Ingen trodde på dem før VM: I åpningskampen herjet Russland

Lekte med Saudi-Arabia.

Russland kunne juble for en drømmestart på VM på hjemmebane. Artem Dzyuba feirer her sin 3–0-scoring. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

  • Sindre Trygsland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Russland - Saudi-Arabia 5–0 (2–0)

Svært få trodde på suksess for hjemmelaget Russland før VM-start. Nå har de fått en eventyrlig start med 5–0 mot Saudi-Arabia i åpningskampen.

De russiske supporterne hadde små forventninger. Selv Vladimir Putin var tilbakeholden om lagets muligheter. Laget hadde ikke vunnet siden oktober 2017.

– Jeg må innrømme at det er det svakeste russiske landslaget i historien, sa landets tidligere forsvarsspiller Alexander Bubnov før mesterskapet.

Og han er langt fra alene om å ha vært negativ før start. Russiske aviser har flommet over med pessimistiske spådommer om lagets sjanser.

Men åpningskampen må ha gitt dem et lite håp om suksess.

– Jeg har ikke ord

Saudi-Arabia ble ingen test. To mål før pause - tre etter hvilen - sørget for en perfekt åpning.

– Jeg har ikke ord for mine følelser nå. Vi må ikke stoppe her, sier kampens store spiller, Denis Cheryshev, på en pressekonferanse etter kampen.

Med seier mot enten Egypt eller Uruguay, som er de to resterende laget i gruppen, er russerne på god vei mot sluttspill. Nøkkelduellen kan være mot Egypt tirsdag.

– Vi har forberedt oss lenge på denne dagen. Seier i den første kampen er svært viktig, sier den russiske landslagstreneren Stanislav Cherchesov etter kampslutt.

Fikk du med deg denne fra åpningsseremonien?

Les også

Robbie Williams viste fingeren til kamera på direkten

Drømmemål av innbytter

Det tok 12 minutter før det tok fyr på Luzjniki Stadion. Et innlegg fra venstresiden traff Yuri Gazinskiy på bakre stolpe. Han stanget ballen i hjørnet, og hjemmelaget kunne slippe jubelen løs.

Glede ble til fortvilelse. Alan Dzagoev er en av Russlands klart største stjerner. Den første omgangen var halvspilt da han hinket av banen med det som så ut som en strakk på baksiden av låret, en type skade han har slitt med i store deler av karrieren.

Russlands-stjernen Alan Dzagoev ruslet av banen med det som så ut som en strekk. Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN

Inn kom Denis Cheryshev, 27-åringen med bakgrunn fra flere spanske storklubber. Typisk nok var det han som skulle doble ledelsen for hjemmelaget, og det med en drømmescoring.

Etter et flott forspill fikk Cheryshev ballen inne i 16-meteren. Han vippet ballen elegant over to forsvarsspillere, før han banket ballen i nettaket. 2–0.

– Kanskje det vakreste vi kommer til å se i gruppespillet, sa NRKs Aleksander Schau om den lekre chippen.

Denis Cheryshev jublet etter en vakker scoring. Foto: CARL RECINE / X03807

Punkterte med heading

Russland er det dårligst rangerte VM-laget. De er nummer 70. Nest svakest er Saudi-Arabia, på 67. plass. Ifølge rangeringen en helt jevn kamp.

Helt sånn ble det ikke ute på gresset. Russland var totalt dominerende i den første omgangen. Selv om det jevnet seg litt ut etter pause, var det aldri særlig tvil om hvem som skulle vinne.

Snaue 20 minutter før slutt var kampen punktert. Artem Dzyuba fikk stige til vers innenfor 16-meteren og headet kontant inn det tredje målet for kvelden.

På overtid sørget Denis Cheryshev for å bli kampens store spiller. Fra cirka 16 meter plasserte han ballen vakkert i det lengste hjørnet med yttersiden av foten.

Og som ikke det var nok: Noen minutter senere satte Aleksandr Golovin inn 5–0.

Publisert:
  1. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

  1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

  2. Skuffet Lotte Miller: – Trist, men jeg får ta revansj en annen gang

  3. Ropstad bekymret over porno-trend

  4. Dette skjer i OL tirsdag 27. juli

  5. Farevarsel om styrtregn i Rogaland

  6. – Byhaugtunnelen for syklister, hvor er logikken?