Norge løper mest i hele fotball-VM og knuser England: – Det er ikke kult for dem

Norge er best i VM på noe Maria Thorisdottir mener engelskmennene liker dårlig.

Ingrid Syrstad Engen (t.v.) og Guro Reiten (nr. tre f.v.) er de som løper mest for Norge i løpet av en kamp. Maria Thorisdottir (nr. to f.v.) tror de engelske spillerne liker dårlig at Norge slår dem på løping i VM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

DEAUVILLE/OSLO: Guro Reiten lå på bakken og så dobbelt. Norge hadde en ekstraomgang igjen mot Australia. Hvis det fortsatt var uavgjort etter den, visste nordmøringen at hun var en av de utvalgte i straffesparkkonkurransen. I potten lå en plass i torsdagens VM-kvartfinale.

Et stykke ut i omgangen spurtet Norges nummer 16 det hun hadde. 24-åringen nådde akkurat Caroline Graham Hansens pasning og fikk avsluttet, men ballen gikk til hjørnespark. Lagvenninnen måtte nesten slepe Reiten på beina igjen. Det siste kvarteret spilte hun like foran den norske innbytterbenken. Der sto reservene og skrek «kom igjen, Guro». Og da må du jo løpe.

Guro Reiten tar en nødvendig pust i bakken mot Australia. Da hadde hun nesten løpt seg tom.
Caroline Graham Hansen hjelper Reiten på beina.
Lisa-Marie Karlseng Utland gir romvenninne Reiten en hjelpende hånd.

Opplevelsen hennes er ikke unik. Så langt i VM er det ingen som har løpt mer enn de 466 norske kilometerne. 150 av dem kom i åttendedelsfinalen mot Australia.

Da Brasil dagen etter måtte spille 120 minutter mot Frankrike, løp de 15 kilometer mindre enn Norge.

Seks km mer i hver kamp

Aftenposten har sammenlignet de norske tallene med Englands. I snitt løper torsdagens kvartfinalemotstander seks kilometer mindre enn Norge i løpet av 90 minutter.

– Det er vår stil. Vi må løpe og springe fort for å dekke rom defensivt, og så vil vi være med og spille offensiv angrepsfotball. Da må vi bare løpe, sier Guro Reiten.

Caroline Graham Hansen mener tallene sier noe om hvilket lag Norge er.

– Vi løper og kriger mye. Jeg tror ikke det er kult for England å se at laget de skal møte løper seks km mer enn dem. Vi har også en dag ekstra med hvile før kampen, sier hun.

Englands kaptein, Steph Houghton, under løpetrening i VM.
Englands Nikita Parris under trening i VM.

Av de ti utespillerne som startet for de to landene i åttendedelsfinalene, viser Aftenpostens gjennomgang at åtte av de norske spillerne løper i snitt lengre per kamp enn sitt engelske motstykke.

Graham Hansen sier at andre tall viser at Norge ligger helt i toppen også på oversikten over antall sprinter og løp i høy fart.

– Det var et mål vi hadde før VM, at vi skal være så godt fysisk trent at det ikke er løpskapasitet og arbeidsinnsats folk skal ta oss på.

Ingrid Syrstad Engen er den som løper mest på det norske laget i VM.

– De liker ikke å løpe

Trener Martin Sjögren registrerer at elevene hans løper mer enn motstanderen i hver eneste kamp i VM. Han mener noe skyldes kampbildet. Hvis et lag dominerer og har ballen mye på motstanderens banehalvdel, så trenger du ikke løpe like langt.

Blir kampen derimot åpen som Norges duell med Australia, da er det bare å sette å fart. Han har valgt en spillestil som setter spillernes lunger på prøve.

– Vi må fortsette å ha tiltro til dette, vi må bare ta meterne. Vi har god fysikk og er forberedte på å løpe mye, sier Sjögren.

En som gleder seg til det, er Maria Thorisdottir. Chelsea-spilleren møter flere lagvenninner torsdag.

– Jeg vet at engelskmennene ikke liker å løpe så mye, men de må forberede seg på at det blir noen meter mot oss, sier hun.

Norge har også den spilleren som har løpt lengst i mesterskapet: Ingrid Syrstad Engen. Den norske midtbaneeleganten har løpt smått utrolige 49,1 kilometer på fire kamper. Det er 5,4 kilometer mer enn Guro Reiten, som har løpt nest lengst på Norge.

– Oi, er responsen fra Engen på førsteplassen.

Ingrid Syrstad Engen har så langt løpt 49,1 km.

Trønderen mener det er en del av hennes naturlige spillestil. Også på klubblaget LSK Kvinner er hun ofte den som løper lengst.

– Skulle du ønske at det var kamper hvor dere måtte løpe mindre, som den mot Sør-Korea?

– Vi har jo egentlig bare hatt tøffe kamper, hvor vi har løpt veldig langt. Hele laget løper mye. Det er et godt tegn på at vi er i bra form, sier hun.

Karina Sævik hadde kun fire landskamper på CV-en før VM. 23-åringen har imidlertid slått til med et snitt på litt over 11 km over 90 minutter. Kolbotn-spilleren mener hun løper mye også i serien hjemme.

– Forskjellen er vel at her er det flere meter med høy fart og flere sprinter. Men du har jo ikke noe valg når du er utpå der, og du klarer jo mye mer enn du tror.

Har spilt 80 minutter mer

England har rullert mye mer på laget enn det Norge har gjort. Derfor har de ti utespillerne som startet for Norge i åttendedelsfinalen tilsammen 801 minutter mer i beina enn de ti engelske som startet mot Kamerun.

Det betyr at i snitt har hver norske spiller spilt 80 minutter, altså nesten én kamp, mer VM-fotball enn sitt engelske motstykke.

– De tenker sikkert at det er en fordel for dem, men vi tar det med knusende ro. Nå tenker vi bare på å restituere oss. Vi får en dag mer med hvile enn dem, og har vist at vi er godt rustet fysisk. Vi tar det med knusende ro, sier Graham Hansen.

Reiten på sin side håper det gir laget en liten fordel med at de er ekstra godt samspilt.

Kaptein Maren Mjelde velger heller ikke å se negativt på det. Hun tror derimot at den norske sesongen, med start på våren, er en fordel. Motstanderen har spilt kamper siden i fjor høst.

Både hun og Thorisdottir har vært mye skadet og dermed sluppet stor kampbelastning gjennom vinteren i London. Syv av kollegene i den antatte startoppstillingen spiller i Norge eller Sverige.

Publisert: