I 2009 samlet han inn 9000 for å redde klubben. Torsdag sørget han for 50 millioner til Sarpsborg 08

At Sarpsborg 08 skulle bli en klubb med en karriere i Europa var det få som trodde i 2009. Han som sørget for at eventyret blir virkelighet, Ole Jørgen Halvorsen, hadde ikke drømt så stort.

– Jeg tenkte ikke på noe som helst. Jeg bare gjorde det jeg skulle gjøre, sier Ole Jørgen Halvorsen. En ekte sarping som sendte Sarpsborg ut i gruppespillet i Europa League med en straffescoring 10 minutter før slutt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

GARDERMOEN: Den tidligere nederlandske stjernen Aron Winter brettet ut lappen som lå i kulen. Han så rett inn i kameraene på Grimaldi Forum i Monaco og leste opp: «Sarpsborg 08».

Blikket til Winter traff et 20 talls fotballspillere fra Sarpsborg som trøtt, men dannet hadde satt seg til rette foran storskjermen på et konferanserom på et flyplasshotell ved Gardermoen.

Les også

Unngikk gigantene: Disse lagene møter RBK og Sarpsborg

Nattlig hjemreise

Klokken 06 fredag morgen hadde de landet på flyplassen etter å ha stått for en aldri så liten fotballbragd. Sarpsborg 08 var i Europa Leagues gruppespill på dramatisk vis, tross 1–2 tapet mot Maccabi Tel Aviv kvelden før. Motstanderne var nå klare. Besiktas, Genk og Malmö.

Lettet jubel da trekningen av Sarpsborgs motstandere er over. På et konferanserom ved Gardermoen fikk spillerne med seg at Besiktas, Genk og Malmö alle kommer til Sarpsborg.

En hel by skulle fredag prøve å forstå at den lille klubben deres skal ut i Europa for å spille fotball mot de store.

– Jeg blir nesten litt rørt av å tenke på det og snakke om det. Det handler om familie, venner, hele byen. Det er sykt.

Det sier Ole Jørgen Halvorsen. Han er ekte sarping. En av få på laget som har gått stigen i samarbeidsklubbene og som utviklet seg til å bli en god fotballspiller i hjembyen. Da var det på mange måter riktig at det var han som satte inn straffemålet ti minutter før slutt. Målet som gjorde at laget gikk videre med 4–3 sammenlagt i stedet for å ryke ut på bortemålsregelen. Målet som sørger for at klubben får en merinntekt på et sted mellom 40 og 50 millioner kroner.

– Det har kokt siden kampslutt. Det er et helt utrolig engasjement. Jeg har fått med meg at mamma fikk kake på jobben og ble takket for at hun hadde bidratt med genmateriale til suksessen. Det er jo helt kaos, gliser Halvorsen.

Les også

Kommentar: «Hvorfor akkurat Sarpsborg?»

Fotball-Europas ytterpunkter

Men det kaoset får ikke Halvorsen og de andre lagkameratene med seg.

Torsdag: Maccabi Tel Aviv.

Søndag: Bodø/Glimt.

I løpet av fire dager skal Sarpsborg besøke to av de ytterste utkanter i Fotball-Europa. Søndag venter Eliteseriekamp i Bodø. Derfor ble det ikke tid til å reise hjemom for å nyte den historiske seieren.

Med et chartret fly landet de på Gardermoen ved 06-tiden fredag morgen. Det ble flyplasshotell i to dager og en trening i nabolaget før turen går rett til Bodø lørdag ettermiddag. En gang natt til mandag er de tilbake i hjembyen.

Måtte på tiggerferd

Ingenting av dette er en selvfølge. Det er mindre enn ti år siden klubben var i ferd med å gå konkurs. Ole Jørgen Halvorsen var med den gang også.

I 2009 fikk spillerne beskjed fra klubben. Det er helt tomt i kassen. «Vi står i fare for å gå konkurs.» Spillerne hadde en grei bonusordning. Seg imellom ble de enige om å kutte den før de gikk i møte med ledelsen.

Ingenting i veien til humøret til trener Geir Bakke (stående) bare minutter før det ble klart hvem Sarpsborg skal møte i Europa League.

Da fikk de beskjed om bonusen for lengst var kuttet. Grunnlønnen måtte kappes. Spillere og klubb ble enige om et kutt på 20 prosent. Det var likevel ikke nok.

– Vi måtte ut å samle inn penger. Vi spillerne gikk fra dør til dør i små bedrifter lokalt for å få inn penger. Vi klarte å få inn rundt 9–10.000 kroner hver. Noen rundt klubben lånte penger for å bidra. Jeg og flere ble solgt, og det berget klubben, den gang, forteller Halvorsen.

Kontrasten er stor til det beløpet Ole Jørgen Halvorsen samlet inn til klubben i det 80. minutt på stadion i Netanya torsdag kveld. Flere titalls millioner vil ry inn på klubbens kontoer før Europa-eventyret er over.

Les også

Tok nest flest poeng: Europa-suksess bidro til å løfte Norge på rankingen

Turte ikke drømme

– Jeg visste at jeg skulle ta straffe hvis det ble straffe. Tankene hadde streifet meg tidligere på dagen og dagen før: «Tenk om det skulle skje at vi får straffe i det 80 eller 90 minutt.» Og så av en eller annen merkelig grunn skjer det. Akkurat der og da måtte jeg bare stenge alt ute.

– Klarte du det, synes du?

– Ja det klarte jeg.

– Var det tøft?

– Jaaa, samtidig var jeg så sykt sliten. Det var bare å gjøre det man har gjort før, og hvis det ikke funker, så funker det ikke.

Det funket. Han hadde gjort noe som han og hele Fotball-Norge knapt trodde var mulig.

– Jeg drømte om at vi fikk være med noen runder i kvalifiseringen. Men at vi skulle ta det helt inn i gruppespillet, det hadde jeg aldri turt å drømme om.

Pengene i kassen

Sarpsborg er etter hvert blitt kjent som en klubb som ikke flyr høyt tross en viss suksess i Eliteserien de siste par årene. Trener Geir Bakke får ros fra alle kanter. Han har ikke tenkt å ta av og innrømmer gjerne at de fikk kjørt seg mot israelsk motstand torsdag kveld.

Geir Bakke er suksesstreneren som har gjort Sarpsborg 08 til et habilt eliteserielag og nå et lag for spill i Europa.

– Det var en periode der hvor vi hele tiden var der ballen hadde vært, kommenterer han fleipete.

Han er vant med trang økonomi, han er beskjeden i sine krav og har vært nødt til å innrette alt klubben gjør til begrensede ressurser.

Nå kan han tenke litt større tanker, men han har ikke tenkt å ta av.

– Jeg er en liten brikke i en klubb som fungerer. Pengene får bein å gå på. Vi må utvikle klubben videre. Vi må vekte hvor vi bruker penger. Der må vi være flinke, og det har vi vært så langt. Så får vi se på hva vi gjør med lønnsstrukturen i klubben. Men det kan hende at vi må melde oss på litt, sier han og slår fast at dette bestemmer klubbens ledelse.

Vil ikke være turist

Trener Bakke synes det er greit at Sarpsborg 08 skal møte motstand som kan være overkommelig når det blir snakk om belgisk, svensk og tyrkiske motstand i gruppespillet. Å havne i gruppe med Lazio, Marseille og Eintracht Frankfurt ville blitt verre.

– Da hadde vi nok blitt litt sånne turister i Europa League. Nå er vi med. Vi skal bite fra oss.

Publisert: