Norge uten mål, sjanser og VM-mulighet etter tap mot Nederland

ROTTERDAM (VG) (Nederland – Norge 2–0) Det blir hverken direkteplass eller playoff til Qatar-VM for Norge. Forsvarsdemningen brast etter 84 minutter i Nederland.

Publisert: Publisert:

Da ble en kjapp nederlandsk vridning fra venstre mot høyre, der Tottenham-spiller Steven Bergwijn til slutt banket ballen i nettaket bak en sjanseløs Ørjan Håskjold Nyland, selve nådestøtet for Norges VM-mulighet.

På overtid økte «Oranje» til 2–0 etter kontring etter en sjelden norsk corner, der samme Bergwijn kom i full fart alene mot Nyland og trillet til Memphis Depay som plasserte inn den andre.

Men da hadde det norske håpet allerede svunnet hen. Det hjalp aldri at landslagssjef Ståle Solbakken gjorde et taktisk grep med formasjonsendring fra 4–5–1 til 3–4–3 med et drøyt kvarter igjen av ordinær tid. Ingen sjanser skapt var fasit etter 90 pluss tillegg – mot hollendernes seks.

– Vi var enige om å følge planen vi hadde og den fulgte vi. Visste hele tiden hva det andre resultatet var. Planen var å skulle skifte til 3-5-2 eller 3-4-3 med et kvarter igjen for å sette inn støtet, men vi var slitne og tomme krefter. Det er ikke at gutta ikke vil eller klarer, men vi gikk tom for krefter, sier Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Tyrkias 2–1-seier i Montenegro ga Norge heller ingen hjelp.

– Jeg er helt sikker på at vi kvalifiserer oss i neste kvalik. Vi må huske at det har vært en kvalik der vi har hatt mange ting mot oss, sier Solbakken, og trekker frem skader, forfall, corona og restriksjoner som eksempler.

Kaptein Martin Ødegaard var en skuffet mann etter kampen.

– Det er selvfølgelig frustrerende. Vi hadde tro og håp om at vi kunne klare det. Vi henger lenge med, men så sprekker vi litt vel mye opp når vi skal gå frem for å prøve å få en scoring. Det er blytungt. Det er en tung gjeng som sitter inne nå. Tungt, sier han til TV 2.

– Det er tungt når det ryker igjen. Hadde troen på at det skulle gå igjen. Men jeg føler vi er inne på noe og bygger noe bra. Det er en spennende gjeng og jeg tror vi skal klare målet om mesterskap. Men det er tungt nå og den svir den her, altså, sier Ødegaard.

Grafikk: Sofascore.com

I VGTV-studioet mener ekspertene Norge ikke var gode nok.

– Det måtte bli sånn mot slutten. Hvis vi er ærlige, er vi faktisk ikke gode nok. Når vi ikke klarer å slå Latvia hjemme, tar ett poeng mot Tyrkia og ett mot Nederland, er vi ikke gode nok, sier tidligere landslagshelt Kjetil Rekdal i VGTV-studioet etter kampen.

– Jeg er litt overrasket, eller litt skuffet, over at vi var så sjanseløse. Nederland gjorde akkurat som de ville, sier fotballeksperten Joacim Jonsson.

Tidligere landslagskaptein Rune Bratseth er enig med VGTV-ekspertene.

– I dag er vi rett og slett ikke gode nok i en litt rar fotballkamp der begge lag er avventende lenge, sier Bratseth til VG:

– Denne kvaliken ble ikke tapt her. Den ble tapt mot Latvia hvor vi dårligere enn på lenge. Men det har jo skjedd et eller annet. Det har vært en mentalitetsforandring i noen kamper.

– Hvor mye har det å si at Haaland har manglet?

– Landslaget har gjort gode kamper uten Haaland, men man savner en av verdens beste spisser. De savnet han da de slet mot Latvia. Han var jo ikke klar, men Haaland kommer tilbake og blir er fantastisk å følge også på landslaget.

En som nok var glad for å slippe et møte med Haaland er Nederlands forsvarsstjerne Virgil van Dijk.

– Det er fortjent. Vi gir ikke bort noe. Vi fikk noen gode muligheter. Mye kunne sikkert gå bedre, men i kveld handlet det om ett resultat: Qatar, sier Van Dijk til NOS etter kampen.

Les også

VG-børsen: Ødegaard ledestjernen da Norge sprang som gale

For med tyrkisk 2–1-seier i Montenegro, betyr resultatet i Rotterdam at Norge blir nummer tre i gruppen.

På et nært folketomt og musestille De Kuip var de blå setene dekorert med oransje plastflagg, og under det skrå taket hørtes ekkoet av Ståle Solbakkens rop om «avstander!». Der hørte spillerne hans etter: Mellomrom eksisterte ikke på Feyenoords arena, og nederlenderne svingte ballen fra side til side mens de norske lagdelene skjøv etter.

1. omgang var akkurat som ventet: Nederlandsk spill, norsk motspill, gult på Morten Thorsby og oransje farligheter.

Barcelona-stjernen Memphis Depay hadde sjansene: Først et langskudd som suste utenfor, deretter en heading rett på Ørjan Håskjold Nyland. Norges keeper sto godt plassert på de øvrige avslutningene og plukket det som kom.

INGEN TUR TIL VM: Ståle Solbakken måtte gå ut av De Kuip uten en VM-billett.

Fremover greide ikke Norge å få til noe før pause: Thorsby vant noen baller, Sørloth ga og tok juling i duellene med Nederlands stjernestopperpar og Moi Elyounoussi prøvde å drible. Ingenting førte til noe, og ute til høyre lå Glimt-vingen Ola Solbakken i sin første landskamp fra start. Etter 25 minutter satt man med følelsen av begge de norske Solbakkene hadde hatt like få touch på ballen.

Derfor ga det mening at Ståle tok av Ola til pause, det samme med Thorsby. Jens Petter Hauge (tatt av igjen med King i det 74. minutt da Norge byttet formasjon) og Kristian Thorstvedt ble erstatterne.

Sistnevnte sto for det første skikkelige norske forsøket i matchen da han skjøt utenfor med høyre fra skrått hold etter et langt innkast fra Mathias Normann etter 55 minutter.

Nederland presset ikke Norge like mye som i første omgang i første halvdel av den andre, men likevel var veien lang til Jasper Cillesens mål.

Den første norske corneren kom etter 70 minutter og ble slått rett på en vertspanne. Kort tid senere tok Ståle Solbakken grep og la om til trebackslinje med Stian Gregersen som ekstra midtstopper. Joshua King inngikk sammen med Sørloth og Elyounoussi i en trio på topp, mens Norges bestemann Martin Ødegaard la seg i en «regista-rolle» sentralt på midten.

Effekten uteble da Nederland spilte seg til 1–0 og løp inn 2–0. Dermed forlenges den vonde rekken som nå teller 70 år siden forrige norske borteseier i Nederland. Siden har ikke Norge scoret på syv oppgjør på hollandsk flatjord og har 0–26 i målforskjell.

Gruppevinner Nederland går direkte til VM, toer Tyrkia spiller playoff i mars neste år, mens Norge reiser hjem med svarteper.

Publisert: