I helgen skrev han seg inn i historiebøkene. Nå er Riiber et av Norges største gullhåp i VM.

– Jeg har ennå ikke gjennomført en perfekt konkurranse, sier 21-åringen.

Den ferske vinneren av verdenscupen sammenlagt landet på Gardermoen mandag ettermiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Ti seire i verdenscupen. Seier sammenlagt allerede 3. februar. Jarl Magnus Riiber er klar over at nordmenn nå bestiller VM-gull fra den kanten.

Han er en av Norges store gullkandidater i VM på ski. Kombinertløperen fra Oslo har vært helt «umulig» denne sesongen. Selv mener Riiber at han bare har gjennomført to gode konkurranser denne sesongen.

Likevel har han vunnet ti stykker og har allerede avgjort verdenscupen sammenlagt. Han har skrevet seg inn i historiebøkene som den første nordmannen på 20 år som vinner verdenscupen i kombinert.

Jarl Magnus Riiber jubler etter seieren i Klingenthal søndag. Med denne seieren, hans 10. for sesongen, var han også vinner av verdenscupen sammenlagt allerede lenge før sesongene er over.

– Jeg er jo skihopper, og da skal jeg ha et større forsprang enn det jeg har hatt i mange konkurranser. Jeg skal jo egentlig ha ett minutts forsprang etter hopprennet, sier han.

Trening hjemme

Han kom mandag ettermiddag hjem til Norge for trening på Pellestova og Hafjell i passe antall høydemeter, slik at han er vel tilpasset konkurransene i rundt 1000–1200 meter høyde i Seefeld-VM om drøye 20 dager.

At han nå er en av Norges største gullkandidater sammen med Therese Johaug i ski-VM, tar han med knusende ro.

Jarl Magnus Riiber har lenge vært svært sterk i hoppbakken. Han mener jo at han er god nok hopper til å at han egentlig bør ha ett minutts forsprang etter hoppingen.

– Jeg er nok den som legger mest press på meg selv uansett. Men får jeg til gode skihopp og har en god dag, så er det gullsjanser. Jeg har jo ennå ikke gjennomført den perfekte konkurransen, sier Riiber.

21-åringen fra Heming har lenge vært et av de største vintersportstalentene i Norge. Men han har ikke vært heldig i de store mesterskapene.

Da han var i ferd med å finne den skikkelig gode formen før Lahti-VM i 2017, skadet han seg. Skulderen gikk ut av ledd under en konkurranse. Det ble ingen VM-deltagelse.

Forbannede fjerdeplasser

Revansjen skulle komme i Pyeongchang-OL i fjor. Den kom ikke. To fjerdeplasser i de individuelle konkurransene var skuffende.

– Hadde jeg reist fra Pyeongchang med to OL-gull i stedet, hadde jeg trolig ikke gjort de nødvendige justeringene i treningsopplegget som har gjort meg bedre nå. De fjerdeplassene tente meg ekstra før denne sesongen.

Det er 6. februar 2016 og 18-åringen Jarl Magnus Riiber har vunnet sin første verdenscupseier på sin hjemmearena i Holmenkollen. Det skulle gå to og et halvt år til neste gang han vant et verdenscuprenn i desember 2018 på Lillehammer. Siden har han ikke sett seg tilbake.

Håvard Klemetsen er mangeårig kombinertutøver, nå er han leder og trener for norske kombinertløpere. Han er en av mange som har latt seg imponere.

– Jeg tror mange ikke skjønner helt hvilken prestasjon Riiber har stått for. Han har hatt vedvarende høyt nivå både på hopping og langrenn. Det er imponerende. Han er en sulten og nysgjerrig utøver som når langt, sier Klemetsen som var med da Riiber avgjorde verdenscupen i tyske Klingenthal søndag.

Stor stjerne noen steder

Mens norske langrennsløpere knapt tar på seg skiene uten at de blir gjenstand for oppmerksomhet i Norge, glir kombinertutøverne mer anonymt gjennom hverdagen i Norge.

Slik er det ikke lenger sør i Europa.

– Det er en stor kontrast mellom Norge og Tyskland. Her henger fansen utenfor hotellet på jakt etter autografer og det blir mange intervjuer. Sånn sett så var verdenscupen i Granåsen nylig en liten skuffelse, sier Riiber.

– Han er en stor stjerne flere steder, blant annet i Mellom-Europa, slår Klemetsen fast.

Jarl Magnus Riiber blir trolig en stor stjerne i Norge også – dersom det blir gull i Seefeld.

Publisert: