- Feil om vi tar plassen til noen

<p>NFF har mulighet til å degradere Stabæk og VIF. Det ønsker ikke Starts supporterleder.</p>

Hans Botnen Eide
  • Pål W. Jørgensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Hva mener du? Bør klubbene degraderes? Diskutér i debattfeltet under saken.

— Det er ikke noe vi ønsker. Skal vi holde oss skal vi gjøre det på vanlig måte, sier Terje Roland, talsmann i Menigheden.

Start står med minst halvannnet bein i 1.divisjon med to kamper igjen å spille.

På diverse forum er det flere Start-supportere som har tatt til orde for at Stabæk og VIF bør degraderes fra eliteserien etter sagaen om overgangen til Veigar Páll Gunnarson fra Stabæk til Vålerenga.

Det mener også Oddleiv Moe. I sin blogg på Starts hjemmeside skriver han at de involverte klubbene bør degraderes.

- Jeg mener lovbruddene er så grove at jeg ikke skjønner at de ikke skal hives ut av serien. De bør degraderes. Her tør de ikke ta de store, sier Moe til fvn.no.

Roland er ikke enig.

— Jeg føler det blir feil å at spillerne og klubben generelt skal straffes. Det blir omtrent som den gang vi gikk til semifinalen i cupen fordi Molde gjorde et feil spillerbytte, sier Roland.

Påtalenemnda i Norges Fotballforbund har innstilt på bøter til både Stabæk og Vålerenga. I tillegg risikerer klubblederne Inge André Olsen (Stabæk), Erik Loe (Stabæk) og Truls Haakonsen (VIF) karantener fra sine jobber. Rosenborg, som holdt på å slå til på et lignende tilbud fra Stabæk, kan også bli straffet.

Doms og sanksjonsutvalget i NFF, som skal avgjøre straffen, har mulighet til å endre innstillingen fra påtalenemnda. De kan bruke både poengtrekk (maks ti poeng) og degradering som straff.

– I løpet av mine åtte år i doms- og sanksjonsutvalget har vi ikke degradert noen lag, sier leder i utvalget, Sven Olav Larsen.

Han sier han har fått mange spørsmål om straffen til Stabæk og Vålerenga kan bli strengere den siste tiden.

– Vi har samme adgang til å benytte oss av de sanksjonene som ligger der i loven som det påtalenemnda har, men jeg ønsker ikke å uttale meg noe mer konkret om saken, sier Larsen, og henviser til NFFs lov, og paragraf 11-5. Jurister, som er eksperter på området, mener klubbene ikke kommer til å flyttes ned en divisjon.

— Klubbene har ikke fått noen sportslig vinning slik jeg ser det. Dermed kan man etter min mening utelukke degradering. Det vil ramme for hardt og det blir ikke riktig i forholdet mellom handling og straff, sier advokat og ekspert innen idrettsjus Kenneth A. Leren.

Kollega Lars Edvard Storjord er enig.

- Jeg spår at doms- og sanksjonsutvalget de kommer til å fastholde på innstillingen. Eventuelt kommer klubbene til å få høyere bøter, sier han.

Hva mener du? Bør klubbene degraderes? Diskutér i debattfeltet under saken.

Fakta om Gunnarsson-saken:

  • 30. juli ble Stabæk-spiller Veigar Páll Gunnarsson offisielt klar for Vålerenga for én million kroner. Gamleklubben Nancy hadde krav på 50 prosent av den summen.
  • Overgangen viste seg å være mer omfattende da Vålerenga i samme periode sikret seg en opsjon på 15-årige Herman Stengel – for fire millioner kroner. Påtalenemnda mener dette må sees i sammenheng.
  • Tirsdag 8. november fikk TV 2 tilgang på en e-post som viser at Rosenborg la inn et lignende bud. Gunnarsson for én million og Johan Andersson for 4,25 millioner kroner.
  • Stabæk og Vålerenga risikerer strenge straffer etter at påtalenemnda har gransket saken.
  • Rosenborg er foreløpig erklært fri for skyld, men påtalenemnda har etterlyst ytterligere informasjon om noen sider av budet på pakkeløsningen.
Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk