Ajer mener Ødegaard har spilt en spesiell rolle for Norges unike årgang

Søndag understreket Lars Lagerbäck igjen det han allerede har sagt mange ganger før: Det hører til sjeldenhetene at tenåringer spiller A-landslagsfotball.

Kristoffer Ajer og Martin Ødegaard er to av de mest lovende representantene for Norges 1998-årgang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

TIRANA: Fredag slapp han til Kristoffer Ajer for første gang i midtforsvaret. Den nesten to meter lange Celtic-spilleren viste seg tilliten verdig på alle vis.

Først neste måned fyller forsvareren 20 år. Den milepælen nådde Sander Berge på valentinsdagen i år. Genk-proffen viste før han ble skadet i fjor at han takler A-landslagsnivået med bravur.

Martin Ødegaard, som allerede har debutert for Real Madrid, kom inn som innbytter fredag og er den mest profilerte av den veldig spennende 1998-generasjonen i norsk fotball.

– Det er også mange andre gode spillere i den årgangen. Når det kommer opp så mange gode spillere så er det fordi vi har pushet hverandre og konkurrert om å være den beste i den årgangen hele veien, sier Ajer.

Kristoffer Ajer under søndagens trening i Tirana.
Les også

Bernhus før Albania-kampen: «Vi venter ingen kopi, men et like godt forsøk»

Forbildet Ødegaard

Han er veldig godt fornøyd med det han presterte mot Australia i sin første landskamp på Ullevaal, og håper det blir ny tillit mot albanerne mandag kveld.

Det håper også Ødegaard på. Ajer mener den jevnaldrende har spilt en spesiell rolle for deres generasjon.

– Vi har hatt et stort forbilde i Martin som har vært fantastisk god siden han var ekstremt liten. Jeg og (Sander) Berge har trent masse for å prøve at også vi kommer opp på et godt nivå.

– Har dere strukket dere etter Ødegaard?

– Det er klart at det også ga oss muligheter med måten han leverte på i Eliteserien så tidlig. Så var det ikke lenge før jeg debuterte, og det viste at det var muligheter for unge spillere å komme opp.

Sander Berge er ikke med på denne landslagssamlingen, men viste i fjor at han har mye å komme med på dette nivået.

Er konkurransen for dårlig?

Ajer fikk sin første kamp på øverste nivå for Start bare 16 år og 93 dager gammel. Ødegaard var bare 15 år og 117 dager gammel da han gjorde det samme for Strømsgodset.

Lars Lagerbäck ser heller ikke ut til å være redd for å gi dem tillit på landslaget, selv om det hører til sjeldenhetene at så unge spillere er med på det nivået.

– På den måten er de litt unike. Om jeg skal ta rollen som Djevelens advokat, så kan man jo spørre om det bare er på grunn av dem, eller om det er på grunn av konkurransen. Men nei, jeg synes de er kommet langt og er klare, iallfall til å være med i en tropp, sier svensken.

Ajer er ikke med på at noen 98-erne er med fordi konkurransen er så svak.

– Vi har prestert veldig bra, ikke bare i Norge, men også i utlandet. Nå har jeg spilt mye for Celtic, mens Martin og Sander spiller fast for sine lag. Det er også mange andre som presterer bra, og det er tøff konkurranse om å komme inn her, sier 19-åringen.

Lagerbäck mener imidlertid at det også i en del tilfeller kan være gode grunner til ikke å ta med folk som er så tidlig i karrièren på et landslag.

– Jeg opplever at en del unge spillere som ikke lykkes så bra, får et tilbakeslag. Så jeg synes ikke vi skal stresse dette, men nå er de kommet med og jeg synes de presterer bra.

Publisert: