Legenden som står i veien for den norske EM-drømmen

Her er mannen Norge må overliste for å kvalifisere seg for fotball-EM: Keeperlegenden Gianluigi Buffon (37).

Keeperlegenden Gianluigi Buffon er fortsatt én av verdens beste keepere. Her er italieneren på pressekonferansen etter seieren mot Aserbajdsjan i Baku.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

ROMA (Aftenposten): Norge må ha seier. Norge må ha mål. I veien står en av tidenes beste keepere.

— Jeg er full av energi og har ingen intensjoner om å gi meg, melder Italias keeperikon.

Buffon ville ikke bli keeper. Han skulle være utespiller, sånn som alle kameratene, og det var ikke noe å si på talentet til Parma-gutten.

Hvor langt kan kunne nådd som midtbanespiller, eller spiss for den saks skyld, får dessverre ingen vite. Rapportene forteller at Buffon var god i de fleste posisjoner.

Les også

Nyland kan bli rekordmann og redde Norge til EM

Afrikansk keeperhelt

HELT SJEF: Gianluigi Buffon inspiserer her gressmatten på Olympiastadion i Baku.

Men sommeren 1990 endret Gianluigis (12) fotballiv. Som de fleste andre italienere fulgte han med på fotball-VM i Italia. Hjemmefavorittene Roberto Baggio, Walter Zenga og Salvatore Schillachi var på alle italieneres lepper.Buffon fant en annen helt: Kamerun-keeper Thomas N'Kono. Sisteskansen var svært delaktig på det afrikanske laget som sjarmerte alles hjerter i mesterskapet og tapte VM-kvartfinalen mot England etter ekstraomganger.

— N'Konos spektakulære redninger gjorde at jeg forelsket meg i keeperplassen. Han ble min helt og jeg døpte min sønn Louis Thomas til ære for ham.

Da Parmas guttelag i 1991 fikk begge keeperne skadet, fikk Buffon spørsmålet, om han ville stå i mål.

- Ja, nølte 13-åringen. Men han storspilte. Og Buffon hadde funnet sin plass. Han var i mål.

Siden det har Buffon blitt verdensmester, tapt én EM-finale, tapt to Champions League-finaler og vunnet seks seriegull med Juventus. Og 151 A-landskamper for Italia.

Buffon ble god veldig tidlig, han storspilte for Parma i slutten av tenårene og debuterte for Italia i oktober 1997 i en alder av 19 år. Han var innbytter mot Norge i VM 1998. Men siden har veteranen beholdt plassen, bortsett fra et skadeavbrekk i EM 2000 som var et resultat av at Buffon forsøkte å kaste seg etter en heading fra John Carew på Ullevaal rett før mesterskapet. Blant annet stod Buffon i mål sist gang Italia tapte en kvalikkamp på hjemmebane, mot Danmark i september 1999.

Les også

Tjærnås: Dette blir Norges viktigste oppgaver mot Italia

Verdens dyreste keeper

Han kom raskt tilbake og ble tidenes dyreste keeper i 2001 da Juventus kjøpte ham fra Parma for 45 millioner Euro (drøyt 400 millioner norske kroner). 14 år senere er det fortsatt den 26 dyreste overgangen.

Buffon har vært en strålende keeper, men det har også vært kontroverser rundt hans person. Som da han i 2001-sesongen, hans siste før overgangen til Juventus, valgte å skifte ut trøye 1 med nummer 88.

PÅ DET TAPENDE LAGET: Gianluigi Buffon under vårens mesterligafinale.

I italienske jødiske kretser vakte det sterke reaksjoner, ettersom 88 kunne tolkes som "HH", fordi bokstaven er den åttende i alfabetet."HH" ble oppfattet som "Heil Hitler" og Buffon måtte forklare seg for en hel nasjon på en pressekonferanse. Buffon beklaget, sa at han var naiv, og at han ikke skjønte at tallene kunne tolkes slik.

For to år siden avslørte Buffon at han ti år tidligere var nær ved å gi opp fotballkarrieren. Etter at Juventus tapte straffesparkkonkurransen i Champions League-finalen mot Milan i 2003, slet han med depresjoner. Buffon fikk psykologhjelp hele den påfølgende sesongen, og innrømmet i ettertid at han hadde store problemer, men at han fikk løst dem i tide til EM 2004.

Les også

«Lag en ny fotballfest i Roma!»

Hyllet i Roma

Men to år senere opplevde han alt på én gang. Beskyldninger om kampfiksing, VM-gull og degradering av klubben Juventus.

Mandag 10. juli 2006: Nærmere én million italienere hyllet sine verdensmestere i Romas gater. På Circo Massimo, den berømte hippodromen der det i antikken ble avholdt hesteløp, gladiatorkamper og offentlige henrettelser, kjempet folk om å få et glimt av heltene.

På en scene stor keeperhelten Buffon med VM-pokalen i venstre hånd. Det italienske flagget var drapert rundt hodet.

Buffon var først og fremst ekstremt glad. For VM-gullet på Olympiastadion i Berlin, et fantastisk mesterskap der han selv slapp inn kun to baklengsmål på syv kamper, og øyeblikket i finalen som kan ha vært av avgjørende betydning da fotballhistorien skulle skrives:

Uten Buffons redning på Zinedine Zidanes heading 13 minutter ut i første ekstraomgang hadde trolig Frankrike blitt verdensmester. Og med scoring til Zidane er det ikke sikkert at han hadde svartnet og skallet ned Marco Materazzi noen minutter senere.

Men i kveldsmørket på Circo Massimo tenkte også Buffon på fremtiden. På hva som skjedde med ham selv og hans skandaleombruste Juventus. På dommerbestikkelser og degradering.

Og ganske riktig: Tre døgn etter at Buffon og hele Italia feiret triumfen blir "La Vecchia Signora" – "Den gamle dame" – sendt ned til Serie B. Samtidig mister Juventus serietitlene de to siste årene.

Men verdens beste keeper, som også var under etterforskning for illegal gambling, tok sitt livs vanskeligste avgjørelse:

— Juventus har gjort meg til en vinner. Derfor kommer jeg til å bli.

Les også

Kamp mot klokken for Skjelbred: - Med litt tape og medisin går det kanskje bra

Tar et par år til

Buffon skal ha vært mistenkt for å ha satt penger på fem Juventus-kamper i 2004 og 2005. Keeperen innrømmet at han hadde levert innsatser på eget lags kamper, men hevdet at han hadde sluttet da det italienske forbundet ga spillforbud for spillere, trenere og ledere.

Buffon.jpg

Buffon slapp straff i mangel av bevis. Men Juventus mistet serietitlene i 2005 og 2006. Og ble samtidig sendt ned til Serie B, der de i september 2006 startet med ni minuspoeng.Nå er Buffon på oppløpssiden av karrièren. Men helt ferdig er han ikke.

— Hvorfor gi seg med fotball når man fortsatt spiller bra? Jeg kommer til å være den første til å erkjenne det, den dagen jeg er for dårlig. Men jeg er ikke helt der ennå. Jeg har et par år igjen, sier Buffon.

Men først skal han stoppe Norge på Stadio Olimpico.

Publisert: