UEFA advarer England og Russland - kan bli kastet ut av EM

– Vi vil ikke med å nøle med å innføre ytterligere sanksjoner, inkludert diskvalifikasjon, hvis slik vold oppstår igjen, melder UEFA.

Engelske supportere klatrer over gjerder for å komme vekk fra russiske hooligans.
 • Fredrik Saltbones
Publisert: Publisert:
KAOS: Det oppsto kaos inne på Stade Vélodrome da russiske hooligans tok seg inn på den engelske tribuneseksjonen.
Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere.
Engelske supportere var delaktig i opptøyer mellom opprørspoliti og supportere lørdag ettermiddag.
En supporter arresteres av fransk politi etter bråk i Marseille.
KAOS: Det var rett og slett kaos i Marseille da bråket oppsto.
tb2addaa.jpg
tb2add97.jpg
Tilskuere hopper over gjerdet for å unnslippet slåsskampene på tribunene på Stade Velodrome.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Lørdag ettermiddag oppsto det voldsomme opptøyer mellom fotballsupportere i Marseille sentrum. Etter 1-1-kampen mellom England og Russland, skjedde det samme inne på Stade Vélodrome.

Da dommeren blåste i fløyten og avsluttet kampen, stormet russiske hooligans mot tribuneseksjonen der engelske supportere satt.

Det oppsto voldsomme slåsskamper inne på stadion og var fullstendig kaos i minuttene etter kampslutt.

Siste nytt i saken er at Russland og England kan kastes ut av EM. UEFA varsler søndag ettermiddag at Russland og England risikerer å bli diskvalifisert fra mesterskapet, skulle det oppstå flere situasjoner med supportervold.

– Vi vil ikke med å nøle med å innføre ytterligere sanksjoner, inkludert diskvalifikasjon, hvis slik vold oppstår igjen, heter det i en uttalelse fra UEFA.

Ifølge The Guardian hadde UEFA truet å trekke Russland for seks poeng i EM som følge av bråket som har vært. Etter at Russland har fått forklart seg, er straffen satt til en bot på 120.000 euro (1,1 millioner kroner).

Nyhetsbyrået AFP melder at franske myndigheter har valgt å forby alkohol i nærheten av EM-arenaene, for å hindre videre voldsepisoder.

Tidligere søndag meldte UEFA at de åpner disiplinærsak mot Russland etter supportervolden. Det fremkommer på fotballorganisasjonens egne nettsider.

 • Nordmenn i Frankrike opprørt over elendig EM-sikkerhet: – Virket som de hadde glemt det

Øker sikkerheten

– Denne oppførselen er totalt uakseptabel, heter det i en uttalelse fra UEFA.

I en pressemelding innrømmer UEFA at det var segregeringsutfordringer blant fansen på Stade Vélodrome. UEFA varsler at de vil intensivere arbeidet med sikkerheten på stadionene, og de vil også øke antallet sikkerhetspersonell under kampene. Alt arbeidet skal gjennomføres i tett samarbeid med lokale myndigheter.

England risikerer ikke straff

Russland er siktet for tre alvorlige regelbrudd: Supporterbråk , rasistisk oppførsel og avfyring av fyrverkeri inne på Stade Vélodrome. UEFA har kun anledning til å strafforfølge det som skjer i nærheten av fotballarenaene.

Hva slags straff russerne får, blir avgjort av disiplinærutvalget tirsdag.

Engelske og franske fotballsupportere/-pøbler har også vært involvert i bråket, men det engelske fotballforbundet (FA) er ikke siktet for noen regelbrudd.

Karen Espelund har tidligere vært medlem av UEFAs styre.

Espelund: – Forferdelig tristTidligere UEFA-styremedlem Karen Espelund synes det er vanskelig å vurdere hva slags straff Russland kan få.

– Jeg må sette meg ned og lese reglementet for å kunne si noe om det, men det er selvfølgelig snakk om alt fra bøter til mer dramatiske ting, sier Espelund til Aftenposten.

– Hva tenker du om det som har skjedd?

– Jeg synes det er forferdelig trist. Det har vært mange gode mesterskap de siste årene, uten supporterbråk. Eller, jeg skal ikke kalle dem supportere, det er bøller. UEFA må markere dette tydelig og samtidig må det tas tak i landene som sliter med dette. Hvert land har jo med seg egne sikkerhetsvakter, sier Espelund.

Arve Hjelseth er sosiolog og forsker, blant annet på fotballsupporterkultur. Han tror ikke tribunevolden vil få store konsekvenser for Russland i dette mesterskapet.

– Historisk sett har ikke konsekvensene etter slike ting vært store under mesterskap, men at Russland kan måtte spille for tomme tribuner i kvalifiseringen til neste mesterskap og i verste fall utestenges, det kan skje. Toleransen er sikkert lavere enn før, og det er viktig for UEFA at folk skal oppleve det som trygt å gå på kamp, sier Hjelseth.

Russiske fans arrestert

Russiske medier bekrefter at flere russiske statsborgere er pågrepet etter volden i Marseille.

– Fansen har opptrådt upassende, sier Russlands idrettsminister Vitalij Mutko.

Den russiske sportsministeren sa lørdag kveld til Russia Today at supporterne som startet bråket på tribunen på slutten av kampen vil bli straffet, men han mente samtidig at rapportene om slåssing var overdrevet.

– Det var ikke noen slåsskamp. Det blir overdrevet, faktisk er alt fint her. Da kampen endte, var det ingen barrierer mellom supporterne. Britene var skuffet, selvfølgelig, men alt løste seg raskt, uttalte han – og la skylden på arrangørene for dårlig sikkerhet:

– Det er viktig å skjønne hvem som kommer på kampene. Og hva kaller du situasjonen, når våre supportere sitter der og engelske supportere kaster ting på dem? Beklageligvis har vi supportere som sender opp bluss. Det er ikke hyggelig å betale bøter for dem, sier han til det russiske nyhetsbyrået Sputnik News.

PS! Minst én britisk supporter er livstruende skadet etter bråket i Marseille sentrum.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Les også

 1. Dette skjer i EM i dag

 2. Engelsk avis: - De verste dagene med fotballvold på flere tiår

 3. Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

 4. Superheading ødela for England på overtid - EM-forbannelsen fortsetter

 5. Supporter livstruende skadet etter voldsomme opptøyer i EM-by

Publisert:
 1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

 1. Følg Sandefjord-Viking og diskuter kampen

 2. MC-fører kjørte av veien i Sandnes

 3. Haaland setter sitt første City-mål!

 4. Berisha åpnet målkontoen i storseier for Hammarby: – Godt for selvtilliten

 5. Politiet skal undersøke branntomta mandag

 6. – Tidenes Blink. Uten tvil!