Gensere og luer overbeviste Bjørgen og Lundberg om hva sønnen skulle hete

Marit Bjørgen og samboer Fred Børre Lundberg valgte navnet til sønnen på en spesiell måte.

Fred Børre Lundberg og Marit Bjørgen har bestemt seg for hva barnet deres skal hete.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I likhet med andre foreldre hadde de to mange navn på blokken, og det var ikke enighet om hva som skulle velges. Men så skjedde det noe.

— Vi fikk veldig mange strikkede plagg i posten. Det var gensere, luer og votter, og vi så at mye av det hadde Marius-mønster, opplyser pappa Lundberg. Han legger til: - Navnet måtte bli Marius.

Det var pappa som foreslo det først, og Marit var enig. Barnet skal hete Marius Bjørgen Lundberg.

— Det var helt på tampen at vi fant dette navnet, sier Lundberg. Sønnen ble født natt til andre juledag, litt etter terminen 23. desember.

Da var det omtrent et halvt år siden langrennsdronningen på en skisamling i Hemsedal sa følgende: - Jeg skal slippe en bombe. Jeg blir mamma i desember.

Vi møtte Marit Bjørgen før fødselen:

Les også

Plutselig kan Bjørgen våkne opp og tenke: Hvordan skal jeg klare dette?

Den nye hverdagen

Familien er kommet godt i gang med sine rutiner, som andre småbarnsforeldre. Lundberg forteller at han ikke hadde noen problemer med å bli bleieskiftarbeider igjen. Han har sønnen Fredrik fra før.

Bjørgen, tidenes mestvinnende vinteridrettsutøver, har trent helt til hun nedkom, og er i gang med opptrening etter fødsel. Verdens nydeligste «litjgut» er snart en måned gammel, og paret forbereder dessuten dåp.

— Kan vi snart vente «hjemme hos»-reportasjer med den lille sønnen?

-Nei, vi har bestemt oss for at han skal beskyttes, sier Lundberg.

Han og samboeren utgjør Norges mestvinnende idrettspar. Begge har flust av OL- og VM-medaljer.

— Men for de yngre er jeg nok mest kjent som samboeren til Marit Bjørgen, ler den tidligere kombinertutøveren, som ikke har noe imot det. Han er for øvrig ekspertkommentator på NRK.

Begge er veldig glad for at folk har brydd seg om å sende gaver, og ikke minst de klærne som ga assosiasjoner til navnet Marius.

Føler du at «alle» heter Nora og Lucas?

 • Dette navnet er populært over hele verden

Bakgrunnen for Marius-genseren

Marius Eriksen (født 08.12.1922, død 06.07.2009 ) kjent skiløper i både hopp og alpint. Jagerflyger under 2.verdenskrig 1940-1945, men skutt ned under tokt over Tyskland i 1943 og plassert i tysk fangeskap. På bildet ikledd Marius-genser.

Marius (Bjørgen Lundberg) har i alle fall et navn oppkalt etter en norsk vintersportsutøver. Alpinisten Marius Eriksen var mannen som fikk en slik genser oppkalt etter seg. Han var bror til nå avdøde Stein Eriksen, som ble veldig kjent og populær i USA.Marius Eriksen vant NM (uoff.) i slalåm 1947 og 1948, og han var OL-deltaker 1948. Han konkurrerte for Osloklubbene Heming og Ready.

Marius Eriksen deltok også i flere filmer på bakgrunn av sin skikarriere og innsats som jagerflyger under den annen verdenskrig, bl.a. Troll i ord (1954) og Slalåm under himmelen (1957). Det var brødrenes mor, Birgit «Bitten» Eriksen, som i utgangspunktet laget en genser på bakgrunn av gamle mønstre fra setesdalskoften. Det hadde også designeren Unn Søiland Dale gjort før det, tidlig på 50-tallet. Hun laget et mønster, men den gangen ble ikke hun kreditert, selv om genseren ble enormt etterspurt nettopp fordi den ble brukt i filmen «Troll i ord» fra 1954. Siden Eriksen også var modell for bildet på mønsteret, ble Marius-genseren raskt et begrep. Fordi designet ble kopiert av andre garnfabrikker, uten at Dale Søiland fikk kompensasjon, endte det med rettsak. Det tok 45 år før hun fikk erstatning.

Les også:

Les også

Marit Bjørgen ble mamma i natt: - Vil gå renn i februar

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Les også

 1. Plutselig kan Marit Bjørgen våkne opp og tenke: Hvordan skal jeg klare dette?

Publisert:
 1. Marit Bjørgen

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Skjerper leteinnsatsen i Kvam før mer uvær kommer

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. – Han voldtok henne, drepte henne og satte deretter fyr på leiligheten for å skjule det han hadde gjort

 5. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 6. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig