«Viking trenger sårt en ordentlig målscorer»

SUPPORTERBLOGG: Veien videre...

Samuel Adegbenro er blant spillerne Viking-blogger Johan Selvig mener har underprestert i år. Foto: NTB Scanpix

 • Johan Selvig
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da er vi kommet til sesongens siste kamp, nemlig hjemme mot Vålerenga.

I årets første seriekamp møttes Viking og VIF. Da gikk Viking seirende ut av oppgjøret.

For Vikings del har sesongen vært hovedsaklig preget av alt oppstyret rundt klubben. Sportslig må en vel kunne si at sesongen har vært bra +. Spillergruppen har blitt tappet gjennom salg av Abdullahi, Sverrisson og Soares,vnoe som har ført til en sportslig svakere a-tropp. Det kan også ses på poengfangsten i høst versus i vår. Ved halvspilt serie hadde Viking tatt i snitt1,73 poeng, mens i høst har poengfangsten kun vært 1,22 per kamp. Det er er kurve som tydelig viser at høsten har vært sportslig tøffere enn våren.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet. Foto: Jon Ingemundsen

Hva skal så Viking gjøre for å snu denne trenden?

Det er klart at en nedadgående trend kan ha flere faktorer. En faktor jeg mener er helt tydelig er mangelen på målscorere. Viking har i årets sesong kunmaktet å sette ballen bak motstandernes keeper 33 ganger. Det er et bunnlag verdig. Heldigvis har Viking vært solide defensivt i år, noe som har ført til kun 33 mål i eget bur. Det er toppklasse i eliteserien. Men skal Viking være et lag som er bunnsolide defensivt og som satser på å vinne kamper 1-0? I min ideelle verden er svaret tydelig nei. Jeg vil mye heller se et Viking som spiller «sexy» Klopp-fotball og vinner 4-3 enn et Mourinho inspirert Viking som haler iland en kjedelig 1-0 seier. Det er jeg sikker på at den lojale og illojale tilskuermengden også foretrekker. Attraktiv fotball fører til etattraktivt tilbud, som igjen fører til mer tilskuere.

Les også

Jonevret mener Viking kan være stolt over sesongen hvis de slår VIF

Men vi må også være edruelige her. Årets Viking-mannskap har ikke spillere til å spille en slik attraktiv fotball. Til det er manglene i spillertroppen alt for store. Viking har ikke i dagens tropp den spissen som dundrer inn over 20 mål i sesongen. Både Pedersen og Bringaker er spillere som normalt vil putte mellom fem og ti mål per sesong. Begge er spisstyper som er avhengige av et godt kollektiv for å kunne komme til sjanser. Bringaker har vist fine tendenser som kontringsspiller, men mangler råheten og styrken til å bryte igjennom et etablert forsvar på egenhånd. Pedersen har fått et løft i det siste, men også han mangler den råskapen og direktheten en toppscorer har.

Hvis en ser på midtbanen håpet en nok at Adegbenro skulle score mer enn de fem han satte i 2015. I år har det bare blitt tre mål. Realiteten er kanskje den at det er kjekt å se på når Adegbenro lykkes, men om det er veldig effektivt for laget er en annen del. Med et målsnitt på under ett mål per femte kamp kan en jo begynne å undre seg. Viking bør selge Adegbenro i vinter, både for å frigjøre kapital, og håpe de kan erstatte han med en mer effektiv spiller. Mot Glimt sist klarte de seg utmerket uten ham...

Les også

- Det er først og fremst et langskudd

Dette må være Vikings hovedfokus når det gjelder spillerlogistikk i vinter. Jeg håper inderlig at de ikke gjør tabben med å rådføre seg med agenter , som kun er interessert i å selge sin vare, men bruker sitt kontaktnett av fotballkyndige personer, slik at de kan være på et marked hvor ikke alle andre er. Både Ian og Hangeland bør ha knyttet kontakter i England som kan være gull verdt, og Wiggen bør også ha godt kjennskap til danske spillere gjennom sitt forhold til Ståle Solbakken. En kan som kjent finne veldig gode spillere som ikke koster skjorta, en må bare være smartere og mer kreative enn sine motstandere. Et godt eksempel på det var jo da Sandnes Ulf hentet Christian Gytkjær. Kort oppsummert, Viking trenger sårt en naturlig målscorer...

Mot Vålerenga blir det spennende å se om marginene er for, slik de var i Bodø. Med seier mot VIF og resultater som går Vikings vei, vil en kunne plassere seg på en femte— eller sjetteplass. Det er en meget bra plassering utifra forutsetningene. Hvis en taper vil en havne på 8 plass, og sesongen vil se atskillig dårligere ut. I historiebøkene er det kun plasseringen som vil stå, og det er stor forskjell på femte- og åttendeplass.

Det er mot VIF grunnlaget for neste sesong legges. Det er mye lettere å starte på en ny sesong hvis en har avsluttet den forrige på en bra måte. Det håper jeg blir tilfellet for sesongen 2017.

Les også

 1. - Sverre Andersen var en bærebjelke i Viking

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt11003033
2Viking11003123
3Molde11002023
4Rosenborg10101101
4Vålerenga10101101
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Ingve Bøe fulgte Viking - Brann: – Meget fornøyd med eliteserie­starten her i gården

 2. Fører kjørte ned trafikk­skilt i Sandnes

 3. Byggefirma greier nesten ikkje bygga fort nok

 4. Derfor bør Sandnes gå for Berlands havnebad

 5. Konvoi fra Sandnes vil møte båter fra Stavanger 17. mai klokken 12

 6. Paret fikk oppfylt ønsket om havutsikt og hage i et gammelt industri­lokale