Hun kan bli historisk: – Kvinner får ikke samme sjanser som menn

Ingen kvinne har noen gang vunnet et offisielt galoppderby i noe land. En norsk 26-åring kan bli den første.

Vanessa Ryall og High As A Kite har et meget godt utgangspunkt i Norsk Derby.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vanessa Ryall er jockeyen som kan sette galoppsporten på hodet søndag. I idretten der menn og kvinner konkurrerer sammen blir hun pekt på som en av favorittene i Norsk Derby på Øvrevoll.

Hoppen High As A Kite er oppkalt etter den norske musikkgruppen med vokalist fra Ålesund, er franskfødt og kjøpt som åring på auksjon i Deauville, Normandie. Trener er Jan Bjørdal (61), Vanessa Ryalls stefar.

Han gir henne en supersjanse, fordi han kunne valgt stjernejockeyer med helt andre merittlister.

– Jeg kunne ikke ta fra henne denne sjansen. Hun er en del av vårt team og vår satsing, sier Bjørdal.

– Målet er å vinne, og jeg gleder meg veldig. Eller rettere sagt, jeg både gleder og gruer meg, sier Ryall selv.

Jockeyen har dobbelt pass

Hun er født i Norge, har mor fra Tønsberg og amerikansk far som døde i en bilulykke da hun var fem år. Moren møtte Bjørdal, de flyttet til Elverum der han ble stutteribestyrer for Johan C. Løken, politiker og gårdbruker.

– Jeg drev litt med ridning, men var mest opptatt av sprangridning. Dessuten spilte jeg håndball og fotball, forteller Vanessa Ryall.

De har et godt forhold, hun og hoppen. Vanessa Ryall koser med treåringen.
Les også

Toppjockeyen Espen Ski fikk tre hjerneblødninger da han falt av hesten. Det førte ham til kunsten.

Nå bor hun i perioder på Stranda på Sunnmøre, der Bjørdal kommer fra, og ellers i Lake Worth, Florida. Stefaren betalte jockeyutdannelsen på North American Racing Academy i Kentucky, slik at Ryall kunne lære seg å bli en dyktig jockey.

– Jeg jobber med løpshester på et treningssenter for galopphester. Det er omtrent 40 staller der med mange ulike typer trenere. Jeg arbeider som treningsrytter og skaffer meg erfaring med forskjellige hester. Selv har jeg en avdanket fullblodshest og en treåring.

– Det er få kvinner i dette yrket. Hva er årsaken?

– Vi vet at det er flere kvinner enn menn som er opptatt av hest. Dessuten er det et flertall amatørjockeyer som er kvinner. Men når jeg rir i USA, merker jeg at det fremdeles er mange fordommer mot kvinner. Det går på at vi ikke er sterke nok. Dermed får ikke kvinnene de samme sjansene som menn.

Tallene støtter henne. Ifølge CNN var Diane Crump den første kvinnen som i 1970 deltok i det amerikanske derbyløpet. Siden har kun fem kvinner totalt fått slikt innpass.

På Norsk Derby i fjor var det ingen kvinner til start, i år er det to av 15 totalt. Den andre er jevngamle Anna Pilroth (26) fra Sverige på hoppen Silence Storm.

Les også

Like etter tapet for Rosenborg fikk Ajax en invitasjon fra Petter Northug

Vanessa Ryall vurderer å komme hjem fra USA, for å satse på hest sammen med stefaren.

Så nær, men ikke nær nok

Yvonne Durant (49), Norges beste og en av verdens beste kvinnelige jockeyer gjennom tidene, kom på 2.-plass i derbyløp både i Norge og Sverige. På Øvrevoll er hun i historiebøkene sammen med Pascolina Pinto og Trine Langvad, som også har endt opp like bak vinneren.

Under fjorårets derbyløp sa Durant følgende:

– Jeg tror at kvinner alltid blir dyttet ned med forklaringen at de er for svake. De får ikke sjansen til å bevise det motsatte.

Nå mener hun at det er mye som peker på at det går riktig vei.

– I min tid var det slik at kvinner fikk færre muligheter. Jeg ser at alt handler om kvalitet. Jeg tror ikke trenere og eiere tenker på om det er menn eller kvinner, hvis bare jockeyen er god nok. Det jockeyen trenger er oppbacking av en trener som står bak.

Helt fra hun vant sitt første løp som 15-åring i 1985, til hun ga seg i 2011, ble det snaue 500 seire. Hun hadde lange opphold, men da hun kom tilbake siste gang red hun 15 løp og vant ni.

– Og nå er jeg tilbake som trener igjen, med to hester til start søndag, forteller Durant.

Les også

Regelverket har fått massiv kritikk etter Johaug-dommen. Nå svarer WADA.

Venter på en norsk jockey

Dersom Vanessa Ryall og hoppen galopperer til førsteplass, brytes ikke bare en barrière i hele verden, men enda en i Norge: Ingen norsk jockey har vunnet Derby på Øvrevoll siden 1968, da vant avdøde Arne Wikstrøm på St. James’s.

Ryall har ridd 43 vinnere i USA og tre på Øvrevoll, men mannfolkene står i kø for å bryte mållinjen først på hesteryggen søndag:

Carlos Lopez sitter på Spitzbergen, med Niels Petersen som trener. Petersen vant Derby i fjor med Our Last Summer. Lopes vant årets utgave av Svenskt Derby.

Den tredje forhåndsfavoritten er Silver Falcon, eid blant andre av kjendismegler Jan Petter Sissener, dagens styreformann i Norsk Rikstoto.

Vanessa Ryall er på ingen måte skremt på forhånd.

– Men hvis jeg lykkes på Øvrevoll, vil det bli helt uvirkelig.

Publisert: