Stoppet kjeften på kritikerne

KOMMENTAR: I vinter kunne overgangen til Ruben Yttergård Jenssen gått i vasken. Både TIL og byen kan prise seg lykkelig for at det ikke endte slik.

GLEDE: Her har Ruben Yttergård Jenssen akkurat scoret målet som sendte TIL inn i Eliteserien 2021. Foto: Geir Olsen

 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:

Den røde og hvite TIL-drakten var enda på. Shortsen og sokkene også. I den iskalde novemberlufta var Ruben Yttergård Jenssen alt annet enn kledd for anledningen da han lot seg intervjue i pressesonen utenfor garderoben på Raufoss. Temperaturen, og mangelen på klær, syntes ikke å påvirke TILs nummer 11.

For noen minutter før hadde han på nytt skrevet seg inn i TIL-historien. Han har levd størstedelen av livet sitt som TIL-gutt. Som sønn av Truls Jenssen, en av de mest kjente «86-erne» som tok TIL opp i øverste divisjon. Dessuten Tromsøs første målscorer blant de beste.

Ruben Yttergård Jenssen i pressesonen på Raufoss etter kampen. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Det forplikter, og Ruben har levd opp til forventningene som har vært ventet. For 15 år siden fikk han debuten. Og etter en periode på benken fikk han fast plass på et TIL-lag som gjennom flere sesonger var blant de beste i Norge. Både sølv og bronse kom på toppen av mange landslagskamper. Og sommeren 2013 ble utenlandsdrømmen oppfylt.

Samtidig gikk det ikke så bra med klubben i hans hjerte. Mange svake sesonger endte med at «Gutan» rykket ned 1. desember 2019. Sittende i Bergen gjorde det vondt å se for gutten fra Olsgårdlia.

Men tanken på å flytte hjem var for lengst sådd, og etter vanskelige forhandlinger ble han klar i midten av januar. Blant annet måtte Brann kompensere en god del av lønna i 2020, samtidig som de slapp spilleren de hentet for flere millioner fra Groningen, helt gratis. Målet var klart – TIL skulle opp i Eliteserien på første forsøk.

10 måneder senere tror jeg ikke Ruben Yttergård Jenssen tenkte på alt dette da han skulle ta frisparket mot Raufoss på stillingen 0–1. Skulle han score her, på overtid, ville TIL ta det poenget de trengte for å sikre det alle i Tromsø har ventet på siden i fjor.

Da hadde han og TIL vært igjennom 90 pinefulle minutter på et stadion kalt opp etter det lokale ammunisjonsselskapet. Fra pressetribunen var den lokale hoppbakken, med en bakkerekord på 104,5 meter, godt synlig i det strålende høstværet. Like godt hørbart var Terje Solbakken, stemmen fra Radio Toten. Selv om han satt på et eget avlukke på presseavdelingen, gikk det meste ut til alle som ville høre – på hele stadion.

Men da Ruben sto klar, var det for en gangs skyld ganske så stille. Et mål her ville stilne all kritikk som hadde kommet gjennom en utfordrende sesong. Om at han er for gammel, for treg. Så gikk skuddet, over muren som sto alt for nært, og fortsatte å fly. Skulle den aldri lande?

Sekunder senere var verken Ruben, eller noen av de andre TIL-spillerne, i nærheten av målet der ballen hadde landet. Derimot var det helt på andre siden av banen, etter at målscoreren hadde løpt bortimot 100 meter for å feire målet.

Og med rette sang lagkameratene sangen hans da de halvannen time senere feiret med god mat og drikke på Lygnasæter Kro, halvveis mellom Raufoss og Gardermoen.

Kommentator og sportsredaktør, Rune Robertsen Foto: Ronald Johansen

Når jeg skriver dette, sittende på et nesten nedstengt Gardermoen, er det godt å vite at TIL neste år skal innom her for å dra videre på eliteseriekamper. For etter en kveld med feiring kommer også tanken på hva som skal skje videre allerede mandag.

Ruben Yttergård Jenssens rolle i TIL i 2021 er ubestridelig. Som i glansdagene for snart 10 år siden er han nødt til å levere dersom «Gutan» skal hevde seg i en divisjon TIL må være i. Da handler det mye om hvordan han gjøres god.

For 32-åringen som har flyttet hjem trenger hjelp for å være god. Mitt enkle forslag er å kopiere det som en gang var suksessoppskriften i TIL. Å ha en sterk og ballvinnende spiller ved siden av Ruben. Slik kan både han og de foran, levere godt.

Men denne kvelden handler ikke om hva som skjer neste år, eller allerede i morgen. Det handler om at TIL igjen har blitt et eliteserielag. Avgjørende for både økonomi og spillerstall.

Men ikke minst, verdt umåtelig mye for selvtilliten til en hel by.

Publisert:
 1. Tromsø IL
 2. Rune Robertsen

Mest lest akkurat nå

 1. Sykehusinnleggelser med covid-19 øker på SUS - ung pasient på respirator

 2. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 3. Trafikkulykke på E-39 ved Sørmarka Arena

 4. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. Da granskerne kom, var viktige sms-er og notater slettet. Nå må medarbeidere til Høie sjekke sine telefoner.