Nadal ble avskrevet etter skademareritt. Nå tror ekspert at spanjolen kan bli tidenes mestvinnende.

Den ubestridte gruskongen skrev historie da han knuste Stanislas Wawrinka og vant sin 10. French Open.

LA DECIMA: En svært lykkelig Rafael Nadal behøvde bare tre sett før han kunne motta French Open-pokalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stanislas Wawrinka – Rafael Nadal (2–6, 3–6, 1–6)

Før søndagens French Open-finale hadde Rafael Nadal vunnet turneringen ni ganger. Wawrinka vant turneringen i 2015, og han hadde aldri tidligere tapt en Grand Slam-finale. Før nå.

Som vanlig var Nadal fullstendig overlegen på grusen i Paris. Spanjolen har aldri tapt en finale i favoritturneringen. Før søndagens kamp sto han med 78 seiere av 80 mulige. Nummer 81 betydde La Decima – hans tiende French Open-tittel.

– Å vinne nummer ti her er helt utrolig. Dette er veldig emosjonelt for meg, sa Nadal i seierstalen etter kampen.

Den suverene seieren fikk tennislegenden Björn Borg til å finne frem superlativene.

– Det er helt fantastisk. Man kan ikke spille mer perfekt tennis. Det går ikke. Jeg er så imponert av Nadal, sier han til Aftonbladet.

Her forstår Rafael Nadal at hans 15. Grand Slam-triumf er et faktum.

– Utrolig prestasjon

– Det er en fantastisk seier og en helt utrolig prestasjon av Nadal, sier Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund.

Til tross for dominansen og statusen som «gruskonge», hadde ikke Nadal vunnet en Grand Slam siden sist han vant French Open i 2014. Året etter måtte han gi tapt i kvartfinalen mot Novak Djokovic, mens skade førte til at han måtte trekke seg fra turneringen i fjor. Nettopp skader og formsvikt har gjort ting vanskelig for Nadal de siste årene.

– Jeg tror Rafa føler at karrièren er over i de øyeblikkene han sliter. Motstanderne frykter ham ikke like mye, sa legenden Pete Sampras ifølge The National etter at Nadal falt ned til åttendeplass på verdensrankingen i 2015.

Sampras trodde at spanjolen slet mentalt og virket nervøs. Søndag feide han alt som minnet om nervøsitet til side da han tok sitt hegemoni tilbake i Paris. Dermed gikk han også forbi Sampras i antall Grand Slam-titler.

31-åringen hadde tårer i øynene da han hørte den spanske nasjonalsangen med trofeet i hendene.

– Har utviklet seg

Sørvald trekker frem Nadals mentale egenskaper når han beskriver hvordan han har trent seg opp igjen etter problemene de siste årene.

– Han beviser hvilken stor idrettsmann han er. Han trakk seg tilbake for å jobbe med de svakhetene han har fysisk og for å utvikle de tekniske ferdighetene ytterligere. Det er veldig vanskelig mentalt. De våpnene han har utviklet med bedre serve og forehand gjør at han kan spille enda raskere tennis, sier tenniseksperten.

– Det er derfor vi får oppleve Nadal på et enda høyere nivå enn før. Det er helt vilt hvor bra han spiller, sier Sørvald.

Les også

Her jubler 20-åringen for det ingen har klart på 84 år

– Kan bli mestvinnende

Dagens seier er Nadals 15. i en Grand Slam-turnering. Dermed er han bare tre bak Roger Federer, som har flest med sine 18.

Øivind Sørvald tror spanjolen kan ta igjen Federer og bli tidenes mestvinnende i Grand Slam.

– Alle trodde at han skulle bli borte etter skadene, men nå kan Nadal spille i fem år til og på den tiden rekker han å vinne noen turneringer, sier Sørvald.

Les også

Team Nadal var nysgjerrig på Casper Ruud. En middag – og nå er de treningskamerater.

Brakk racketen i sinne

Wawrinka kom seg til finalen etter å ha beseiret verdensener Andy Murray i semifinalen. På verdensrankingen innehar sveitseren tredjeplassen, en plassering over Nadal.

Men i Paris betyr sjelden rankingpoeng noe som helst de gangene Nadal står på grusen. Dette ble svært tydelig da 31-åringens slag stadig suste forbi Wawrinkas rekkevidde.

Les også

Casper Ruud kranglet med dommeren. Så ble French Open-drømmen knust.

– Jeg gjør mitt beste i alle turneringer, men følelsen jeg har når jeg spiller her er ubeskrivelig, sier Nadal.

Spillerne fulgte hverandre tett i finalens fem første games. Nadal fikk hele fire breakballer til å bryte Wawrinkas serve, men sveitseren klarte med nød og neppe å holde til 2–2. Det var imidlertid bare en forsmak på hva som skulle komme fra Nadal.

Stanislas Wawrinka lot frustrasjonen gå ut over utstyret under søndagens finale. Opptrinnet førte til en advarsel fra dommeren.

Først holdt han egen serve til 3–2, før han skaffet seg enda en breakball. Den første glapp, men en sterk forehand i neste poeng førte til at Wawrinka sendte ballen i nettet. Derifra så det ikke ut til å være noen vei tilbake. Nadal økte til 5–2, før han avgjorde settet da han brøt tilbake nok en gang.

Resten av kampen dominerte Nadal fullstendig. Wawrinka forsøkte desperat å holde seg inne i settet, men måtte til slutt gi etter for frustrasjonen da han forærte en settball til Nadal etter å ha slått utenfor. Wawrinkas forargelse resulterte i en brukket racket. Samtidig sang publikum Nadals navn, før han servet hjem settet.

Wawrinka slo mye bedre fra seg i neste sett, men det ble for lite for sent.

Etter kampen var han naturlig nok skuffet, men valgte å hylle sin overmann.

– Det du gjør her er helt utrolig, sa han til Nadal.

Publisert: