: - Burde ikke være mulig

Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet, er delt i synet på Discoverys OL-planer.

– I utgangspunktet ønsker vi at det ikke skal være mulig å sende reklame for utenlandske bettingselskap i Norge. Så er det samtidig positivt at de tar ut denne typen reklame i sendinger med norske deltakere, sier Hamar til Bergens Tidende.

Les også

Mange sliter med avhengighet: Krever full stans av all reklame for pengespill

Atle Hamar er direktør i Lotteritilsynet.

Paradokset er dette:

Etter norsk lov er det bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har tillatelse til å markedsføre pengespill i Norge. EUs lovverk tillater imidlertid slik TV-annonsering, og norske kanaler med sendebase fra Nederland og Storbritannia tjener dermed store summer. Det gjelder blant annet OL-rettighetshaver Discovery.

Les også

Idrettspresidenten vil stoppe spillreklamen rundt norsk idrett

Bettingreklamen har eksplodert i omfang de siste årene, og det bekymrer Lotteritilsynet og andre norske myndigheter på flere måter.

– Vi hadde en opptelling noen år tilbake og fant ut at det var 1457 bettingreklamer på norske TV-kanaler gjennom ett døgn. Det er voldsomt mye, sier Hamar.

Les også

Viasat legger seg flate etter Morten Langli-glipp

– Og det er kanskje ingen grunn til å tro at tallet er blitt mindre nå?

– Nei. Utenlandske bettingselskaper bruker enorme summer - 1 milliard kroner i året - inn mot det norske markedet. Dette utgjør en betydelig inntekt for TV-kanalene, sier lotteridirektøren.

Les også

Norge innførte betalingsforbud i 2010 – fortsatt renner milliarder ut av landet

Gamblere klager over all reklamen

Organisasjonen Spillavhengighet Norge får stadig telefoner fra norske storgamblere som forteller at de faller tilbake til gamle synder. De forteller at den massive reklamen er mye av problemet.

– Vi vet at all spillreklamen gjør veldig stor skade. Reklamen fungerer, og den skader, sier daglig leder Lill-Tove Bergmo.

Les også

Advarer etter eksplosjon av pengespill-reklame: - Det er en trigger for de avhengige

– Hva tenker du om OL-planene til Discovery?

– Når vi vet hva all denne reklamen fører til, hadde vi jo helst sett at det var null reklame. Men det at de vil holde denne typen reklame utenfor «de norske» sendingene, synes jeg er et godt signal. Kanskje et signal om at de innser at dette er uønsket reklame her i landet, sier Bergmo.

Norsk Tipping holder stand

Trass i stadig økende konkurranse fra utenlandske aktører, konstaterer Atle Hamar i Lotteritilsynet at Norsk Tipping holder stand. Den norske spillgiganten tilbyr stadig nye spill for å beholde sin sterke markedsposisjon, noe selskapet også får kritikk for.

Les også

Antall spilleavhengige øker: - Det lokkes med alkohol og reiser til utlandet

– Norsk idrett har store inntekter fra det norske pengespillsystemet. Norsk Tipping er en fenomenal bidragsyter til idretten, og der har levert bedre resultater år for år trass i sterk konkurranse. Vi gjør det vi kan for å ta vare på den norske modellen og for å stoppe de utenlandske aktørene, sier Atle Hamar.

Men så lenge EUs TV-direktiv blir stående, er det altså lite norske myndigheter kan gjøre for å stanse TV-reklamen.

Publisert:
 1. Spill
 2. OL
 3. Norsk Tipping
 4. Pengespill

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

 2. Folkefesten er i gang

 3. Røykutvikling fra seilbåt i båthavn

 4. Webkamera: Nå koker det i Vågen

 5. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader

 6. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska