Dette kan vi forvente av Norge – tror på ni medaljer

I Rio-OL tok Norge null gull og fire medaljer. Forventningene til den norske troppen er veldig mye større før de første medaljene deles ut i Tokyo.

PÅ MEDALJEJAKT: Her er noen av de største norske håpene foran Tokyo-OL.
 • Hans Christian Boge-Fredriksen, VG
Publisert: Publisert:

– Det er en helt annet tropp nå, som er mye sterkere. Det er medaljekandidater i mange idretter og noen veldig klare gullkandidater. I Rio hadde vi ikke veldig mange, sier Discovery-kommentator Jørn Sundby til VG. Han skal først og fremst kommentere friidrett under OL, men blir også å høre på landeveissykkel.

– Jeg har forventninger til flere norske medaljer. Vi har mange spennende kort på hånden med gode muligheter til medalje. Mitt tips er tre gull, sier bryteren Stig-André Berge til VG. Han klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo, men tok en av fire norske medaljer i Rio for fem år siden, alle var bronse.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har uttalt at målet er å ta åtte medaljer i Tokyo-OL.

VGs OL-studio: Få siste nytt her.

I sommer-OL på 2000-tallet har Norge tatt i underkant av tre OL-gull i snitt per mesterskap. Flest gull ble tatt i Athen 2004, fem gull og en bronse. Flest medaljer ble det i Sydney 2000, ti medaljer totalt – fire gull, tre sølv og tre bronse.

– Jeg har god tro på at vi kan nærme oss Sydney og Athen. Vi kommer kanskje ikke opp i ti medaljer, men ikke så langt unna, tror Sundby.

Les også

10 magiske OL-øyeblikk

På friidrettsbanen skal Karsten Warholm ut i superduell mot Rai Benjamin på 400 meter hekk, mens Jakob Ingebrigtsen skal prøve å slå Timothy Cheruiyot på 1500 meter for første gang.

– Begge kan vinne. Vi bør klare to medaljer i friidrett, sier Sundby.

Kvinnelandslaget i håndball skal revansjere bronsen fra 2016, mens herrelandslaget er med i sitt første OL på 49 år. På sandvolleyballbanen er det duoen Anders Mol og Christian Sørum som har favorittstempelet.

– Håndballjentene er alltid blant favorittene, og er den største favoritten nå. Hos gutta er det veldig jevnt mellom fem-seks lag, sier Discovery-kommentatoren.

– Sandvolleyballgutta er førsteseedet og er gullfavoritter.

OL-KOMMENTATOR: Jørn Sundby.

Kjetil Borch var første nordmann i aksjon i Tokyo. Han tok seg overbevisende videre til kvartfinalen natt til fredag. Sundby peker på ham som en mulig gullvinner i singlesculler. Det mener han at Kristoffer Brun og Are Strandli også er i dobbeltsculler.

– Olympiatoppen har satt en målsetting på åtte medaljer. Jeg har tippet ni. Da har jeg regnet fem-seks medaljer i «hovedgrenene» friidrett, håndball, sandvolleyball og roing, i tillegg til tre medaljer i de andre idrettene, sier Sundby.

– Naturligvis blir det enkelte som ikke lykkes i OL, men med så mange sterke kort som håndball for kvinner og menn, Ingebrigtsen-brødrene, Karsten (Warholm), alle roerne og ikke minst sandvolleyballgutta så blir det nok flere medaljer til Norge i år enn i Rio, sier Berge.

Se tilbakeblikk fra Berges OL–bronse fra Rio:

De andre idrettene Sundby peker spesielt på med norske medaljekandidater er triatlon, skyting, seiling og svømming – i tillegg til noen outsidere i andre idretter.

– Alle disse går jo ikke, men det viser at vi har en veldig bred tropp. Tar vi tre-fire gull har vi gjort et veldig bra OL. Det må det ikke være noen tvil om, sier Sundby.

– Det er flere som kan overraske med gode resultater og også kjempe om edelt metall. Jeg har troen på et bra OL, sier Berge.

Publisert:
 1. OL 2021
 2. Stig-André Berge
 3. Karsten Warholm
 4. Jakob Ingebrigtsen
 5. Kvinnelandslaget håndball

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

 2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

 3. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 4. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

 5. Hun er den nye kommune­direktøren i Randaberg

 6. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger