Hever millionlønn fra benken

− Jeg kan ikke være tålmodig for evig, sier tysklandsproff Bård Finne.

Bedre: - Jeg er en mye bedre spiller nå enn da jeg forlot Brann, sier Bård Finne, for anledningen i gang med alternativ trening på juleferien sin i Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I løpet av sine tre år i tysk fotball har Bård Finne startet 14 fotballkamper på A-nivå. Han har en bråte innhopp, men situasjonen hans akkurat nå er at han er reserve for Heidenheim i 2. Bundesliga. Til nå denne sesongen har han spilt 139 minutter.

Det er den sportslige situasjonen.

Den økonomiske er en helt annen. For etter det BT kjenner til, tjener Finne over to millioner kroner i året på å være superinnbytter på det nest høyeste nivået i Tyskland. Uten at spissen fra Bergen oppgir penger som motivasjon for å fortsette tilværelsen i Heidenheim.

Les også

En gang i året bytter mange av Bergens fotballproffer sport for en dag

– Jeg spiller i en klubb som gjør det veldig bra. Frem til nå har vi lyktes veldig bra, til og med over forventningene, i og med at vi ligger på fjerdeplass. Man vil helst spille, jeg vil selvfølgelig spille mer enn jeg har gjort. Samtidig har vi gjort det bra og jeg har fått bidra med noen mål og målgivende. Så vi får se.

– Stresser ikke

Heidenheim er en småby midt mellom München og Stuttgart i Sør-Tyskland. Klubben er forholdsvis liten, men Bård Finne innehar trøye nummer 10 og har startet like mange ganger for klubben på to halve sesonger og ett kalenderår i klubben. Nå er han hjemme i Norge for å feire jul.

– Jeg kan ikke være tålmodig for evig. Det kommer aldri til å skje. Men jeg har merket før at det snur fort. Jeg vet hva en god vinteroppkjøring kan bety. Nå gjelder det å være i form når jeg returnerer over nyttår, så får vi se.

Finne var i ferd med å få sitt gjennombrudd i eliteserien høsten 2013. Men et under middels godt forhold til trener Rune Skarsfjord og et over middels godt tilbud fra FC Köln fikk Finne til å bytte ut Brann med tysk fotball. Köln rykket opp, og Finne fikk smaken på det aller høyeste nivå i landet. Siden skiftet han tilbake til nivå to og Heidenheim tidlig i 2016 igjen.

Men en fast starter har han aldri vært.

– Det at du tjener gode penger, bidrar det til at du ikke setter himmel og jord i bevegelse for å skifte klubb?

– Nei, det har ingenting med det å gjøre. Jeg stresser ikke, men det er fordi jeg vet jeg har dette nivået inne.

– Du har ikke lyst å dra tilbake til Norge for å spille fotball igjen?

– Nå tar jeg bare stilling til det jeg gjør nå. Det nytter ikke å se mange måneder og år frem i tid.

– Spekulasjoner

Han vil ikke være med på at han spiller bakgårdsfotball.

– Vi ser hvor mange toppspillere i TL som drar for å spille i 2. Bundesliga, da ser man at det ikke er en bakgårdsliga. Du ser også at mange av dem ikke spiller fast, og det skulle vel vise at nivået er bra. Jeg vil påstå at nivået er høyere enn eliteserien.

– Siden du dro fra Brann har du startet 14 kamper. Hadde det vært bedre for utviklingen din å bli i Norge?

– Det blir jo spekulasjoner. Jeg gjorde et valg for tre og et halvt år siden. Jeg er helt sikker på at jeg har tatt store steg siden den gang. Jeg angrer ikke på noen måte. Jeg er 21 år, og jeg vil opp igjen på det nivået jeg har spilt på tidligere.

– Ekstremt høyt

Finnes agent Stig Lillejord mener problemstillingen er tullete.

– Bård er fast inne i en tropp som ligger som nummer fire i 2. Bundesliga. Det er et ekstremt høyt nivå. Selvsagt skulle vi ønske mer spilletid, men vi må huske hvilket nivå han konkurrerer på.

– Har det vært smart for utviklingen hans å dra et sted der han spiller såpass lite førstelagsfotball?

– Definitivt. Han har hatt en vesentlig utvikling både på og utenfor fotballbanen. Da han dro, var han reserve i Brann, et halvt år senere spilte han i Bundesliga.

– Er det aktuelt for ham å vende hjem til norsk fotball snart?

– Jeg kan ikke se noen grunn til det. Han kjemper for en plass på laget i en liga som holder høyt nivå. Hverdagen i en såpass stor liga er slik, man må kjempe videre hele tiden.

– Sier du dette fordi han har en god kontrakt i Heidenheim?

– Nei, det er det sportslige grunner til.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk