Ungarns målvakt opplevde alle keeperes mareritt mot Norge

Gábor Király (39) kan prise seg lykkelig for at Ole Gunnar Solskjær har lagt opp.

Gábor Király har dårlige minner fra kamper mot Norge. Til venstre jubler han over et Ungarn-mål mot Færøyene tidligere denne måneden. Til høyre blir han lurt av Ole Gunnar Solskjær i en EM-kvalifiseringskamp i 2006.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Budapest, 02.09.2006: Gábor Király står og tripper i sine grå joggebukser. Han ser Ole Gunnar Solskjær komme rusende mot ham — klar til å lade skuddkanonen. Solskjær brenner til med venstrefoten, og ballen kommer rett mot Király. Han skal bare ta imot ballen i fanget - som han gjort tusenvis av ganger før. I stedet glipper ballen ut av hanskene, langs joggebuksene - og i mål. Ydmykelsen er total, og en preget Király kan ikke annet enn å slikke seg rundt munnen - og plukke ballen ut av nettet.

Ungarske fotballfans får håpe at landslagskeeperen har glemt den septemberkvelden. For nå får Király - som er blitt 39 år -igjen bryne seg på Norge - og denne gangen står en EM-plass på spill.

En overrasket Gábor Király ser ballen forsvinne inn, etter at han glapp skuddet til Ole Gunnar Solskjær i landskampen mellom Ungarn og Norge i Budapest i 2006.

Sist gang Norge møtte Ungarn på bortebane i en tellende kamp, ble det sjokkstemning i ungarske medier, mens de norske spillerne kunne glise.Király var den store synderen. Ved 0-2-målet etter 31 minutter kastet han en ball ut til lagkameraten Zsolt Löw, som ikke rakk å stokke benene og mistet ballen til Fredrik Strømstad. Han scoret enkelt.

Så ble all tvil feid til side da Király lot Solskjærs skudd passere til 0-4 tidlig i andre omgang.

Så stor var tabben, at Solskjær lot være å juble i etterkant, av sympati for Király. Manchester United-stjernen fikk senere skryt for denne reaksjonen.

Les også

Høgmos prosentregning: Så sannsynlig er norsk EM-jubel

Solskjær-kompleks

Kampen endte til slutt 1-4, og den ungarske avisen Szines Lap kjørte overskriften «Krenket, banket, ydmyket» dagen derpå.

Dette Ole Gunnar Solskjær-skuddet maktet ikke den ungarske keeperen Gábor Király å stoppe i FA-cupoppgjøret mellom Aston Villa og Manchester United i januar 2007.

Det kunne virke som at Király hadde et slags Solskjær-kompleks. Fire måneder senere voktet han nemlig buret for Aston Villa mot Manchester United i FA-cupen.På ny ble Solskjær spilt fri — på ny skjøt nordmannen rett på Király - og på ny lot ungareren ballen smette inn.

Scoringen kom på overtid - og sendte Aston Villa ut av cupen.

- Veldig populær i Ungarn

Heldigvis for Király slipper han å møte Solskjær denne gangen. Og skal vi tro Matyas Szeli, som jobber i den ungarske avisen Nemzeti Sport, er Király langt fra noe svakt punkt på landslaget.

Han slapp riktignok inn fire mål i siste gruppespillskamp mot Hellas, men før det hadde Király kun sluppet inn fem mål på ni EM-kvalifiseringskamper.

— Han er den typen keeper som kan gjøre ekstraordinære redninger. Han gjorde noen tullete feil da han var yngre, men nå som han er eldre er han mer pålitelig, sier sportsjournalist Matyas Szeli.

Han husker godt Norges kalasseier i Ungarn for ni år siden, og gremmes når han ser tilbake på tabbene til Király. Keeperen har imidlertid mer enn gjort opp for den tabbekavalkaden.

Han er kun to kamper unna å slå rekorden for antall kamper for Ungarn. Det er József Bozsik, sentral midtbanespiller på Ungarns legendariske lag på 50-tallet, som har rekorden med sine 101 kamper.

— Király er en veldig populær fyr i Ungarn, sier Szeli.

Király har spilt en lang karrière i engelsk og tysk fotball bak seg, men spiller nå i Haladás i hjemlandet.

Med sine 39 år begynner det imidlertid å haste for Király, som aldri har spilt i et stort mesterskap for Ungarn. Nå kommer en gyllen mulighet, gjennom EM-play-off mot Norge. Da må Király holde nervene i sjakk - og helst glemme den vonde septemberkvelden.

Om én måned møtes Norge og Ungarn med EM-plass i potten. Vi anbefaler disse sakene om den viktige dysten:

HØGMOS PROSENTREGNING:: Så sannsynlig er norsk EM-jubel.

BLOGG:«Om det blir lett? Nei, definitivt ikke. Men det blir lenge til Norge får en bedre sjanse enn dette».

FOTBALLEKSPERTENES REAKSJONER: - Norge har hatt maksimal flaks.

Publisert: