«AaFK må få skikk på forsvaret – og det må skje raskt»

Treet vokste ikke inn i himmelen, kommenterer Helge Skuseth.

ORANSJE NEDTUR: Strømsgodsets Thomas Sørum har nettopp scoret på Marienlyst.
 • Helge Skuseth
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

STRØMSGODSET — AALESUND 3-1

Ni seriekamper er spilt for AaFK, og klubben står med målforskjellen 12-20. Med andre ord en enorm lekkasje bakover, og heller ikke effektiviteten er til å rope 17. mai-hurra for.

16. mai ble en frustrerende opplevelse for AaFK-patriotene. Alle så at dette Strømsgodset-laget ikke er mye å skryte av – i hvert fall milevis unna den kvaliteten som drammenserne hadde under Ronny Deila. Men Godset virket livsfarlige hver gang de kom i angrep, og dette er noe vi har sett i kamp etter kamp av AaFK i år.

Sunnmørspostens Helge Skuseth kommenterer.

Forsvarsspillet er rett og slett for svakt. Både individuelt og når det gjelder samhandling. Den eneste som stort sett har klart seg hederlig gjennom alle serierundene i forsvarsfireren har vært svenske Mikael Dyrestam. Mot Godset var han forferdelig!På 0-1 gled han på et gjennomspill, noe som ga Iver Fossum fritt leide. På 0-2? Dyrestam fikk et langt oppspill i beina, som han bare skulle dempe ned. Men dempingen ble som en pasning til nærmeste Godset-spiller, som sendte ballen rett til Thomas Sørum. Og derfra var ikke ferden lang til målet.

Det nytter ikke å opptre sånn på dette nivået. Og når Dyrestam, av alle, gjør tabber to ganger på rad, er det sånn at trenerne kan rive seg i håret. Uten at det hjelper heller.

Skal AaFK unngå å havne i tabelltrøbbel over lang tid MÅ forsvarsspillet rettes på. Nå kan ikke AaFK hente inn nye spillere før til sommeren, men det går an å rokkere på de man har til disposisjon. Oddbjørn Lie er en solid midtstopper som også kan dirigere sine tropper. Oddi er ingen god venstreback – kun en middels sådan.

SKUFFELSE: Aalesunds trener Trond Fredriksen sammen med Sten Grytebust Henrik Bjørdal etter tapet i Drammen.

Sett ham inn i midtforsvaret sammen med Dyrestam. OK, svensken hadde en elendig kamp mot Godset, men er normalt sett til å stole på. Men sidebackene er også et ”grosse problem”. Mot Godset var Latifu til tider imponerende offensivt, men bakover er han nærmest håpløs. Nærmest som en regel er han feilplassert, og mister oversikten gang på gang.

Les også

Elendig forsvarsspill senket Aalesund

Og hvem skal overta venstrebacken dersom Lie går inn i midten? Kandidatene er: Edvard Skagestad, Jo Nymo Matland og Daniel Gretarsson. Mitt råd er å gi 19-årige Gretarsson tillit. Han kommer til å bli god, og har bra tempo. At han vil variere i år er noe AaFK må regne med, men tillit til ham kan lønne seg på sikt.

Ellers var det mye positivt framover hos AaFK. Mos virket som en målfarlig spiss, og kunne ha scoret både ett og to. OG; Henrik Bjørdal var plutselig like frisk og freidig som vi så ham i fjor og i vinter. Han plaget drammenserne big-time, og det er strålende nyheter for AaFK.

Men det ble tap. AaFK er ikke langt unna bunngjørma, og dersom ikke trenerne klarer å fikse på forsvars-problemene vil AaFK forbli der. Det er altfor enkelt å skape sjanser på AaFK, og det er dessverre altfor enkelt å score på dem også. Daniel Arnefjord og Jonathan Tollås er historie, men det hadde vært godt å ha dem i midtforsvaret akkurat nå. Erstatterne ser ikke ut til å være klare til å fylle skoene deres.

Les også

 1. Hødd kjørte over Åsane

 2. Ulvestad: - En fantastisk mottakelse

 3. Fagermo klaget på dommeren: - Ikke i nærheten av offside

Publisert:
 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Eliteserien
 4. Strømsgodset IF
 5. Aalesunds FK

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Skjerper de nasjo­nale an­befal­ingene og ber voksne holde av­stand

 2. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

 3. Bank tapte retts­sak – kan få stor betyd­ning for svindel­ofre

 4. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 5. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 6. Utlånt Viking-talent kjemper om opprykk