En norsk gladnyhet og sju andre ting å se opp for denne landslagshelgen

Kroatisk stjernespiss er ute med skade, og Albania kan bli klare for EM.

Mario Mandzukic sliter med en skade i hamstring, og spiller ikke Kroatias siste to EM-kvalifiseringskamper
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag kveld går startskuddet for de siste rundene av kvalifiseringen til EM i Frankrike til sommeren. Noen lag er allerede klare for mesterskapet, mens for mange blir det en nervepirrende langhelg hvor det skal kjempes om viktige poeng.

Prøvd denne?

Les også

Hvem bør spille mot Malta? Ta ut ditt Norge-lag her

Rekordmange lag får delta i det kommende europamesterskapet (24), men så langt er bare fem klare for tur til Frankrike, inkludert vertsnasjonen.

Har du ikke full kontroll over hva som skjer i fotballeuropa denne helgen, så har vi satt sammen en liste med noen ting du bør vite før helga.

1. Østerrikes dominans

Østerrike er ikke det landet som klinger best i internasjonal fotballsammenheng, men når EM sparkes i gang i Frankrike til sommeren vil Østerrike være med, som ett av de første lagene som kvalifiserte seg. Etter å ha åpnet med 1-1 hjemme på Ernst-Happel Stadion mot Sverige, har man gått gjennom kvalifiseringen uten å avgi ett eneste poeng, og er dermed allerede klare for mesterskapet.

Lagets mest kjente spillere er Bayern Münchens David Alaba — som også er lagets toppscorer med fire mål i kvaliken - samt Premier League-spillerne Andreas Weimann (Aston Villa) og Marko Arnautovic (Stoke). På laget er også midtstopper Sebastian Prödl. Watford-spilleren var for noen år siden aktuell for Rosenborg, men i dag spiller han fast i Premier League.

Les også

Helland reiser hjem: - Det brenner inni meg

Østerrike møter Montenegro borte og Liechenstein hjemme i de to siste kampene, uten at de kampene betyr noen verdens ting.

2. Arge svensker

Da Sveriges gruppe ble trukket trodde nok mange at Erik Hamrens pojkar skulle få en grei vei til mesterskapet. Det skulle vise seg at det ville bli noe hardere. Som nevnt er Østerrike allerede klare for EM. Dermed står det mellom Russland (14 poeng), Sverige (12) og Montenegro (11) om å kapre den siste sikre plassen.

Sveriges landslagssjef Erik Hamrén.

I Sverige er man langt fra fornøyde med hvordan ståa er. Den svenske tv— og radioprofilen Lasse Granqvist uttalte onsdag ifølge Aftonbladet at «det her landslaget er inni h***** dårlig. Publikum ser på innhold - og innholdet i svensk fotball for tiden er den fryktelige oppvisningen mot Østerrike hjemme».

Les også

Spillerne støtter hardt presset Erik Hamrén

Erik Hamrén, som har vært landslagssjef siden 2009, gir seg i desember om ikke Sverige går til mesterskapet. Ifølge Aftonbladet skal tidligere Stabæk-trener Jørgen Lennartsson være favoritt til å ta over for Hamrén, som har seriegull med Rosenborg i beltet.

3. Tyrkia og Nederland — hvem skal ut?

I en gruppe hvor Island og Tsjekkia var sett på som de største utfordrerene er det ikke annet enn et lite sjokk om hverken Tyrkia eller Nederland skulle klare å kvalifisere seg direkte til Frankrike-EM. Island og Tsjekkia er allerede klare for mesterskapet, og dermed er det playoff-plassen det eneste disse to lagene har å kjempe om.

Les også

Jarstein endelig førstekeeper: - Trente nesten for mye

Nederland ligger dårligst an, to poeng bak Tyrkia før de to siste kampene. Hollenderne er også dårligere enn Tyrkia på innbyrdes oppgjør, så oppgjørene mot Kazaksthan og Tsjekkia bør ende i seks poeng om Danny Blind — far til Daley - og hans mannskap skal ha en sjans til å delta i EM.

4. Den tyske monstertrioen

Tyskland ser ut til å ha god kontroll, og leder sin gruppe med to poeng på Polen og fire poeng på Irland. Ting skal dermed gå rimelig på tverke om det ikke skal bli Frankrike-tur i 2016. Med en stamme av spillere fra uovervinnelige Bayern München, ispedd flere andre verdensstjerner, ser tyskerne ut som et av de beste landslagene i verden.

Det tyske maskineriet tøffer videre. Her gliser Thomas Müller etter scoring mot Skottland i september.

Så gode er de at tyske medier har valgt å oppkalle angrepsrekken etter filmmonsteret Godzilla. Mario Götze, Mezut Özil og Thomas Müller blir heller kalt Göziller.— Vår monstertrio, skriver den tyske avisen Bild, som antyder en lagoppstilling med spillere som Manuel Neuer, Emre Can og Toni Kroos i tillegg til monsteret.

5. Nord-Irland?!

Ved å utvide europamesterskapet til 24 lag, gjorde man det vel vitende om at noen av de mindre lagene vil kunne kvalifisere seg til EM. Vel, Nord-Irland er ett av dem. Med to kamper igjen topper nord-irene gruppa si, poenget foran Romania og fire poeng foran Ungarn. Ergo store sjanser for at Nord-Irland får delta i sitt første EM, etter å ha deltatt i tre VM - det siste i 1986.

Les også

Norges oppgjør mot Italia trues av orkan og monsterregn

Av kjente spillere kan vi trekke frem Kyle Lafferty (Norwich), Paddy McNair (Manchester United) og Johnny Evans (West Bromwich).

Hellas, europamesteren fra 2004, er fortapt i Nord-Irlands gruppe, og ligger helst sist med bare tre poeng. Det er tre poeng bak Færøyene.

6. Albania kan snyte Danmark for plassen

I kvalifiseringens eneste femlagsgruppe, ser Portugal ut til å ha god kontroll på sluttspillsplassen, men bak der kan det bli et rotterace. Våre venner i Danmark har enn så lenge pole position på den andre plassen som gir direktebillett til EM, men får knallhard konkurranse fra Albania som bare er poenget bak. Albania har dog én kamp mindre spilt enn danskene, og har dermed gode muligheter til å snyte danskene for plassen.

Les også

Lagerbäck får egen øl: - Lars er en gud på Island

Det vil i så fall bli første gang Albania deltar i et internasjonalt sluttspill siden EM i 1964, som også er eneste gang hittil. Nå kan det skje igjen, og det med spillere som Lorik Cana og tidligere Odd-spiller Herolind Shala i troppen.

7. Bale kan skyte Wales til EM

Gareth Bale, Aaron Ramsey og resten av Wales kan etter all sannsynlighet snart slippe jubelen løs for plass i EM-sluttspillet i Frankrike.

Wales og Belgia har henholdsvis fem og fire poeng ned til tredjeplasserte Israel i gruppe H. Dermed skal det mye til for at waliserne ikke blir å se i Frankrike til sommeren. Gareth Bale er naturligvis lagets toppscorer med seks mål i kvalifiseringen, og er klar til dyst til de to siste kampene mot Bosnia og Andorra.

8. Kroatia mister toppscoreren

Til slutt det som kan være en gladnyhet for oss nordmenn. Kroatias toppscorer Mario Mandzukic er satt på sidelinja foran kampene mot Bulgaria og Malta. Kroatia er to poeng bak Norge, og skulle våre menn slå Malta må Juventus-stjernens lagkamerater gjøre det samme hjemme mot Bulgaria om ikke Norge skal være sikret EM-plass.

Samtidig har Niko Kovac flere spisser å ta av, som blant andre Ivica Olic, Nikica Jelavic og Nikola Kalinic.

Vil du kutte ned ventetiden til Norges skjebnekamper? Hør vår podcast!

— Derfor har det snudd for Høgmo og Norge

Du kan høre og laste ned vår podcast via Itunes .

Eller spill den av under:

Publisert: