Utøvere har sendt 130 medaljer i retur til OL-arrangøren: – Det er pinlig

Medaljene strømmer inn, og årsaken er ikke doping.

Å vinne en OL-medalje er en stor drøm for mange idrettsutøvere. Her poserer en av de mest imponerende utøverne fra Rio-OL, svømmeren Katie Ledecky, med sin gullmedalje fra 800 meter-finalen i freestyle-svømming. Det er uvisst om Ledecky er blant utøverne som nå har måttet sende sine medaljer i retur.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I etterkant av Rio de Janeiro-lekene har ikke alt gått etter planen. Av ulike grunner er det mange av anleggene som ikke brukes, og de som bidro til at Rio fikk OL får stadig heftig kritikk fra lokalbefolkningen.

Nå har det dukket opp enda et problem for Rio-OL, nemlig medaljene.

Les også

Mens de rystende bildene av «spøkelsesarenaene» går verden rundt, raser brasilianere: - De lurte oss

Lørdag bekreftet nemlig kommunikasjonsdirektøren for lekene Mario Andrada at en betydelig andel av medaljene har begynt å forvitre. Det er snakk om seks-syv prosent av medaljene, opplyste han overfor nyhetsbyrået Agence France-Presse.

2,488 medaljer ble produsert til OL. I tillegg ble hundrevis av medaljer delt ut under Paralympics.

Bryte-Berge: – Litt slitt

Bryteren Stig-André Berge sto for Norges kanskje mest minneverdige øyeblikk i OL, da han sikret bronsemedalje i gresk-romersk stil, 59 kilo. Berge har ikke opplevd store problemer med medaljen.

– Foreløpig går det bra med min medalje, men den har blitt litt slitt. Det kan nok skyldes at veldig mange har fått ta selfies og lekt OL-medaljør med min. Jeg har ikke sett noen antydninger til rust, skriver Berge i en tekstmelding til Aftenposten søndag morgen.

Roeren Kjetil Borch vant, sammen med makker Olaf Tufte, bronse i dobbeltsculler i Rio-OL. Han har ikke merket noe rust på medaljen.

– Jeg har ikke kikket på medaljen på fem måneder, og da så den ikke pen ut. Jeg pleier å si at jeg har den styggeste medaljen, siden den er befengt av riper og hakk av alle slag, men ikke noe rust så vidt jeg husker, forteller Borch.

Bryter Stig-André Berge poserer her med sin bronsemedalje fra Rio-OL, som i dag er litt slitt.

To problemer

Mange utøvere har imidlertid vært mer uheldig enn Berge. Minst 130 medaljer skal allerede ha blitt sendt tilbake. Arrangøren har lovet å enten fikse eller erstatte alle ødelagte medaljer.

– Det vanligste problemet er at medaljene har falt i bakken eller blitt dårlig tatt vare på. Da forsvinner lakken, og medaljene blir rustne eller svarte på stedet der de ble skadet, sier talsmann Andrada til Reuters.

– Det andre problemet er at noen få, rundt 10 medaljer, har hatt problemer med ekstrem kulde, legger han til.

Ifølge nettstedet Inside the Games er sølvmedaljene hardest rammet. Årsaken skal være at disse ble laget med 30 prosent resirkulert materiale.

Mario Andrada har hatt sitt å stri med i rollen som kommunikasjonsdirektør for Rio-OL. Nå har han måttet forklare hvorfor medaljene fra lekene forvitrer.
Les også

Byggingen av Putins prestisjearena er blitt et ti år langt mareritt. Prislapp: 6,4 milliarder kroner.

– En metafor

Andrada forteller at OL-arrangøren først ble oppmerksom på medalje-problemene i oktober i fjor. Han beskriver imidlertid situasjonen som «helt normal».

Nettstedet Inside the Games, som har de olympiske lekene som dekningsområde, kaller medaljeforvitringen for «pinlig» og mener det er en «bisarr historie».

I sosiale medier er det også flere som sender stikk i retning Rio-OL.

There's a metaphor in here somewhere. Rio Olympic medals already gathering rust or developing black spots https://t.co/VL1bpd4XDD
Publisert:
 1. OL
 2. Rio de Janeiro

Mest lest akkurat nå

 1. Smedvig-topp tjente mest i Stavanger

 2. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 3. Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Slik er situasjonen på veiene på Sørlandet nå

 5. Slik kom omikron til Norge med reisende. Deretter skjedde alt lynraskt.

 6. Tomt for selvtester