Her er 22 navn som gjør Vikings akademi-sjef stolt

I løpet av de fire siste årene har Viking-akademiet levert 22 spillere til toppfotballen.

Her er alle de 22 spillerne som har vært i Vikings akademi de siste fire årene - og som har spilletid i toppfotballen.
 • Stig Nilssen
  Stig Nilssen
  Journalist
Publisert: Publisert:

SR-BANK ARENA: - Det er gode tall. Vi er stolte over å ha vært med på reisen og fått så mange ut i toppfotballen, men streber etter flere og enda bedre spillere, sier Mats Ullereng til Aftenbladet.

Siden 2017 har han vært utviklingsleder for akademiet i Viking. Det vil si at han er øverste ansvarlige for det meste som handler om rekruttering og skolering av talenter i klubben.

Og det er ikke småtteri.

14 heltidsansatte trenere

I løpet av de siste årene har Viking tatt store steg når det kommer til profesjonalisering, struktur og helheten i utviklingsarbeidet. 14 heltidsansatte trenere er tilknyttet lagene med spillere fra 12 til 19 år. Alt er nå lokalisert på SR-Bank Arena hvor lagene trener 5–6 økter i uken.

I tillegg har Viking tre «Rygerlag». Det er klubbens regionale satsing hvor de fremste talentene fra 12–14 år kommer til Jåttåvågen for å trene to ganger i uken. Legger du til at Viking gratis driver trenerutvikling for trenere av 7–9-årslag i 16 klubber i distriktet, ser du konturene av en rød tråd som favner bredt.

Spillerne på G15-laget og oppover har tilgang på keepertrener, fysisk trener, hovedtrener, assistenttrener, toppspillerutvikler og analyse.

I faktaboksen under her kan du se den komplette oversikten over hvem som jobber med hva i akademiet.

Årlig bruker Viking rundt 7 millioner kroner på akademiet, men nettokostnaden blir langt mindre etter at inntektene som fra for eksempel fotballskoler og subsidiene fra Norsk Toppfotball er bokført.

Vikings utviklingsleder Mats Ullereng er veldig godt fornøyd med hvordan det jobbes i klubben, men understreker at de skal bli enda flinkere på flere områder.

Ett av målene er at minimum 25 prosent av spilletiden på A-laget skal fylles av lokalt utviklede spillere. Et annet er at 1–3 spillere fra akademiet årlig skal tas opp i A-stallen.

– Ingen motsetning

Hovedmålet er å utvikle spillere som presterer for A-laget. Deretter skal de selges - når tiden er riktig.

– Vi jobber hele tiden for å forbedre oss. Fysisk og medisinsk oppfølging er det neste steget vi skal ta. Akkurat nå er alle trenerne på et mentaltreningskurs. Der skal vi bli skarpere, sier Ullereng og legger til at han er enormt imponert over innsatsen de ansatte i akademiet legger ned for å gi lokale talenter best mulig forutsetninger for å lykkes.

For klubber som Viking finnes det to måter å tjene de store pengene på. Det er spillersalg og sportslig suksess ved å kvalifisere seg for et gruppespill i Europa. De andre inntektene fra sponsorer, publikum og TV-avtalen er nokså stabile.

Kristian Thorstvedt (t.v) regnes som delvis utviklet av Viking. Adrian Pereira ble tatt opp fra klubbens akademi i 2019. De to har gitt Viking rundt 25 millioner kroner i salgsinntekter. Her fra banketten etter cupfinaleseieren i 2019.
Les også

I dette rommet tok Viking-trenerne grepet som spillerne hyller

– Hvordan ser dere på balansen mellom å beholde de beste spillerne for å oppnå sportslig suksess vurdert opp mot å selge dem for å sikre inntekter?

– Det er ingen motsetning der, det går an å kombinere dette. Vi har ikke like mye penger som de utenlanske klubbene, men må helst være smartere. Det aller viktigste er at A-laget presterer så godt som mulig, svarer Ullerenga.

40 millioner inn på to år

De to siste årene har Viking tjent store penger på spillerlogistikken. Salgene av Henrik Heggheim, Adrian Pereira og Kristian Thorstvedt har gitt rundt 40 millioner kroner i kassen.

Simen Kvia-Egeskog (18) er den siste egenutviklede spilleren som har fått spilletid på A-laget. I sommer skrev han sin første kontrakt med klubben og utviklingsleder Mats Ullereng (t.h).

Heggheim-tilfellet er et prakteksemplar på hvordan Viking skal drive butikken sin. Midtstopperen kom til klubben som 5-åring og har vært igjennom alle nivåene på akademiet. For et par uker siden betalte danske Brøndby 16 millioner kroner for ham.

– Det er også tall vi er veldig fornøyde med, og som viser hvor viktig del av forretningsmodellen akademiet er, påpeker Ullereng.

Les også

Han skulle på ferie og ventet på boarding da telefonen ringte. Det endret alt for Viking-spilleren

Kroner i kassen er én ting, men akademiet har også levert i kvantitet. I løpet av de fire siste årene har 22 spillere med en fortid i Viking-akademiet vært på banen enten i 1. divisjon, eliteserien eller europeiske klubber.

 • Mathias Bringaker (1997)

  Klubber: Viking, Start, Sandnes Ulf

 • Julian Ryerson (1997)

  Klubber: Viking, Union Berlin

 • Amund Wichne (1997)

  Klubber: Viking, Start

 • Jostein Ekeland (1997)

  Klubber: Viking, Sandnes Ulf

 • Stian Michalsen (1997)

  Klubber: Viking

 • Sondre Norheim (1997)

  Klubber: Bryne

 • Jonas Pereira (1998)

  Klubber: Viking, Grorud

 • Kristian Sirum Novak (1998)

  Klubber: Grorud, Jerv

 • Jens Husebø (1999)

  Klubber: Ull/Kisa

 • Lasse Berg Johnsen (1999)

  Klubber: Viking, Tromsdalen, Raufoss, Randers

 • Erik Arnebrott (1999)

  Klubber: Tromsdalen

 • Kristian Thorstvedt (1999, delvis utviklet)

  Klubber: Viking, Stabæk, Genk

 • Herman Haugen (2000)

  Klubber: Viking, Ull/Kisa, Raufoss

 • Sander Amble Haugen (2000)

  Klubber: Strømmen

 • Chris André Formoe (2000)

  Klubber: Sandnes Ulf

 • Matteo Vallotto (2000)

  Klubber: Sandnes Ulf

 • Henrik Heggheim (2001)

  Klubber: Viking, Brøndby

 • Harald Nilsen Tangen (2001)

  Klubber: Viking, Tromsdalen, Åsane

 • Sondre Auklend (2003)

  Klubber: Viking, Åsane

 • Simen Kvia-Egeskog (2003)

  Klubber: Viking

 • Kristoffer Paulsen (2004)

  Klubber: Viking

I 2014 var Henrik Heggheim (nummer fire fra venstre bak) en av flere spillere som deltok på en tredagers samling på Vikings elitefotballskole. Midtstopperen har vært i klubben siden han var fem år - og ble i sommer solgt for 16 millioner kroner til Brøndby. Første rekke liggende fra venstre: Rebekka Danielsen, Victor Gabrielsen, Kristian Knarvik, Kasper Gade og Bjørn Dirdal. Andre rekke på kne fra venstre: Mikkel Kvinnesland, Daniel Nyberg, Erik Aaberge, Henrik Heggheim og Elias Dahle.

– Det jobbes sykt bra

– Det jobbes sykt bra i akademiet. Det er dedikerte og utdannede folk over hele linjen. Mitt inntrykk er at alt har blitt bedre i løpet av årene som har gått siden jeg kom tilbake til Viking, sier Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim.

– Det er også en fordel at hele virksomheten er flyttet til SR-Bank Arena. Det gjør at vi rundt A-laget kan være tettere på og følge bedre med på hva som skjer. Strukturen har blitt mye bedre. Vi er én klubb nå, legger han til.

I år har en akademispiller som Harald Nilsen Tangen imponert og tatt sin plass på laget. Like bak lurer Simen Kvia-Egeskog (18) og Åsane-utlånte Sondre Auklend.

– Bjarne Berntsen våget å satse på unge, lokale spillere. Det samme føler jeg Morten Jensen og jeg gjør. Vi bruker dem, sier Lunde Aarsheim.

Viking har fått fem stjerner

I mange år har Vålerenga vært den eneste klubben i landet som har hatt fem stjerner i Norsk Toppfotballs klassifiseringssystem for spillerutvikling. Det vil si at de jobber på en måte som tilfredsstiller og oppfyller alle kravene for å nå høyeste score.

Ettersom Viking ikke har hatt en dedikert og egen stilling til en sportssjef, har klubbens akademi ikke kunnet oppnå mer enn fire stjerner. Nå som Erik Nevland er på plass i jobben, har også Viking blitt oppjustert til maks poeng i form av fem stjerner.

– Det er et tydelig kvalitetstegn som også gir større subsidier fra Norsk Toppfotball (klubbenes egen interesseorganisasjon). Det har irritert meg lenge at Vålerenga har tronet alene på topp med sine fem stjerner. Det var godt å få den siste på plass, sier utviklingsleder Mats Ullereng.

Publisert:
 1. Viking FK
 2. Fotball
 3. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt24156349212851
2Molde24145557282947
3Viking2413564941844
4Rosenborg24126649301942
5Kristiansund2412393033-339
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen