Det blir ikke mer fjernt for TIL enn dette

KOMMENTAR: «Når man ikke tror det kan gå dårligere, da kommer TIL rullende inn på stadion og overrasker».

ANNERLEDES: Her står TIL og Øygarden klare til å spille inne i Vestlandshallen sist lørdag. Foto: Marit Hommedal

 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:

Sitatet over kom fra Runar Espejord etter at TIL hadde blitt pisset på av Bodø/Glimt i fjor høst med 4-0. Stående i pressesonen under VIP-tribunene på Aspmyra kunne han ikke forutse at den samme opplevelsen skulle bli dagligdags for motstanderne som gjestet Bodø gjennom hele 2020.

Like lite visste han at TIL en onsdag i starten av november i år måtte vente helt til det 88. minutt før de skulle slå Kongsvinger på Alfheim, 1.-divisjons nest dårligste lag. Eller at TIL sist lørdag, måtte ty til en snart fotballpensjonert 35-åring for å kapre ett poeng mot Øygarden, et annet lag under nedrykksstreken.

De tørre, og for folk flest ganske kjedelige, tallene forteller at TIL hadde ballen i 68 prosent av tiden i kampen som endte 1-1. TIL skjøt totalt 13 skudd, ett av dem på mål – og i mål. Øygarden på sin side hatt ett skudd gjennom hele kampen – som gikk i mål.

Rune Robertsen, sportsredaktør og kommentator, iTromsø Foto: Ronald Johansen

Veien fram mot at Mohammed Ahamed på overtid sparte TIL for en gedigen ydmykelse var en ganske så annerledes opplevelse. Som samtidig forteller hvor viktig det er at opprykket skjer i høst, og at «Gutan» ikke roter bort dette på målstreken.

I Åsane, en grå bydel noen kilometer nord for Bergen sentrum, ligger det to store kjøpesentre nært hverandre. Kjører du mellom disse finner du Vestlandshallen omkranset av nybygde leilighetsprosjekter. Hvor mange som var inne på disse koronaregulerte sentrene blir bare spekulasjoner, men at det var flere enn de 13 (av maks 20) tilskuerne som ved kampstart hadde tatt turen for å se Øygarden-TIL denne lørdagen, er ganske så sikkert.

Det mildt sagt dårlige lyset inne i hallen gjorde at deler av banen framsto halvveis mørklagt. På bortre langside, i skyggene ved siden av innbytterbenkene sto det fotballmål nærmest vilkårlig plassert. Og bak dem igjen sto en rekke gulvplater, som brukes når kunstgresset skal dekkes over på messer og lignende, stablet opp.

Les også

Gulltreneren advarte mot TILs redningsmann: - Jeg tenkte «hold kjeft, Mons Ivar»

Dette skriver jeg uten forkleinelse eller disrespekt for Øygarden, en nylig sammenslått klubb som ønsker å ta en viktig rolle i sitt lokalmiljø - og som for dagen var flyttet til en hall som heller ikke er deres hjemmebane.

Men da en firhjuling av merket John Deere kom kjørende ut for å vanne det tørre kunstgresset, i det klubbsangen «vi er arbeidsmenn fra Øygarden» dundret utover høyttalerne, var det vanskelig å tro at det skulle spilles en kamp om opprykk til Eliteserien noen minutter senere.

Fem tilskuere på den ene tribunedelen og åtte på den andre, hvorpå fire trolig var spillere på hjemmelaget, rammet det inn det som til nå i år har vært den største kontrasten til å for eksempel møte Rosenborg på et fullsatt Lerkendal.

TOMT: Her er den ene av to tribuneseksjoner med tilskuere i Vestlandshallen i kampen mellom Øygarden og TIL. Foto: Rune Robertsen

TIL-trener Gaute Helstrup har ledet «Gutan» til en posisjon der Eliteserie 2021 stadig kommer nærmere. Men sånn så det dessverre ikke ut mot Øygarden. For selv om tallene forteller om total TIL-dominans, viser et blikk på selve kampen de store problemene laget har med å spille ut lag som «parkerer bussen» foran eget mål. Det blir mye balltrilling på tvers og bakover, som med rette frustrerer dem som ser på hjemmefra.

Om noen måneder skal TIL forhåpentlig spille mot eliteseriemotstand, og på veien mot gode resultater spille ut langt større og bedre klubber enn Øygarden.

At det er krokengutten Mohammed Ahamed (35) som er på rett plass til rett tid er morsomt, men likevel litt forskrudd, fordi det er nettopp han. Dette er tross alt en spiller som bruker halve tiden sin i en sivil jobb, ikke hadde noen oppkjøring i vår og dermed på ingen måte har de samme forutsetningene som resten.

ØYEBLIKKET: Her scorer Mohammed Ahamed på overtid mot Øygarden og berger ett TIL-poeng lørdag. Foto: Marit Hommedal

Når TIL neste år er tilbake i det gode selskap, vil den traurige ettermiddagen inne i en hall nede i Bergen ikke være noe annet enn et hoderystende minne. Alternativet der 1.-divisjon blir dagligdags betyr TIL-notiser på resultatsidene til VG dagen derpå, og at vi andre mest snakker om hvor gode «Gutan» var før i tiden.

Opprykket kan ikke bli klart raskt nok.

Publisert:
 1. Tromsø IL
 2. Rune Robertsen

Mest lest akkurat nå

 1. Smittehopp i Stavanger: - Bekymret for situasjonen

 2. Mari leter etter brudekjolen sin: – Angrer på at jeg solgte den

 3. Tilfeldighet endret karrieren til Viking-stopperen: – Stor betydning

 4. Her kommer Fjord Lines nye skip

 5. Antall koronapasienter på SUS doblet på én uke

 6. Kjørte ned trafikkskilt i Sandnes