Årets idrettsutøver for fjerde gang på rad: – Skal gjøre mitt for at jeg vinner neste år også

Gull og sølv i OL, samt et VM-gull, gjorde at ingen var i nærheten av Johann Forfang (23), som nå står overfor den store «manndomsprøven».

ÅRETS UTØVER: Her viser Johann Forfang stolt fram tegninga av iTromsøs avistegner Odd Klaudiussen, med bevis på at han i år igjen er årets idrettsutøver i hjembyen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

VM-gull for lag under skiflygings-VM i Tyskland ble etterfulgt av sølv i normalbakken under OL i sørkoreanske Pyeongchang og gull i lagkonkurransen. I tillegg ble det én verdenscupseier og 7.-plass sammenlagt i verdenscupen.

Det er blitt for vane at iTromsø kårer ham til «Årets idrettsutøver». Det er fjerde året på rad at Forfang får prisen.

– Veldig gøy. Tegninga setter jeg også veldig stor pris på. Målet er helt klart at jeg skal levere prestasjoner i 2019, slik at vi står her igjen til neste år, sier Forfang, som synes prisen er fortjent.

– Uten å høres helt på trynet ut, så synes jeg jo det. OL-gull og OL-sølv, det er nesten umulig å slå. Det er som regel det største man kan oppleve som en idrettsutøver, sier Forfang og viser til at OL kun arrangeres hvert fjerde år.

Les også

Stor TV-guide: Dette må du få med deg av sport i julen

Hyller hjembyen

Forfang var i storslag i Sør-Korea og seilet opp som storfavoritt til å vinne gullet i storbakke etter sølvet i normalbakken og laggullet. Tromsøs befolkning samlet seg i storsalen på hotellet «The Edge».

– Det var helt fantastisk, den samlingen der. Ganske sprøtt å tenke på i ettertid. Et stolt øyeblikk og det var jo spennende lenge. Jeg vant kvaliken, så trua var der, sier Forfang, som til slutt endte på 5.-plass.

– En bedre skihopper

Forfang er inne i sitt 5. år i verdenscupen. Siden starten har det blitt færre reisedøgn, noe som har hjulpet ham.

– Før var det nesten bare mellomlandinger i Norge før vi reiste ut, men det er færre samlinger, så det har endret seg til det bedre. Jeg har aldri vært bedre enn jeg er nå og er helt i toppen i verdenssammenheng i min idrett. Nå reiser jeg ned til det jeg kaller den store manndomsprøven med håp om å hevde meg der, sier Forfang og viser til den tysk-østerrikske hoppuka.

Den henger helt der oppe med OL og VM, ifølge Forfang.

– Hoppuka er noe av det største en hopper kan vinne. De fire konkurransene og åtte hoppene. Det er så intenst og du må være så sterk for å klare det. Det er alltid vanskelig å sette opp mot hverandre, men hoppuka er noe av det største, sier Tromsø-hopperen.

Han mener det er summen av seiere og medaljer som til slutt vil vise hvor god han var.

Fortsatt føler Forfang at han er helt i startgropen av sin karrieren.

– Jeg har fire verdenscupseiere og «Ljøken (Roar Ljøkelsøy) er den norske hopperen med flest verdenscupseiere (11 totalt). I internasjonalt sammenheng er det beskjedent, du har mange med over 20 og de med flest har over 50, så det er et delmål å ta den rekorden også, sier Forfang.

Les også

Landslagstrener mente Svendsen burde vurdere å droppe Tour de Ski. Derfor velger hun likevel å gå

Vil unngå fall

I hoppsporten handler det meste om flyt. Japanske Ryoyu Kobayashi har de siste ukene tatt like mange seiere som Forfang har i hele sin karriere.

Mens en hopper som Gregor Schlierenzauer (28), den mestvinnende hopperen i historien (53 seiere totalt), nå har hoppet av verdenscupsirkuset for å komme i form til VM på hjemmebane i østerrikske Seefeld.

– Jeg er helt i startgropa og langt fra mett, men jeg tror ingen hoppere har opplevd en dupp i form. Schlierenzauer har ikke fulgt med på det tekniske og med utstyr og har litt å ta igjen nå. Nå hoppet han av sirkuset for å komme i form til VM. Han er en av de virkelig store, på den andre siden har du Ryouyu (Kobayashi) som har kommet og funnet flyten. Han føler han kan vinne hvert renn og ser utrolig skummel ut nå. Det er dit jeg ønsker å komme, men jeg tror en jul hjemme vil gjøre meg pigg og rask til å komme i form til hoppuka, sier Forfang.

Drømmer om hoppbakke

Forfang håper å holde det gående på toppnivå til han er i 30-årene. Drømmen er å sanke flest mulig verdenscupseiere, flere medaljer i store mesterskap som OL og VM, vinne hoppuka og så – avslutte karrieren med base i hjembyen Tromsø.

– Jeg har jo jobbet mye med prosjektet om å få skianlegg med hoppbakke på Storelva. Det vil helt klart forlenge karrieren min om det kommer på plass. Da flytter jeg hjem på dagen. Da kan jeg satser herfra, og det prosjektet der med renn om sommeren i midnattssol og renn i nordlys på vinteren med skuet over Tromsøya, ville vært noe helt unikt, sier Forfang, som har bodd sitt voksne liv i Trondheim, men nå jobber for å få fasilitetene på plass slik at han kan flytte hjem igjen.

Publisert: