Lørdag blir Russlands skjebne bestemt: – Frykter avgjørelsen er tatt for lenge siden

Ekspert ser tegn på hva IOC kommer til å velge.

Det er viktig for Russland at landets flagg blir synlig på avslutningsseremonien, forklarer ekspertkommentator Andreas Selliaas. Her er Russland-president Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach på avslutningsseremonien for Sotsji-OL i 2014.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Lørdag skal åtte gullmedaljer deles ut i Pyeongchang. Men kanskje er likevel noe helt annet aller viktigst for internasjonal idrett.

IOC-styret skal nemlig møtes – men en svært kinkig problemstilling på bordet. Det er to hovedalternativer:

A) Løfte suspensjonen mot Russland og la russiske utøvere gå under landets flagg på avslutningsseremonien.

B) Bevare suspensjonen, slik at russerne må gå under det olympiske flagget på avslutningsseremonien.

Ifølge ekspertkommentator i Eurosport Andreas Selliaas kan dessuten en mellomløsning være aktuell. Uansett vil IOC neppe unngå raseri – fra enten Russland eller antidopingforkjempere.

Russland håper de to dopingsakene ikke vil påvirke IOCs beslutning. Les mer om hvordan det norske curlinghåpet reagerte på konkurrentens positive dopingprøve her:

Les også

Fikk hakeslepp etter dopingbeskjed: – Jeg ble helt satt ut da jeg leste det. Det var et sjokk

Signaleffekt

Hverken på åpningsseremonien eller under OL har de russiske utøverne fått lov til å vise frem landets flagg. Dermed har det en sterk signaleffekt om de får klarsignal på avslutningsseremonien, forteller Selliaas, som føler internasjonal idrettspolitikk tett.

– For Russland har det veldig stor betydning om de får gå med eget flagg eller ikke, sier Selliaas til Aftenposten.

– Hvorfor?

– De mener at de er blitt urettferdig behandlet. Hvis de får gå med eget flagg på avslutningsseremonien og suspensjonen blir opphevet, sender det et signal om at skaden er rettet opp og at de er tilbake til normalen.

Aleksandr Krusjelnitskij og Anastasija Bryzgalova tok først bronsemedalje i mixed curling. Så ble førstnevnte tatt i doping. Russland håper dopingsaken ikke påvirker IOC.

Ville se an russernes oppførsel

Russiske utøvere – eller olympiske utøvere fra Russland, som er den offisielle IOC-betegnelsen – har tatt 14 medaljer under OL.

Det er konsekvensen av beslutningen som ble tatt 5. desember. Da gikk IOC for en mellomløsning, der den russiske olympiske komiteen ble utestengt, mens utøvere som beviste at de er rene fikk konkurrere under nøytralt flagg.

Den dagen ble det også kjent at utøverne ikke fikk gå med russiske flagg på åpningsseremonien. Reglene for avslutningsseremonien har imidlertid ikke vært tydelig definert. Før lørdagens møte.

På spørsmål om hvorfor IOC har drøyet med å ta beslutningen, svarer pressetalsmann Mark Adams at «det må være en prosess» og at de ville se an russernes oppførsel under lekene.

– Det er umulig at avslutningsseremonien kan komme i skyggen av beslutningen, sa Adams tidligere denne uken, ifølge den britiske avisen The Independent.

Les også

Russisk langrennssjef med mørk dopingfortid observert i OL-byen: – En skandale

Tror beslutningen allerede er tatt

Det er uansett lite tvil om at det er knyttet stor spenning til IOCs styremøte. Medier og eksperter over hele verden venter på det minste lille tegn på hvilket alternativ IOC heller mot.

Andreas Selliaas er imidlertid usikker på hvor viktig lørdagens møte er.

– Jeg frykter at avgjørelsen er tatt for lenge siden, og at det som skjer under OL ikke har så mye å si. Det har vært et intensivt spill i kulissene om det som skal skje på avslutningsseremonien, sier Selliaas.

Han trekker frem et tegn som hinter om hva IOCs beslutning blir:

– Ett av kriteriene for at Russland skulle få gå med eget flagg på avslutningsseremonien var at de betalte en bot på 15 millioner dollar (ca. 120 millioner kroner), som skulle gå til antidopingarbeid. Russland har i utgangspunktet sagt at de ikke vil betale det før de vet om de får delta på avslutningsseremonien. Nå har de overført pengene.

Her er den russiske delegasjonen på åpningsseremonien – i nøytrale farger og med det olympiske flagget.

Johann Olav Koss i strupen på IOC

Det er også kaos i IOCs egne rekker før avslutningen på OL. IOC-medlemmet Dick Pound – som er en sterk pådriver for harde straffer mot Russland – provoserte sine kolleger med et intervju i London Evening Standard tidligere denne uken.

– Kun utøverne kan skremme IOCs «old farts» (kan oversettes til «gretne gamle gubber», journ.anm.) til å bekjempe jukserne, sa Pound.

Dette førte til flere sinte brev fra andre IOC-medlemmer.

Les også

Britisk storavis har gravd i norsk idrett. Hevder dette er hemmeligheten bak suksessen.

Konflikten fikk skøytelegenden Johann Olav Koss til å stille spørsmål ved IOC-medlemmenes prioriteringer.

– Det er interessant at IOC-medlemmer er i harnisk over Pounds beskjed, mens ingen sier et ord om et statlig organisert dopingprogram? Vi så ikke noen brev som argumenterte for strengere sanksjoner og straffer! Utrolig! Én for alle, alle for Russland, skrev Koss i en Twitter-melding.

OL-legenden Johann Olav Koss stiller spørsmål ved IOCs håndtering av Russland-saken.

– Det blir bare tull

Overfor Aftenposten utdyper Koss at IOC har gjort mye bra i Russland-saken, men at det også finnes mange ankepunkter – blant annet mangel på gjennomsiktighet i prosessen.

– Jeg setter spørsmålstegn ved det de driver med, sier Koss til Aftenposten.

Koss sier han verdsetter Dick Pounds vane om å si det han mener. Samtidig kritiserer han Sergej Bubka og John Coates – to av IOC-medlemmene som har refset Pound.

– De har ikke sagt ett ord om Russland. I det øyeblikket Pound sier at IOC må gjøre en bedre jobb med dopingproblemet, sender de masse brev. Det blir bare tull, sier Koss engasjert.

49-åringen – som tok fire OL-gull i sin aktive karrière – mener IOC trenger mer informasjon før de tar en endelig beslutning om å oppheve sanksjonene mot Russland. Så til det store spørsmålet i den avsluttende OL-helgen:

– Bør Russland får gå med eget flagg på avslutningsseremonien?

– Jeg mener de ikke bør det, sier Koss.

Nå venter den tidligere skøytehelten og resten av idrettsverdenen på IOCs neste trekk.

Publisert:
 1. OL
 2. Russland
 3. IOC
 4. Idrettspolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Privatetterforsker Roald Bernt­sens hef­tige liv: – Gullet var fjernet fra kremerte

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Disse seks er skremte og sjokkerte. Nå ber de politikerne skifte kurs

 4. – Trist for supporterne

 5. Testet positivt? Dette gjør du

 6. Her er historien bak «Rogalands eldste turnering»