Norsk bragd i prestisjeløp: – Han er helt rå

Thomas Wærner ble historisk.

Nordmannen Thomas Wærner ble den tredje norske til å vinne Iditarod.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den norske hundekjøreren Thomas Wærner gikk onsdag formiddag i mål som klar vinner av verdens tøffeste hundekjøringsløp Iditarod.

47-åringen fra Torpa tok en suveren seier, og de siste strekkene har nærmest vært en ren parademarsj for ham.

– Jeg må bare si at han er helt rå. Han imponerer, trener målrettet og har en god relasjon til hundene sine. Man blir veldig stolt av å ha sånne medlemmer i norsk hundekjøring, sier president Siri Barfod i Norges Hundekjørerforbund.

Iditarod regnes for å være det største en hundekjører på langdistanse kan vinne.

– Langdistansehundekjøring er nasjonalidretten i Alaska. At det da kommer en nordmann og vinner på sitt andre forsøk, er utrolig imponerende. Dette blir lagt merke til, sier NRKs hundekjøringsekspert Hans Petter Dalby til statskanalen.

Nordmannen blir også den første vinneren av verdensserien sammenlagt.

Tredje nordmann

Seiersfesten etter målgang i Nome var begrenset på grunn av frykt for spredning av koronaviruset.

Wærner er den tredje nordmannen som går til topps i det prestisjetunge hundeløpet. Robert Sørlie vant i 2003 og 2005, mens Roar Leifseth Ulsom vant i 2018. I fjor ble Ulsom nummer to bak amerikaneren Peter Kaiser.

Den norske suksessen er gull verdt for rekrutteringen her hjemme, mener Siri Barfod.

– Norsk hundekjøring får en sterk identitet når man har så gode forbilder. Når man får slike stjerner, øker interessen og man får noe å strekke seg etter. Thomas Wærner er veldig flink til å være aktiv i miljøet her i Norge, sier den norske hundekjørerpresidenten.

Wærner forlot sjekkpunktet White Mountain med en ledelse på over fem timer med sine ti gjenværende hunder i spannet tirsdag. Han ankom det siste sjekkpunktet Safety ved 21.15-tiden lokal tid og hadde da bare sjarmøretappen på drøye tre mil langs kysten av Beringstredet igjen til målet i Nome.

Wærner tok seg et par minutters stopp på det siste punktet før han la ut på de siste kilometerne. Han mener grunnlaget for seieren ble lagt i en periode der han satset hardt.

– Jeg kjørte i tolv timer i ett strekk. Det gjorde at jeg fikk en ganske bra ledelse, og den har jeg klart å holde helt hit, sa Wærner til NRK fra sjekkpunktet White Mountain.

Les også

Han vant Finnmarksløpet og fullførte sjelden dobbelttriumf

Vant verdensserien

Wærner vant i fjor både Femundsløpet og Finnmarksløpet. Det har ingen klart i samme sesong før ham. De seierne kommer samtidig i skyggen av triumfen i Iditarod.

– Denne seieren henger nok betydelig høyere. Det var spennende å følge innspurten. Vi har ventet på dette i over en uke, sier kona Guro Byfuglien Wærner til NTB.

Iditarod er 1560 kilometer langt og startet 8. mars i Willow med 57 hundespann. Elleve av dem har måttet bryte.

Spredningen av koronaviruset har også satt sitt preg på årets utgave. Hundespannene er ved flere sjekkpunkter blitt tatt imot utenfor de små og sårbare samfunnene.

Publisert: