Forsker om Twitter-rasismen mot Balotelli: - Kjendishets er blitt en trend

Brukerne som hetset Mario Balotelli etterforskes av politiet.

Mario Balotellis tweet, som ble publisert i kjølvannet av Manchester Uniteds forsvarssprek, skapte voldsomme reaksjoner.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var etter at lille Leicester hadde gått opp i en 5-3-ledelse over Manchester United at Liverpool-spiss Mario Balotelli så sitt snitt til å terge sin klubbs rivaler.

— Man Utd... LOL, skrev italieneren på sin Twitter-konto.

LOL er en forkortelse for «laughing out loud», som kan oversettes til «ler høyt». Dermed var Balotelli blant de mange som så på Manchester Uniteds forsvarsspill som komisk.

Klokken halv ni hadde Balotellis melding blitt retweetet (delt) over 162.000 ganger. Det var imidlertid ikke alle som så humoren.

I kommentarfeltet flommet det nemlig over av rasistisk hets mot Balotelli, som har biologiske foreldre fra Ghana.

Berit Skog er førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og har forsket på sosiale medier. Hun har merket seg Balotellis Twitter-melding, og mener hetsen rettet mot italieneren er en del av en trend.

— Det er mer og mer vanlig at brukere griper tak i kjendiser og hetser dem på bakgrunn av kjønn eller andre egenskaper, sier Skog til aftenposten.no.

Etterforskes av politiet

Søndag kveld melder BBC at politiet på Merseyside etterforsker saken. Politiet opplyser at de først skal prøve å finne ut hvor meldingene kom fra, og hvem som stod bak.

Kick It Out-organisasjonen, som jobber for å forebygge rasisme innen fotballen, skrev på sin Twitter-konto at de ville varsle politiet om hetsen.

— Det er kjempeviktig at dette blir tatt på alvor og anmeldes. Da blir det vist at dette vil vi ikke se, sier Skog.

- Hvorfor hetser folk kjendiser på sosiale medier?

— På den ene siden kan det uttrykke en form for misunnelse mot kjendiser som har utmerket seg innenfor et felt. I tillegg er ens identitet ganske beskyttet på sosiale medier. Det er annerledes når man slipper å si det ansikt til ansikt, sier Skog.

— Et tredje poeng er at når noen starter er det veldig lett for andre å følge opp, og at det eskalerer. Da slipper man å ta personlig ansvar, og man blir i stedet en del av en gruppe, sier Skog.

- Ekkelt gjort mot et annet fotballag

Balotelli signerte først for Liverpool i sommer, men rivaliseringen mellom hans nye klubb og Manchester United er blant de mest intense i engelsk fotball. Dermed var det neppe mange Liverpool-supportere som reagerte med avsky på Balotellis melding.

Berit Skog mener Balotelli må få lov med å komme med slike meldinger.

— Kjendiser bør vel tenke over hvilke type meldinger de legger ut. Dette var sarkatisk ment. Det er selvfølgelig ekkelt gjort mot et annet fotballag, men dette må det være rom for, sier Skog.

Hyllet som forbilde

Mario Balotelli har siden han debuterte for Inter i 2007 blitt utsatt for rasistisk hets flere ganger. Han har også fått mye skryt for å ta et oppgjør med rasisme innen fotballen.

I 2013 ble han kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av Time Magazine, blant annet på grunn av hans fremtreden som rollemodell.

LES HISTORIEN OM MARIO BALOTELLI:

Les også

- Jeg feirer ikke når jeg scorer. Fordi det er jobben min.

I et intervju med GQ Magazine i juli snakket Balotelli om hvordan han opplever hetsen.

— De er ikke vant til å se folk som er annerledes, som ikke opptrer som rebeller, men helt normalt. Jeg tror de ignorante menneskene ikke liker at folk som er annerledes får oppføre seg slik. Disse dumme menneskene, de blir sinte på meg, de sier forferdelige ting, men jeg har ikke gjort noe annet enn andre mennesker, sa Balotelli i intervjuet ifølge the Guardian.

I likhet med Manchester United, ble det også en tøff helg for Balotellis Liverpool. Lørdag tapte Merseyside-klubben 1-3 på bortebane mot West Ham.

Les også

 1. Slik sikret Liverpool seg høydramatisk overtidsseier

 2. Rodgers: - Spillerne forstår at dette ikke er akseptabelt

 3. Italia-sjefen: - Jeg vil ha sultne spillere, ikke berømte spillere

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Liverpool FC

Mest lest akkurat nå

 1. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

 2. Økning i inn­tektene for butikk som selger arbeids­klær

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 5. – Han voldtok henne, drepte henne og satte deretter fyr på leiligheten for å skjule det han hadde gjort

 6. Magne Fjell blir ny havnedirektør