Viasat legger seg flate etter Morten Langli-glipp

Lotteritilsynet er ikke fornøyd og krever at spillreklamen tar slutt.

Morten Langli er fast ekspert på Viasat. Tidligere har han blant annet jobbet for TV 2.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Morten Langli er fotballekspert for Viasat. Søndag var han i studio i forbindelse med Community Shield-kampen mellom Chelsea og Arsenal. Langli er også frontfigur for spillselskapet Unibet, og i forbindelse med kampen var det Unibet-reklame der Langli markedsførte selskapet.

Viasat tar ikke selvkritikk på selve spillreklamen, men på sammenblandingen med Langli som studioekspert og reklamemann.

– MTGs kanaler sendes fra London, og vi må derfor forholde oss til det britiske Ofcom-regelverket der bettingreklame er fullt lovlig, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i Modern Times Group (MTG).

Les også

Spillselskaper fnyser av Lotteritilsynet: – Norske kunder får pengene sine som normalt

Ikke første gang

– Morten Langli har to arbeidsgivere, men rollene i de ulike jobbene holdes adskilt. Under søndagens sending av Community Shield skjedde det dessverre en glipp fra vår side. Vi ble oppmerksomme på at feil sponsorvignett ble brukt i sendingen, og foretok en rutinegjennomgang allerede samme kveld for at dette ikke skal skje igjen, sier hun.

Glippen har imidlertid skjedd tidligere også. I 2015 påpekte Atle Hamar, direktøren i Lotteri- og stiftelsestilsynet, følgende i en blogg: «Ser du Champions League-fotball på Viasat 4, får du gjerne Morten Langli som ekspertkommentator i studio. I pausen kan du se markedsføring av Unibet sine pengespill - presentert av Morten Langli».

Les også

Mange sliter med avhengighet: Krever full stans av all reklame for pengespill

– Jeg kan ikke på stående fot si noe om eventuelle andre glipper som har skjedd, men reklameplanlegging gjøres manuelt, og menneskelige feil kan skje. Vi har tatt en ekstra nøye rutinegjennomgang etter søndagens kamp, sier Hanum i MTG.

Lotteritilsynet har sendt brev

Linda Vøllestad Westbye er avdelingsdirektør for pengespill i Lotteritilsynet. De er sterkt kritiske til markedsføringen av utenlandske spillselskaper og kjente nordmenn som fronter disse.

Linda Vøllestad Westbye i Konkurransetilsynet.

– Lotteritilsynet har sendt brev til Morten Langli med orientering om at det er forbudt å markedsføre og formidle pengespill som ikke har tillatelse i Norge, og vi forventer at han følger dette regelverket, sier Westbye.

Les også

Idrettspresidenten vil stoppe spillreklamen rundt norsk idrett

Det er Norsk Tipping og Rikstoto som har enerett på å markedsføre og tilby pengespill i Norge, men de utenlanske spillselskapene omgår dette blant annet ved å reklamere i stor stil på TV-kanaler som sender bildene sine ut til norske seere fra andre land.

– Lotteritilsynet ønsker å stanse TV-reklamen for utenlandske spillselskaper på Viasat og andre TV-kanaler, men dette er vanskelig da disse sender fra utlandet. I stortingsmeldingen «Alt å vinne» blir det signalisert at det kan komme endringer på dette området som gjør det enklere for oss å stanse denne TV-reklamen. Dette er noe vi arbeider med kontinuerlig, uttaler Westbye.

Les også

Advarer etter eksplosjon av pengespill-reklame: - Det er en trigger for de avhengige

TV 2 felt av PFU i 2014

I 2014 ble TV 2 felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk da kanalen sendte reklameinnslag for Norsk Tipping. TV 2s fotballreporter Øyvind Alsaker var stemme i reklamevideoen.

Les også

Norge innførte betalingsforbud i 2010 – fortsatt renner milliarder ut av landet

Les også

- Vi er med på en diskusjon om norsk idrett skal fjernes fra kanaler med spillreklame

«Ved å låne ut en profilert medarbeiders stemme og kommentatorrolle til Norsk Tipping og Lotto spesifikt, bidrar TV 2 til å undergrave medarbeiderens uavhengighet overfor en sentral kommersiell aktør innenfor idrettsverden. Pressen har etiske regler mot bindinger og dobbeltroller fordi publikum aldri skal være i tvil om at det redaksjonelle innholdet er uavhengig og fritt», skrev PFU i sin konklusjon.

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, tror imidlertid ikke at Viasat/MTG hadde blitt dømt i en eventuell sak angående Morten Langli.

Les også

Bratseth fjernes fra etisk komité: - Komplett uforståelig

– Her ligger det noen utfordringer i forhold til Vær varsom-plakaten, men i dette tilfellet mener jeg at det går et skille mellom en fast ansatt journalist eller programleder, og en frittstående ekspert. Hvis for eksempel Davy Wathne hadde stilt opp i reklame for et spillselskap, ville det stilt seg helt annerledes, sier Jensen.

Les også

Antall spilleavhengige øker: - Det lokkes med alkohol og reiser til utlandet

– Det er selvsagt en pussig situasjon hvis Morten Langli i det ene øyeblikket reklamerer for Unibet, og i det neste sitter han som ekspert i Viasat-studio. Men det er ikke nødvendigvis et brudd på god presseskikk, påpeker Jensen.

 • Morten Langli har ikke besvart våre henvendelser fredag.
Publisert:
 1. Unibet
 2. MTG
 3. Viasat
 4. Spill
 5. Community Shield

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd - naboer er evakuert

 2. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 3. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 4. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet