Kuleregn, flyktningleir og savn. Dette er VM-stjernenes tøffe vei til toppen.

Les om Ronaldo, Modric, Salah og flere andre VM-stjerner.

Cristiano Ronaldo (fra venstre), Luka Modric og Mohamed Salah er blant de aller største stjernene i VM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Talent er viktig om man skal nå toppen i fotball. Men det er ikke alt. På veien kan det skje en haug av ting som kan endevende livet, og gjøre slutt på det som kunne blitt en fantastisk karrière.

Mange av VM-stjernene i Russland har møtt utfordringer – og taklet dem. Nå er de helter og forbilder for millioner, men det har ikke alltid vært enkelt for dem som nå bærer nasjoners håp på deres skuldre.

Her er noen av historiene:

Cristiano Ronaldo (33) – Portugal:

Superstjernen er kjent for å være tidenes kanskje beste målscorer, men også for sin ekstraordinære viljestyrke, og evnen til alltid å ønske å bli best. Og nettopp dette har hjulpet Ronaldo til å nå det han er i dag.

I et større intervju med Daily Mail har Real Madrid-stjernen fortalt om de tunge valgene – og grepene – han måtte ta for å nå toppen. Det startet allerede som 11-åring.

Cristiano Ronaldo er blant verdens desidert beste fotballspillere. Oppveksten hans var til tider krevende.

Da han vokste opp i en fattig del av ferieøyen Madeira, var fotballen den store lidenskapen. Men som 11-åring sto han ved et veiskille. Det endte med at han måtte forlate familien, og flytte til Lisboa for å begynne på fotballakademiet til Sporting.

– Fotball har gitt meg alt, men det førte meg langt hjemmefra før jeg var klar for det. Det var den tøffeste tiden i livet mitt, har han sagt.

– Jeg er sikker på at det føltes umulig for foreldrene mine å gjøre det.

I det samme intervjuet fortalte også Ronaldo om det som kan ha vært første steg mot en beryktet fysikk. Etter å ha blitt fortalt av mange at han var for liten og tynn, tok han grep.

– Jeg bestemte meg som 11-åring. Jeg visste at jeg hadde mye talent, men bestemte meg for å jobbe hardere enn alle andre. Jeg begynte å snike meg ut av rommet mitt på natten og trene. Jeg ble sterkere og raskere, fortalte Ronaldo.

Har du lyst til å lese deg opp om VM? Da bør du lese denne:

Les også

Slik vurderer Lars Tjærnås alle VM-lagene

Odion Ighalo (28) – Nigeria:

Den nigerianske spissen var en sensasjon i Premier League i 2015/16-sesongen. 28-åringen scoret 15 mål for Watford. Nå håver han, etter rapportene, inn to millioner i uken for spill i Kina. Men det var ikke alltid glamorøst for spissen.

I et intervju med den britiske avisen Daily Mirror, fortalte nigerianeren i 2016 om den tøffe oppveksten, og de ekstraordinære tilstandene han trente i som ung og lovende i storbyen Lagos i Nigeria.

– Jeg kom fra gettoen. Der var det ikke elektrisitet 24 timer om dagen, dårlig vann, dårlige veier og det var et tøft nabolag. Vi pleide å sparke gamle bokser, plastflasker og noen ganger til og med appelsiner rundt i gatene barbente, sa Ighalo om sine første år som fotballspiller.

Odion Ighalo, her i duell med Englands Kyle Walker, er en viktig brikke for Nigeria.

Det var ikke bare manglende fasiliteter som var vanskelig for Ighalo. Det kunne også være livsfarlig.

– Jeg vil aldri glemme hvor jeg kom fra. Mitt første lag, Olodi Warriors, pleide å spille på en gressbane, kjent lokalt som «Maracanã», men det var en stor, åpen slette. På det ene hjørnet var det gutter som solgte marihuana, og de ble alltid jaktet av politiet. Vi kastet oss ned på bakken da vi hørte lydene av skudd, og så fortsatte vi treningen.

PS: Odion Ighalo har fortid i norsk fotball. Han scoret sitt første profesjonelle mål som 18-åring, for Lyn mot Viking. Han var senere nær å ende opp i Brann, men ble til slutt solgt til italienske Udinese.

Mohamed Salah (25) – Egypt:

Han har tatt Liverpool med storm med sin vanvittige debutsesong i den britiske storklubben. Veien til europeisk toppfotball har vært en lang reise for Salah. Bokstavelig talt.

Egypts store helt vokste opp i en liten landsby, et godt stykke utenfor hovedstaden Kairo. I ungdomstiden måtte han bruke timevis på bussen i jakten på sin store drøm om å bli fotballstjerne.

Mohamed Salah var den store helten da Egypt kvalifiserte seg for VM. Nå holder landet pusten i vente på om storscoreren blir klar for åpningskampen mot Uruguay. Han ble nemlig skadet i Champions League-finalen i slutten av mai.

I tre-fire år, fem dager i uken, brukte han fire-fem timer til trening – hver vei. Han startet på skolen 07, men allerede to timer senere måtte han starte veien mot trening med laget i Kairo.

– Jeg dro klokken 09 om morgenen og jeg var på feltet i 14-tiden. Treningen startet alltid klokken 15.30 eller 16. Treningen var ferdig i 18-tiden og jeg var hjemme i 22–22.30-tiden. Så handlet det om å spise, sove og gjøre det samme dagen etter, fortalte Salah i et intervju med Liverpools offisielle hjemmeside i desember.

– Jeg tok ikke bare én buss. Jeg måtte skifte buss, tre, fire og fem ganger bare for å komme meg til treningen. Og så måtte jeg gjøre det samme på vei tilbake.

Vil du lese mer om Egypts superstjerne? Les denne:

Les også

Da familiens hus ble robbet, valgte storscorer Mohamed Salah å gi tyven penger

Luka Modric (32) – Kroatia:

Kroatia- og Real Madrids midtbaneelegant har en spesiell historie.

– Et mirakel, skrev The Guardian om Real Madrid-stjernens vei til toppen. Avisen har tatt for seg kroatens utfordrende oppvekst. Den inneholder drapet på bestefaren Luka Modric, krig og en flyktningleir som hjem.

Kroatia var krigsherjet tidlig på 90-tallet. Hjemstedet til Luka Modric bærer fortsatt preg av konfliktene som pågikk i landet. Da Kroatia erklærte seg selv selvstendig, ble det bråk. Kroatiakrigen varte fra 1991 til 1995. Det fikk store konsekvenser for familien Modric. Bestefaren ble drept da han var ute på tur.

Oppveksten var ikke lett for Luka Modric (til høyre). Men han har gått gradene. Fra kroatisk fotball, til stjerne i Tottenham, til å være Real Madrid-spiller og regnet som verdens kanskje beste midtbanespiller.

Da grusomhetene inntraff, var Luka Modric bare seks år gammel. Han og familien tok tilflukt i en flyktningleir i Zadar, en by cirka seks mil fra der Modric og familien vokste opp. Utenfor herjet krigen.

– Vi var alltid redde, det er det jeg husker best. Tusenvis av granater, skudd fra fjellene rundt, det falt ned på banen de årene, og vi løp alltid om kapp til sikkerhet. Fotball var vår måte å rømme fra virkeligheten, har Tomislav Basic sagt.

Han var en av de første trenerne til Luka Modric, i NK Zadar.

Krigen endte, men selv om de var ute av fare, vokste Modric og familien opp i fattige kår. De flyttet til en annen leir i Zadar. De kunne flyttet tilbake til landsbyen de kom fra, men valgte å bli så unge Luka kunne oppfylle drømmen om å bli fotballspiller.

Les deg opp om det som kan bli VMs store kometer:

Les også

Vil du bli VM-eksperten i vennegjengen? Disse spillerne bør du kjenne til.

Lionel Messi (30) – Argentina:

For Lionel Messi har det vært en annen kamp som kunne endt karrièren tidlig. Han var ekstraordinær med ballen, men led av en sjelden sykdom som gjorde at han ikke vokste som han skulle. Han trengte innsprøytninger av hormoner. Det kostet penger. Mye mer enn familien til Messi hadde råd til. Heller ikke storklubben River Plate, som var interessert i talentet, hadde råd. Da kom Barcelona på banen.

Lionel Messi sendte Argentina til VM nærmest på egen hånd. Nesten alt ansvar hviler på Barcelona-stjernen i hans jakt på VM-trofeet.

Messi flyttet til den spanske storbyen allerede i 2001, som 13-åring. Sykdommen var tatt hånd om, om som 14-åringen var hormonbehandlingen ferdig.

Men det var også andre utfordringer for unge Messi. Moren og søstrene flyttet tilbake til Argentina, og Lionel ble boende med faren sin. Han slet med hjemlengsel. Stille av natur, trodde flere av lagkameratene at han var stum. Men Messi lot beina snakke.

Han raste oppover i gradene i storklubben, og som 17-åring ble han klubbens yngste spiller noensinne da han fikk debuten mot Espanyol.

Resten er som man sier historie.

Jakub Blaszczykowski (32) – Polen:

Få spillere i VM har opplevd noe så traumatisk som polske Jakub Blaszczykowski. Hver gang Wolfsburg-spilleren scorer, peker han opp mot himmelen. Det gjør han for å minnes moren, som døde i armene hans i 1996, da Jakub var 10 år gammel.

Jakub Blaszczykowski (oppe) og Robert Lewandowski er Polens to største fotballstjerner.

Hun ble knivstukket av faren, som ble dømt til 15 år i fengsel.

– Mamma døde i armene mine. Hun tok tre åndedrag, og så var det ikke noe mer. Bare stillhet, fortalte han i selvbiografien «Kuba».

– Jeg hadde ingen å snakke med om problemene, jeg ville ikke gå på skolen eller på trening, har Blaszczykowski sagt om tiden etter drapet.

I boken står det også om at den polske stjernen var inne på tanken om å ende alt som 14-åring. Han var et stort fotballtalent, men i perioder sluttet han å drive med idrett.

Men onkelen, tidligere fotballspiller Jerzy Brzeczek, overtalte ham. Det er nok Jakub Blaszczykowski glad for i dag. Han har hatt en strålende karrière, med spill i blant annet Borussia Dortmund, Fiorentina og Wolfsburg. I VM runder han også 100 landskamper for sitt Polen.

Her kan du lese mer om historien hans:

Publisert: