Kowalczyk hevder foreldrene ble angrepet av norske tilskuere under Oslo-VM

– Jeg ble fiende nummer én.

Justyna Kowalczyk hevder foreldrene hennes ble angrepet av norske tilskuere i Oslo.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Justyna Kowalczyk var ikke veldig fornøyd etter å ha gått verdenscuprennet i Lillehammer lørdag. På Twitter skriver hun at hun fikk både stygge tilrop og buing fra norske tilskuere i løypene i det tidligere OL-anlegget. Årsaken er trolig stikkene hun har kommet til de norske langrennsløperne i forbindelse med dopingsakene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Takk for alle «hore»- og andre tilrop fra mine norske «supportere». Takk for at dere vil jeg skal kjempe på flere fronter, skrev Kowalczyk på sin Twitter-konto.

Les også

Kowalczyk hevder hun ble møtt med stygge tilrop fra nordmenn. Reagerer med syrlig utspill

– Synes det er trist

Jørgen Aukland er lagleder for Team Santander, langløpslaget Justyna Kowalczyk er en del av, reagerer på påstandene fra Kowalczyk.

– Jeg har ikke snakket med Justyna selv etter helgen, men jeg synes det er trist dersom hun opplever dette fra tilskuere når hun går skirenn. Det synes jeg tilskuerne skal holde seg for god til, sier Aukland til Adresseavisen.

Jørgen Aukland synes det er trist dersom Justyna Kowlczyk opplevde tilrop fra norske tilskuere.
Les også

Kowalczyks reaksjon på Johaug-påtalen: «Åpner popcorn»

Han sier at Kowalczyk har sterke meninger, og at Team Santander ikke legger noen føringer på hvordan hun skal oppføre seg i sosiale medier. Han mener at av og til blir meldingene hennes feil oversatt fra polsk, og at media ofte får andre svar når de intervjuer henne.

– Hun har sterke meninger og av og til legger hun kanskje opp til litt konflikt selv, men likevel er det langt over streken å komme med tilrop ute i løypa, selv om man er uenig med henne, sier Aukland.

Les også

Kowalczyk: - Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men i Polen kan alle si hva de mener

Eiliv Furuli er leder i Organisasjonskomiteen i World Cup Lillehammer, arrangøren av helgens verdenscuprenn. Han har ikke hørt om tilropene fra andre steder enn media, men er klar på hva han synes om det.

– Om det har vært uheldige episoder ute i skogen med en løper, er det noe vi tar avstand fra. På generelt grunnlag vil jeg si at slike ting ikke skal skje, uten at jeg vet noe om detaljene i denne saken, sier Furuli til Adresseavisen.

Les også

Kowalczyk i ordkrig med svensk OL-vinner etter Johaug-avsløringen

Han påpeker at arrangøren ikke kan svare for hva hver enkelt tilskuer gjør, men er opptatt av at alle tilreisende skal føle seg velkommen i den tidligere OL-byen.

– Alle løpere og trenere skal føle seg velkommen til vårt arrangement. Alle skal bli behandlet så man trives og føler seg verdsatt. Om det har vært slike tilløp er det noe vi ikke ønsker, sier han.

Vil ikke gjengi

Kowalczyk reagerte med å legge ut en syrlig melding på Twitter, men utdyper hendelsen i sin spalte i polske Gazeta Wyborcza mandag. Der forteller Kowalczyk at det ikke er første gang.

– Nordmenn skrek «hore» til meg på polsk, skriver Kowalczyk ifølge Aftonbladet.

Kowalczyk hevder hun har fått stygge tilrop fra nordmenn tidligere. Blant annet under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det var et fint arrangement, men det veier ikke opp mot det faktum at tilskuerne mobbet meg, skriver den polske skistjernen.

Hevder foreldrene ble angrepet

Hun har flere ganger uttalt seg negativt om astmamedisin-bruk, og har slengt med leppa i forbindelse med Therese Johaugs dopingsak. I forkant av Oslo-VM uttalte hun seg om Marit Bjørgens bruk av astmamedisin.

– Det resulterte i at jeg ble fiende nummer én i Oslo året etter. Norske fans skrek skjellsord på norsk, engelsk og til og med på polsk. De var så grove og usmakelige at jeg ikke kan gjengi dem, skriver Kowalczyk.

Hun sier det også gikk ut over foreldrende som var på plass i Holmenkollen.

– Foreldrene mine stod og heiet på meg langs banen med et polsk flagg, da de ble angrepet av fulle norske fans. Til slutt måtte de rulle sammen flagget.

Arrangøren kjenner derimot ikke til episoden.

– Det kjenner jeg ikke noe til, og vi fikk ikke inn noen klager eller bemerkninger til meg vedrørende dette under VM, skriver Åsne Havnelid, leder for Ski-VM 2011 i Oslo til Dagbladet i en SMS.

Publisert: