Helland: - Maks 60 minutter. Det var de klare ordene fra Schwabe

Derfor drar Helland hjem etter perlescoringen mot Island.

GODE BUSSER: Pål André Helland og Jonas Svensson fungerer strålende sammen, det være seg i Rosenborg og på landslaget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Han kom, scoret på frispark og dro igjen.

Pål André Helland leverte varene i landskampen mot Island onsdag kveld, og torsdag kom beskjeden om at høyrevingen ikke blir med resten av landslaget til helgens privatlandskamp mot Belgia i Brussel.

— Jeg skulle ha maks seksti minutter. Det var det som var de klare ordene fra Schwabe (Haakon Schwabe, RBKs medisinske koordinator), og det var det bare å følge, sier Helland til adressa.no.

Les også

Ingen Helland mot Belgia

Ville ikke risikere noe

For høyrevingen har slitt voldsomt med en trøblete lyske den siste måneden, og fikk sine første minutter på banen i cupkampen mot Nest-Sotra onsdag i forrige uke. Deretter fulgte han opp med en god kamp og scoring hjemme mot Molde lørdag, før det altså ble ny kamp og ny scoring for Norge mot Island.

Etter 53 minutter ble han erstattet av unggutten Martin Samuelsen. Da hadde Helland gjort sitt i denne landslagspausen.

— Det var ikke vits å dra nedover til Belgia når jeg ikke får lov til å spille. Det hadde ikke vært bra å gå inn i den fjerde kampen på kort tid, sier han, og mener det ville vært en helt unødvendig risiko.

— Nå har jeg tre gode opplevelser. Jeg tar med meg det nå.

Helland var god mot Island, og synes det er deilig å få bekreftelse på at ting fungerer – også når han ikke er i toppform.

— Det gir en voldsom trygghet, sier han og lover at han skal bli enda bedre når den norske sesongen starter igjen etter EM-pausen.

Les også

Trønderbataljonen reddet Norge: - Trenger du hjelp, ring en trønder!

Ønsker å bruke Helland mer

Selv om Helland har forlatt denne samlingen er landslagssjef Per-Mathias Høgmo glad for å ha RBK-vingen tilbake i poolen av spillere han kan velge blant i tiden fremover.

— Pål André er en spiller jeg har hatt lyst til å bruke mye, men som ikke har vært tilgjengelig på grunn av skader. Vi har sett at når han har kommet inn i de riktige kampene så har det skjedd ting. Ta Ungarn borte, for eksempel, da var det veldig lite fra at det ikke ble to-tre mål fra hans server, sier Høgmo.

Helland er ofte involvert i målpoeng, og på de seks seriekampene han har spilt i år har det blitt én scoring og tre målgivende. I forrige sesong ble det 13 mål og sju målgivende på til sammen 21 seriekamper.

— Vi kan jobbe med spillstyrke og god struktur, men vi er nødt til å effektuere det for fotball handler til syvende og sist om å score mål, og der har Pål André noe som tilfører oss en ekstra del, sier Høgmo.

Les også

Høgmo kan ikke love trønderbataljonen ny tillit

Seks trøndere i aksjon

Etter onsdagens kamp var hemnværingen høyt oppe på vegne av hele Trøndelag. For det norske laget var preget av trøndere. Jonas Svensson, Ole Selnæs, Markus Henriksen, Pål André Helland og Vegard Forren startet alle kampen, mens Alexander Sørloth kom inn fra benken. Både Helland og Sørloth endte med scoring i 3-2-seieren.

Etter kampen sa Helland følgende til TV 2 i pressesonen:

— Trenger du hjelp, ring en trønder!

Torsdag sa NRKs fotballekspert Tom Nordlie til adressa.no at landslagssjef Per-Mathias gjør lurt i å velge seg spillere som kjenner hverandre godt fra før når han skal plukke ut laget sitt.

— Når du har så lite tid som landslagssjef til å bygge relasjoner, så er det lurt å se hvordan de to-tre beste lagene i ligaen spiller. I tillegg har du jo spillere i utlandet som kjenner systemene og har spilt det før, så jeg mener det er smart for å skape trygghet og relasjoner i et landslag. Du tjener mye på at de kjenner hverandre fra nåværende eller tidligere klubblag, sa Nordlie.

Les også

Her er ekspertenes dom over Høgmos «trønderbataljon»

Støtter Nordlie

Til adressa.no sier Helland at han følte seg rimelig trygg på at høyresiden, med Svensson på back, Helland på ving, Henriksen som indreløper og Selnæs som ballsentral, kom til å fungere godt mot Island.

Han er enig med Nordlie i at det er riktig å bygge på allerede eksisterende relasjoner.

— Jeg tror det er veien å gå. Alle lag er tjent med at alle kjenner sine arbeidsoppgaver og hva man kan forvente av lagkameratene. Da er det enklere å være i forkant og skaffe seg selv bedre arbeidsvilkår. At du kjenner medspillerne dine inn og ut er utelukkende positivt, sier han.

For når man ikke har de beste fotballspillerne i verden, handler det om å skape et lag som fungerer best mulig.

— Det er bare å se på hvor langt Island har kommet. Jeg tror ikke de spiller for spiller er bedre enn Norge, sier Helland.

Publisert: