Klubbledere kan fratas retten til NFF-verv

<p>Påtalenemnda med innstilling til strenge straffer for Stabæk— og Vålerenga-ledere i Gunnarsson-saken.</p>

OSLO 20111014. Eliteserien fotball, Vålerenga - Viking : Vålerengas Veigar Pall Gunnarsson etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Viking på Ullevaal stadion fredag. Vålerenga vant 3-0.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Påtalenemnda anmelder Stabæk, Vålerenga og tre sentrale ledere i de to klubbene for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger.

Det opplyste påtalenemnda i Norges Fotballforbund (NFF) torsdag i en pressemelding. Saken anmeldes til Doms— og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund.

– Vi sitter i et møte nå og vurderer påtalen, sa Stabæks styreleder Erik Loe til NTB torsdag kveld. Den påtenkte utfordreren til presidentvervet i NFF utpekes som ansvarlig for avtalejukset sammen med sportslig leder Inge André Olsen.

Senere torsdag kveld sendte Erik Loe ut en pressemelding der styrelederen omtalte innstillingen som svært alvorlig og hvor Loe informerte om at han trer til side som klubbens leder med øyeblikkelig virkning.

– Anmeldelsens alvorlige karakter gjør det naturlig at jeg trer til side som klubbens leder i perioden fram til doms- og sanksjonsutvalget har fattet sin beslutning.

Han ønsket ikke å kommentere saken ytterligere. Konstituert leder vil bli klar fredag. Olsens ansettelsesforhold i klubben berøres ikke av saken.

Kamuflert

Nemnda har grunn til å tro at oppgjøret for Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i begynnelsen av august i år skal ha blitt forsøkt kamuflert ved en underprising av spilleren. Samtidig skal Stabæk-talentet Herman Stengel (16) ha blitt tilsvarende høyt priset i en opsjonsavtale.

Franske Nancy sitter igjen som den store taperen ettersom klubben skulle hatt 50 prosent av overgangssummen.

I tillegg skal Rosenborg ha lagt inn bud på 5 millioner kroner for den islandske landslagsspissen. Da spilleren gikk til Vålerenga skjedde det offisielt for en femdel.

Vålerenga sikret samtidig opsjon på lovende Stengel for 4 millioner kroner. Verken Stengel eller hans foresatte skal ha blitt informert om opsjonsavtalen.

Store bøter

Framgangsmåten skal ha ført til at Nancy kun fikk 500.000 kroner i stedet for 2,5 millioner kroner i gevinst.

Påtalenemnda mener at Stabæk forsøkte å unndra disse midlene.

Ved siden av Loe og Olsen, blir sportslig leder Truls Haakonsen i Vålerenga også utpekt som ansvarlige for inngåelsen av avtalene. Sistnevnte risikerer å tape retten til å inneha verv innenfor fotballforbundet i ett år.

– Styrene og ledelsen i Vålerenga er ydmyke overfor situasjonen som er oppstått, og beklager den belastningen denne saken er for klubbens og fotballens omdømme. Vi beklager spesielt overfor de to spillerne, som uforskyldt er blitt dratt inn i disse sakene og ufrivillig har fått medienes oppmerksomhet, heter det i en pressemelding fra Vålerenga.

I påtalen innstilles Stabæk til en bot på 500.000 kroner, mens Vålerenga slipper med 350.000 kroner.

Styreleder Erik Loe og sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk blir utpekt som ansvarlige for inngåelsen av avtalene og vil bli straffet med tap av verv innenfor fotballforbundet i halvannet år. Loe er av mange tippet som fotballpresident Yngve Halléns etterfølger. Han var visepresident i NFF i forrige periode. Loe har også fungert som generalsekretær i fotballforbundet en kortere periode.

Sportslig leder Truls Haakonsen i Vålerenga taper retten til å ha verv i ett år.

Stabæk ilegges en bot på 500.000 kroner, mens Vålerenga må betale 350.000 kroner.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk