Dette kan vi forvente av Norge – tror på ni medaljer

I Rio-OL tok Norge null gull og fire medaljer. Forventningene til den norske troppen er veldig mye større før de første medaljene deles ut i Tokyo.

PÅ MEDALJEJAKT: Her er noen av de største norske håpene foran Tokyo-OL.
Publisert: Publisert:

icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det er en helt annet tropp nå, som er mye sterkere. Det er medaljekandidater i mange idretter og noen veldig klare gullkandidater. I Rio hadde vi ikke veldig mange, sier Discovery-kommentator Jørn Sundby til VG. Han skal først og fremst kommentere friidrett under OL, men blir også å høre på landeveissykkel.

– Jeg har forventninger til flere norske medaljer. Vi har mange spennende kort på hånden med gode muligheter til medalje. Mitt tips er tre gull, sier bryteren Stig-André Berge til VG. Han klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo, men tok en av fire norske medaljer i Rio for fem år siden, alle var bronse.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har uttalt at målet er å ta åtte medaljer i Tokyo-OL.

VGs OL-studio: Få siste nytt her.

I sommer-OL på 2000-tallet har Norge tatt i underkant av tre OL-gull i snitt per mesterskap. Flest gull ble tatt i Athen 2004, fem gull og en bronse. Flest medaljer ble det i Sydney 2000, ti medaljer totalt – fire gull, tre sølv og tre bronse.

– Jeg har god tro på at vi kan nærme oss Sydney og Athen. Vi kommer kanskje ikke opp i ti medaljer, men ikke så langt unna, tror Sundby.

Les også

10 magiske OL-øyeblikk

På friidrettsbanen skal Karsten Warholm ut i superduell mot Rai Benjamin på 400 meter hekk, mens Jakob Ingebrigtsen skal prøve å slå Timothy Cheruiyot på 1500 meter for første gang.

– Begge kan vinne. Vi bør klare to medaljer i friidrett, sier Sundby.

Kvinnelandslaget i håndball skal revansjere bronsen fra 2016, mens herrelandslaget er med i sitt første OL på 49 år. På sandvolleyballbanen er det duoen Anders Mol og Christian Sørum som har favorittstempelet.

– Håndballjentene er alltid blant favorittene, og er den største favoritten nå. Hos gutta er det veldig jevnt mellom fem-seks lag, sier Discovery-kommentatoren.

– Sandvolleyballgutta er førsteseedet og er gullfavoritter.

OL-KOMMENTATOR: Jørn Sundby.

Kjetil Borch var første nordmann i aksjon i Tokyo. Han tok seg overbevisende videre til kvartfinalen natt til fredag. Sundby peker på ham som en mulig gullvinner i singlesculler. Det mener han at Kristoffer Brun og Are Strandli også er i dobbeltsculler.

– Olympiatoppen har satt en målsetting på åtte medaljer. Jeg har tippet ni. Da har jeg regnet fem-seks medaljer i «hovedgrenene» friidrett, håndball, sandvolleyball og roing, i tillegg til tre medaljer i de andre idrettene, sier Sundby.

– Naturligvis blir det enkelte som ikke lykkes i OL, men med så mange sterke kort som håndball for kvinner og menn, Ingebrigtsen-brødrene, Karsten (Warholm), alle roerne og ikke minst sandvolleyballgutta så blir det nok flere medaljer til Norge i år enn i Rio, sier Berge.

Se tilbakeblikk fra Berges OL–bronse fra Rio:

De andre idrettene Sundby peker spesielt på med norske medaljekandidater er triatlon, skyting, seiling og svømming – i tillegg til noen outsidere i andre idretter.

– Alle disse går jo ikke, men det viser at vi har en veldig bred tropp. Tar vi tre-fire gull har vi gjort et veldig bra OL. Det må det ikke være noen tvil om, sier Sundby.

– Det er flere som kan overraske med gode resultater og også kjempe om edelt metall. Jeg har troen på et bra OL, sier Berge.

Publisert: