Fem dager i Nederland: Ødegaard har allerede satt klubbrekord

Utenfor banen bidro han til rekord umiddelbart. På banen får Martin Ødegaard (19) drømmerollen for Vitesse. Til gjengjeld stilles det krav.

Her kommer Martin Ødegaard inn til sin debut for Vitesse.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

AZ Alkmaar–Vitesse 0–0

ALKMAAR: Kampklokken viste 74:13 da Ødegaard kom inn til sine første spilleminutter for Vitesse.

I det lille hjørnet med Vitesse-supportere på AZ Alkmaars stadion steg forventningene.

Ødegaard fikk ikke satt sitt preg på den målløse kampen, men klubben håper dette likevel var begynnelsen på et lite eventyr med en norsk 19-åring i sentrum.

– De var veldig tydelig på at de ville bruke meg og hvordan. Det ble avgjørende, sier Ødegaard til Aftenposten etter debuten.

Satte klubbrekord

Allerede før han hadde tatt på seg Vitesse-drakten, bidro han til en klubbrekord.

Aldri før har Vitesse skapt så mye engasjement i sosiale medier som med postene om Ødegaard-signeringen, sier klubbens medieansvarlig til Aftenposten.

– Folk her er begeistret for Ødegaards retur. Vi har ikke så mange artister lenger, sier Jeroen Kapteijns. Han følger nederlandsk fotball og Vitesse tett som journalist i De Telegraaf, landets største avis.

Den nederlandske æresdivisjonen har sunket ned til 14.-plass på UEFAs rangering.

Stjernene forsvinner tidligere enn før, færre går rett til de mektigste klubbene, og avstanden til de største, stadig rikere ligaene øker.

I det bildet er Ødegaard en som tiltrekker seg oppmerksomhet, en det stilles forventninger til.

Les også

Ødegaard har fortsatt god tid. Disse 20 stjernene viser hvorfor.

Martin Ødegaard måtte starte kampen på benken.

Får sentral rolle

Da Ødegaard forlot Nederland etter forrige sesong, trodde de færreste at han ville vende tilbake.

Han var med på Real Madrids sesongoppkjøring, og det var ventet at han ville ende opp på lån i en annen spansk klubb. Men valget falt på Vitesse fra byen Arnhem øst i Nederland.

At det ble utfallet, handler mye om rollen Ødegaard er tiltenkt i laget.

Den nye treneren, Leonid Slutskij, lette etter en kreativ spiller til tierrollen, den sentrale playmaker-posisjonen. Det var Ødegaard han ville ha.

– Jeg kan spille i forskjellige posisjoner men det er der jeg trives best. Det er der man får mest ballkontakt og har flest alternativer, forklarer Ødegaard.

Fem dager i klubben var for lite til å sikre startplass for Ødegaard. Men da han kom inn, gikk han rett inn i den sentrale rollen. Da var det allerede tre nordmenn på banen.

Landslagskameratene Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte som vanlig fra start for AZ. Og Bjørn Maars Johnsen kom inn som AZ-spiss og skapte trøbbel.

Johnsen fikk en gedigen sjanse med hodet, men ballen føk så vidt over.

– Jeg burde scoret, men neste gang går den kanskje inn, sier Johnsen.

Heller ikke Ødegaard greide å forhindre kampen fra å bli scoringsløs.

Han beskriver innhoppet som «mye lange baller og få ballberøringer», men sier det var fint å komme i gang.

Oppsøker ikke rampelyset

Halvannen time før kampstart ankom Vitesse-lagbussen Alkmaars stadion, en halvtimes kjøring fra Amsterdam.

Slutskij steg ut i front. Så kom spillerne på rad og rekke.

Til slutt dukket Ødegaard opp, som en av de siste. Musikk på øret. Målrettede skritt mot inngangsdøren. Og blikket mot bakken, vekk fra de ventende kameralinsene.

Ødegaard oppsøker ikke rampelyset. Det er ikke der han trives. Men hvis alt går etter planen, er det ham mye skal handle om på banen denne sesongen.

Martin Ødegaard på vei inn på AFAS Stadion halvannen time før kampstart.

– Skapte mer enn tallene tilsier

Der skal han fylle tomrommet etter den engelske 19-åringen Mason Mount, som briljerte på utlån fra Chelsea sist sesong, men som nå er på lån i Derby.

Mount banket inn ni mål, og han leverte åtte målgivende pasninger. Det er målpoeng-tall Ødegaard måtte se langt etter fra sin høyrekantrolle i Heerenveen. Forrige sesong var beholdningen to mål og én assist.

Heerenveen-kjennere mener imidlertid at Ødegaard fikk dårlig betalt.

– Han skapte veldig mye, selv om målpoengene ikke tilsier det, sier Nicolai Næss, som var lagkamerat med Ødegaard siste halvdel av sesongen.

Martin Ødegaard fikk debuten for Vitesse søndag.

– Der han må overbevise

Men det er ikke bare målpoeng som skilte Ødegaard fra Mount sist sesong. Ifølge statistikksiden WhoScored hadde engelskmannen syvende flest nøkkelpasninger (pasninger som leder direkte til skudd på mål) pr. kamp. Ødegaard var nummer 17 i ligaen.

– Ødegaard må levere på et høyere nivå enn han har gjort. Han vil bli målt etter Mount, som i mine øyne er kommet litt lenger i utviklingen, sier Lex Lammers, sportsredaktør i lokalavisen De Gelderlander, som følger Vitesse svært tett.

Også trener Slutskij har vært opptatt av dette. Ødegaard er tiltenkt en sentral rolle, men til gjengjeld stilles det krav. Nå handler det om å levere sluttprodukt.

– Det er der han må overbevise, fastslår Lammers.

– Hvis Martin kan innfri forventningene denne sesongen, ligger verden for hans føtter, sa sportsdirektør Marc van Hintum i forkant av kampen.

Les også

Bekreftet: Ødegaard klar for ny klubb

Opp og ned i Heerenveen

Forventningene var skyhøye også før han gikk til Heerenveen for halvannet år siden. Real Madrid-spilleren, stjerneskuddet som hadde vært jaktet av verdens største klubber, skulle slå ut i full blomst.

Det gikk ikke helt slik. I oppkjøringen til forrige sesong så det bra ut, og Ødegaard hadde en lovende høst. Men så ble han skadet før jul. Da han kom tilbake i februar, kom han ikke helt opp på nivået han hadde vært. Og så ble siste del av sesongen spolert av en ny skade.

Ballek under oppvarmingen for Martin Ødegaard.

Paul Thomas Clay kommenterer nederlandsk fotball for Viasat. Han beskriver Ødegaards Heerenveen-opphold som en «betinget suksess».

Men der Ødegaard i Heerenveen hadde høyrekanten som utgangsposisjon på banen, er planen at han nå skal få sjansen sentralt.

– Der må han bevise at han er verdt å satse på som playmaker. Han blir mer styrende for hvordan laget skal spille nå, sier Clay.

Det er også noe Ødegaard selv har bestemt seg for.

– Jeg har snakket om mål og assists. Jeg vet at jeg skaper mye utenom det, så jeg håper at jeg også får bedre uttelling på den biten, sier han til Aftenposten.

Mener mulighetene er større i Vitesse

Kommentatoren mener at det blir feil å si at Vitesse er et steg til siden.

– Det er et lite steg opp. Og det som er litt kult, er at han tester seg selv. Han kunne lett valgt det var han kjent med i Heerenveen, sier han.

I 2010 ble Vitesse den første nederlandske fotballklubben med utenlandsk eier. Det er de siste årene blitt etterfulgt av et ras av utlånsspillere fra Chelsea, og fotballforbundet i Nederland har to ganger etterforsket koblingene mellom klubben og Chelsea-eier Roman Abramovitsj. De har imidlertid ikke funnet noe ulovlig.

– Mulighetene i Vitesse er større. Før sommeren ble eierskapet skiftet fra en russer til en annen – fra samme nettverk. I sommer har de hentet ti nye spillere. De er veldig ambisiøse, forklarer De Telegraaf-journalist Jeroen Kapteijns.

Publisert: