Bernhus om landslaget: «Dette kan bli artig. Om en stund.»

KOMMENTAR: Kan virkelig en treningslandskamp bli interessant? Ja, denne gangen.

F.v. Martin Ødegaard (19), Iver Fossum (22) og Mats Møller Dæhli (23) er alle unge spillere på landslaget denne gangen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kampen mot Australia fredag klokken 18.00 på Ullevaal betyr ingenting, den vil bli husket mest av statistikere og den blir kanskje ikke til hjelp for treneren heller.

I hvert fall er det slik vi har lært oss til å se disse kampene. Mange forfall, spillere som heller ville trent med klubblaget, dårlig med tilskuere, lite engasjement.

Les også

Ola Bernhus kommenterer: Årets Vålerenga minner om Deilas gullag

Det som er mer interessant denne gangen, er at unge, tekniske spillere har tvunget seg inn i troppen. Det er riktig å si tvunget, for Lars Lagerbäck har aldri hatt sans for oppkomlinger. Han har gjennom hele trenerkarrièren satset på erfaring, og er det noe en 19-åring nødvendigvis mangler, så er det det.

Kommentator Ola Bernhus.

Men kombinasjonen av mange unge talenter og få erfarne spillere på godt nivå får Lagerbäck til å fravike sine prinsipper. Derfor godtar han en gjennomsnittsalder på 25 år, selv om han hadde foretrukket nærmere 30.

Det kan jo bli artig. Om noen år. Og det er i dette perspektivet vi skal se kampen på Ullevaal fredag kveld.

De har noe ekstra

Kristoffer Ajer (19) kan vise seg å være spilleren som vil løse det mangeårige midtstopperproblemet. Blir han den anføreren vi mener han har forutsetninger for, må det være mulig å bygge et trygt forsvar rundt ham.

Kristoffer Ajer (19) får sjansen til å vise seg frem for Lars Lagerbäck (t.v.).

Martin Ødegaard (19) har ferdigheter langt over det normale i norsk fotball. Foreløpig har han bare fått det ut i U21-kamper. Men der har han vært så mye bedre enn andre at det er en selvfølge at han skal få spille seg inn på vårt beste lag.

Med unge spillere som Mohamed Elyounoussi og Sander Berge (for tiden skadet) i tillegg begynner vi å få en midtbane som kan måle seg med det nivået vi møter i landskamper. Og så kan vi vente på Ole Kristian Selnæs (24), Mats Møller Dæhli (23) og Iver Fossum (22).

Mohamed Elyounoussi (23) begynner å nærme seg et ganske så godt nivå over tid.

Men blir det sjanser nok?

Det som skal til, er å utvikle disse ungdommene til effektive pasningsspillere og målscorere. Det er ikke et mål i seg selv å briljere ute på midtbanen. Teknikken og fotballforståelsen må brukes til å skape sjanser og mål, ellers er den mer frustrerende enn skapende. Det vil ta tid.

Med Alexander Sørloth (23) og Joshua King (26) ute, får ikke Lagerbäck se sine beste spisser i aksjon denne gangen. Men vi har i hvert fall sett allerede at King kan bidra med store prestasjoner i sine beste kamper.

Ole Kristian Selnæs (24) og Jonas Svensson (25, t.h.).

Det ser ikke så verst ut. Spørsmålet er om ungdommene kan redusere svakheten med at Norge mangler det som kalles virkelige landskampkjemper, folk med mengder av landskamper i tillegg til klare lederegenskaper.

På sporet av noe

Det er ikke sikkert at kampene mot Australia (fredag) og Albania (mandag) vil antyde at vi har et godt lag allerede til den kommende EM-kvalifiseringen, for som sagt: Treningslandskamper har lett for å bli fattige.

Sigurd Rosted (23) og Birger Meling (23, t.h.).

Det får være greit. Men hvis ikke de unge spillerne viser noe som peker mot bedre tider, har vi lov til å være skuffet. Halve troppen er under 25 år, og det er blant dem vi må finne de spillerne som ligner mest på vinnere. Det må de vise.

For Norge og Lagerbäck har ikke mye annet å bygge på. Ungdommen. Derfor kan denne landskampen ikke bare bli interessant på forhånd, men også når den er blåst i gang.

Publisert: