Pappa Thorstvedt «reddet» sønnen fra collegefotball – tok Viking med storm

Søndag vant Kristian Thorstvedt (22) cupgull med Genk. Livet kunne vært ganske annerledes om ikke hans far hadde ordnet ham prøvespill i Viking.

Kristian Thorstvedt har hatt noen eventyrlige uker med landslagsmål, fast plass hos Genk og cupgull.
  • NTB-Even Lübeck
Publisert: Publisert:
Kristian Thorstvedt trodde ikke selv han skulle være i troppen mot Gibraltar. Han svarte med mål og en god kamp. Her med Erling Braut Haaland.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

For etter at han vinteren 2018 var veldig nær å dra til USA for å spille collegefotball fordi ingen toppklubber var interesserte, har han i stedet vunnet to cupgull på to og et halvt år i to forskjellige land, debutert og scoret for det norske landslaget og blitt en nøkkelspiller for et av Belgias beste lag.

Fra 2015 til 2018 gikk Thorstvedt på NTG, og han kombinerte det med spill for Stabæks juniorlag og 2.-lag. Men han fikk ikke tilbud om proffkontrakt med bærumsklubben da tiden på toppidrettsgymnaset gikk mot slutten.

Alt lå dermed til rette for at han skulle dra til spill på college i USA fra januar 2019, men unggutten fikk en siste sjanse til å vise seg fram for en norsk klubb, takket være pappa Erik Thorstvedt.

– Pappa fikset et prøvespill med Viking siden han kjente Bjarne Berntsen, som trente klubben i januar. Det var siste mulighet for meg i Norge. Og det gikk jo ganske så bra. Resten er historie, er det ikke det man sier? fortsetter han og ler.

Tok Viking med storm

Hadde ikke prøvespillet med Viking blitt en suksess, hadde Thorstvedt nærmet seg ferdig med tredjeåret på college nå.

– Det er ganske sykt å tenke på, konstaterer rogalendingen.

I stedet ble han en stor hit i Viking – «Kissa» var toneangivende da laget rykket opp fra 1. divisjon til Eliteserien i 2018 og avsluttet oppholdet i hjemklubben med cupgull i desember 2019.

– Jeg er utrolig takknemlig for at Viking tok sjansen på meg. Og tiden har jo vært ganske vill siden det.

Etter 22 mål på 57 kamper for Viking ble han solgt til Genk i januar 2020. Den gode formen fortsatte med mål i debuten mot Zulte Waregem. Så spilte han i de neste sju kampene før han fikk et tretthetsbrudd i foten som holdt ham ute i nesten et halvt år.

Landslagsmål og nytt cupgull

Tiden etter skadeavbrekket var preget av mange nedturer. Thorstvedt satt på benken i ti kamper på rad i høst. Han fikk nesten ikke tillit før jul, og trener John van der Brom sa at det ikke var plass til 1999-modellen i troppen engang.

Skrur vi tiden fram til april 2021, er han blitt en nøkkelspiller for klubben med fem mål de siste to månedene. Søndag ble det cupgull i Belgia med Genk etter 2-1 over Standard Liege.

I mars var han med i den første landslagstroppen til Ståle Solbakken, med tillit fra start i kampen mot Gibraltar, der han imponerte med godt spill og scoring.

– Jeg tenkte det var 50/50 om jeg skulle være med i troppen eller ikke. Så kommer Ståle bort til meg på frokosten på kampdagen og sier at jeg skal starte. Jeg fikk sjokk, men klarte å forberede meg som om det var en vanlig kamp. Jeg nøt å spille kampen og følte det gikk bra.

– Det har gått veldig bra i det siste, det er ikke noe å legge skjul på. Jeg er i den berømte flytsonen, og da er selvtilliten høy, konstaterer han.

Drømmer om Spurs

Med suksess både på klubb og landslag drømmer Thorstvedt om å dra til enda større klubber, men 22-åringen har på ingen måte hastverk.

– Leverer jeg på dette nivået, kommer det interesse fra større ligaer. Målet er å komme seg videre, men det beste for meg akkurat nå er å være her i Genk.

– Om et par år, da?

– Jeg har alltid hatt en drøm om å spille i Premier League. Hadde jeg fått tilbud av pappas gamleklubb Tottenham, hadde det vært vanskelig å si nei. Det er favorittlaget, det, sier han og ler.

Publisert: