England videre etter straffedrama: – Det største, styggeste spøkelset er borte

Ellevilt drama i åttendedelsfinalen.

Her jubler England-spillerne etter straffesparkkonkurransen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

COLOMBIA-ENGLAND 1–1 (3–4 på straffespark)

Tirsdag kveld fikk vi VMs tredje straffesparkkonkurranse – med landet som symboliserer straffesparklidelse mer enn noe annet.

Men denne gangen lyktes England. Eric Dier satte den avgjørende straffen og sendte engelskmennene til himmels.

– Det var en nervøs straffe. Jeg har aldri vært i en sånn situasjon før, men jeg følte at jeg måtte score etter å ha bommet på headingen på slutten. Jeg er takknemlig for at jeg scoret, sier Dier ifølge BBC.

For Colombia ble Mateus Uribe og Carlos Bacca de store synderne. England-keeper Jordan Pickford reddet sistnevntes straffe.

– Jeg gjorde all researchen. Jeg har kraft og bevegelighet. Jeg bryr meg ikke om at jeg ikke er den største keeperen, for det handler om å være der i øyeblikket og redde, sier Pickford.

Her står de – det andre England-laget som noensinne har vunnet en straffesparkkonkurranse. Bildet ble tatt før Marcus Rashford tok sin straffe.

Disse fire scoret for England

Jordan Henderson misset sin straffe for England, men de fire andre (Harry Kane, Marcus Rashford, Kieran Trippier og Dier) traff.

– Det største, styggeste spøkelset er borte, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller – som hyller England-spillerne for å holde hodet kaldt.

«Jeg gråter. Ja, ja, ja», skriver Gary Lineker – som var på England-laget som tapte VM-semifinalen for Tyskland etter straffesparkkonkurranse i 1990 – på sin Twitter-konto.

Her fortviler Mateus Uribes etter sin straffebom.

For Colombia ble kvelden desto hjerteskjærende.

– Dette er veldig trist. Sannheten er at jeg ikke kan føle noe annet. Vi ga alt, men straffene ble avgjørende og de vant, sier midtbanespiller Juan Fernando Quintero.

Premien for England er en VM-kvartfinale mot Sverige. Vinneren i den kampen, som spilles lørdag, møter Kroatia eller Russland.

  • HISTORIEN OM RAHEEM STERLING: Stjernen som britiske tabloider elsker å hente ut. Er bakgrunn og hudfarge årsaken? Les mer her.

Drama på overtid

Colombia så også ut til å ryke ut etter 90 minutter. De lå under 0–1, og så uvanlig idéløse ut. Så våknet de til liv i overtidsminuttene.

Før en corner advarte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mot Colombias Yerry Mina. Med god grunn. Colombianeren knuste Harry Maguire i luften – og headingen gikk via Kieran Trippier og i mål.

– Jeg kan ikke tro det, sa Chris Waddle – som var på England-laget som nådde semifinalen i 1990-VM – i en BBC-radiosending.

Her danser Yerry Mina og Juan Cuadrado etter førstnevntes 1–1-mål.

Før det tydet nemlig alt på England-seier.

Harry Kane hadde sendt engelskmennene i ledelsen på straffe etter 58 minutter. Det var hans tredje straffemål i VM – og det sjette totalt. Det er to flere enn de neste på listen: Cristiano Ronaldo og Romelu Lukaku.

Det så lenge ut som at Harry Kanes straffe skulle bli vinnermålet.

Dystre straffetradisjoner

Ekstraomgangene var sjansefattige. Innbytter Danny Rose fikk den største sjansen, da hans avslutning rullet litt utenfor etter 110 minutter. Dermed fikk vi det som tærer på Fotball-Englands nerver mer enn noe annet: Straffesparkkonkurranse.

– Dette er det engelske marerittet, sa TV 2s Øyvind Alsaker før straffesparkene.

Åttendedelsfinalen endte på blytungt vis for Colombia og trener José Pekerman.

For med en gang gruppespillet er over, pleier straffesparkkonkurranse å bli et tema i England. Historien er dyster. Bare sjekk denne rekken:

Semifinalen i 1990-VM mot Vest-Tyskland: TAP

Kvartfinalen i 1996-EM mot Spania: SEIER

Semifinalen i 1996-EM mot Tyskland: TAP

Åttendedelsfinalen i 1998-VM mot Argentina: TAP

Kvartfinalen i 2004-EM mot Portugal: TAP

Kvartfinalen i 2006-VM mot Portugal: TAP

Kvartfinalen i 2012-EM mot Italia: TAP

Men denne gangen klarte England seg. Ikke nok med det: Dette var også Englands første seier i en utslagsrunde i EM eller VM siden 2006. Målscorer mot Ecuador den gangen? David Beckham.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Anbefaler munnbind på buss og tog

  2. E39: Vogntog har satt seg fast - kø i området

  3. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

  4. Sykepleiere på akutten på SUS: – Rekker ikke alltid å spise eller gå på do

  5. Isoler huset ditt - få støtte fra staten

  6. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet