VM-klare Vilde (16) overrasket forbildet Marit Bjørgen

Vilde Nilsen fra Tromsø fikk lykkeønskninger fra Marit Bjørgen på historisk NM-seremoni før helgens VM-debut.

GULLVINNERE: Marit Bjørgen, Vilde Nilsen og Birgit Skarstein feirer hvert sitt NM-gull på Lygna torsdag i forrige uke.
 • Lars Eidissen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Til helgen debuterer 16 år gamle Vilde Nilsen fra Tromsø i VM i langrenn for utøvere med funksjonsnedsettelse.

Nilsen har tidligere fortalt iTromsø at hennes to store forbilder er Marit Bjørgen og Paralympics-profil Birgit Skarstein, som hun reiser til VM i Tyskland med i morgen.

Historisk bilde

På Lygna sist helt opplevde hun en nærmest uvirkelig seanse da hun feiret et historisk gull under NM på ski sist tirsdag - sammen med nettopp Bjørgen og Skarstein. Det er første gang utøvere med funksjonsnedsettelse premieres som NM-vinnere på lik linje med funksjonsfriske.

– Medaljeseremoniene var etter hverandre, og Bjørgen og de andre stod og så på vår. Etterpå spurte vi om et bilde hvor vi tre norgesmestrene kunne stå sammen, det var hun med på, forteller Vilde Nilsen.

– Vi snakket litt sammen, gratulerte meg med vel gjennomført løp. Og jeg gratulerte henne med et kjempeløp, for hun vant jo over ett minutt (på 10 kilometer, journ.anm.). Det var veldig stort å få møte et så stort forbilde, fortsetter 16-åringen.

SKITALENT: 16 år gamle Vilde Nilsen fra Tromsø skal delta i VM i langrenn for funksjonshemmede kommende uke.

– Tror hun synes det var litt utrolig

Hun forteller at Bjørgen hadde kjennskap til at hun skulle reise til et stort mesterskap snart. Men superstjernen ble litt overrasket over hvilket mesterskap 16-åringen skal delta i.

– Hun spurte: «Så det er du som skal til junior-VM?». Da sa jeg at jeg skulle til VM sammen med Birgit, at det var senior. Jeg tror hun synes det var litt utrolig at jeg som 16-åring skulle dit, forteller Vilde Nilsen.

– Hun sa at det var kjempekult at jeg skulle det, at jeg bare måtte stå på. Det var kjempestort, legger tromsøjenta til.

– Nesten ikke til å tro

I VM skal hun gå favorittdistansen fristil sprint på søndag. Der er målet å komme til en semifinale. Det viktigste er å høste erfaring.

Onsdag venter et nytt høydepunkt, da hun skal gå stafett med sitt andre store idrettsidol, nettopp Birgit Skarstein.

– Det er noe som jeg nesten ikke klarer å tro. At jeg skal gå stafett med et av mine største forbilder og prestere i VM med så mange gode løpere, sier Nilsen.

Bein i nesen

Birgit Skarstein skryter til iTromsø av sin kommende stafettpartner.

– Slik jeg har lært henne å kjenne, så er Vilde en dame med ordentlig bein i nesen og guts. Hun vil kunne ta den muligheten som VM er, både for å skaffe erfaring og for å gjøre gode prestasjoner, sier Skarstein.

27-åringen, som selv ble lam fra livet og ned som 20-åring, fikk sin mesterskapsdebut i Sotsji i 2014. Da ble det 8., 12. og 12. plass.

– Vilde kan ha en kjempefremtid foran seg hun er ung og har mange potensielle VM og OL foran seg. Hun er en utøver som vi kommer til å se mye av i årene som kommer. Det handler om å skynde seg langsomt og både være sulten
og sette seg høye mål samtidig som man bygger erfaring. Det viktigste hun legger nå er grunnlaget for å kunne prestere i mange år fremover, sier Birgit Skarstein.

Mer enn bare «lærejente»

Samtidig mener idrettsprofilen fra Levanger at unge Nilsen fra Tromsø er i stand til å gjøre mer enn å bygge erfaring i Tyskland.

– At man er ung kan ofte taes frem som at man bare skal lære. Vilde har kjempeforutsetninger for å sette veldig høye mål allerede nå. Hun er en type som klarer å sette seg høye mål og klarer å jobbe hardt for å nå dem.

Publisert:
 1. Tromsø
 2. Marit Bjørgen
 3. Paralympics
 4. Funksjonsnedsettelse
 5. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom

 6. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt